Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Acerare

Sinonime

  • astepta
  • iscodi
  • observa
  • pândi
  • spiona
  • urmări

Definiție : Acerare

Acerá este un cuvânt românesc cu mai multe înțelesuri. Prima înțeles se referă la a aștepta, a avea răbdare pentru ceva. Un alt înțeles specific la zona Banatului este a pândi sau a sta cu ochii pe cineva. Există și varianta acina pentru acest cuvânt. Cuvântul are origini latinești, derivând din acināri. Se propune o derivare mai puțin probabilă de la cuvântul albanez kjëlloń, care înseamnă a avea grijă. Este interesant de menționat și cuvântul încina, care se crede a fi derivat greșit de la cină și care înseamnă a odihni vitele.

Acera este un substantiv feminin derivat din verbul acer, care se folosește în zona Banatului cu sensul de a aștepta. Etimologia acestui cuvânt este necunoscută, dar este posibilă o legătură cu cuvântul albanez kĭăloni, care înseamnă observare. De asemenea, se poate menționa și forma acerat.

Acerá este o formă de conjugare a verbului acer, care se folosește adesea în zona vestului României. Are sensul de a aștepta sau de a pândi. Etimologia acestui cuvânt provine din latinescul acināri, conform lui Graur. Există și o derivare propusă greșit de Pușcariu, care susține că ar proveni din albanezul kjëlloń.

Acera este un verb intransitiv folosit în regiunile rurale. Are două înțelesuri principale. Primul este de a avea încredere în…, de a aștepta să…, de a se îndrepta spre… Al doilea înțeles este de a fi în așteptare sau de a pândi. Există o variantă a acestui verb, acerá. Etimologia cuvântului este necunoscută, dar există o legătură posibilă cu cuvântul albanez kĭăloni, care înseamnă observare. De asemenea, se poate menționa și verbul acerat ca variantă.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.