Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Adjutant

Sinonime

  • plutonier adjutant

Definiție : Adjutant

adjutant (adjutant, adjutanți), s. m. Aghiotant. Cuvântul ‘adjutant’ provine din franceză (adjutant) și are influențe din spaniolă (ayudante). Sub influența germână, se pronunța uneori adiutant. În secolele XIX și XX a fost utilizată varianta aghiotant, care reprezintă pronunțarea rusească. Termenul a fost adoptat în limba română la sfârșitul secolului XVII, initial sub forma aiudant.

adjutant (adjutant, adjutanți), s. m. Ofițer alături de comandantul unei unități militare însărcinat cu transmiterea ordinelor și coordonarea lucrărilor de birou; ofițer dintr-un stat-major cu diverse atribuții. Este cel mai înalt grad de subofițer; militarul care deține acest grad. Aghiotant.

adjutant (adjutant, adjutanți), s. m. Ofițer care îndeplinește atribuții corespunzătoare unui subofițer alături de un șef militar. (Din germană, Adjutant)

adjutant (adjutant, adjutanți), s. m. 1. Ofițer alături de comandantul unei unități militare; ofițer care face parte dintr-un stat-major. 2. (Desuet) Grad pentru personalul aviatic, corespunzător plutonierului; persoana care deține acest grad. Cel mai înalt grad de subofițer; persoana care deține acest grad.

adjutant (adjutant, adjutanți), s. m., pl. adjutánți; abr. adj.

adjutant (adjutant, adjutanți), adj. (lat. adjútans, -ántis, care ajută; it. adiutante, fr. adjutant; germ. rus. adĭutant). Ajutător, persoană care oferă ajutor cuiva. S. m. Ofițer atașat unui suveran sau unui general în serviciul personal sau pentru transmiterea ordinelor. Sergent adjutant, subofițer însărcinat cu poliția corpului în timpul serviciului sau în afara acestuia (popular aghiotant, după rusesc).

adjutant (adjutant), s. m. Ofițer sau subofițer însărcinat să ajute un superior. (Din franceză, adjudant, prin intermediul limbii rusești (pronunțat popular aghiotant)).

adjutant (adjutant, adjutanți), s. m. 1. Ofițer atașat unui comandant sau unui șef militar într-o unitate militară, îndeplinind atribuții similare cu ale unui secretar; ofițer care face parte dintr-un stat-major; aghiotant. 2. (Desuet) Grad pentru personalul aviatic, corespunzător plutonierului; persoana care deține acest grad. Cel mai înalt grad de subofițer; persoana care deține acest grad. (Din franceză, adjudant).

plutonier-adjutant (plutoniér-adjutánt), s. m., pl. plutoniéri-adjutánți; abr. plt.-adj.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.