Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Banca

Sinonime

  • scămnie
  • pupitru

Definiție : Banca

bancă (bănci), subst. f. :

– O bancă lungă, de obicei din lemn sau piatră, pe care pot sta mai multe persoane. Poate fi o bancă de grădină, o bancă de școală unde elevii stau cu catedrele în fața lor.

– În domeniul financiar, o instituție care efectuează operațiuni de plată și creditare. Poate fi o bancă centrală, o bancă emitentă care are dreptul de a emite bancnote sau o bancă comercială.

– În anumite jocuri de cărți, suma de bani pe care bancherul o plătește celorlalți jucători atunci când aceștia câștigă.

– Pe vremuri, un bilet de bancă.

– În argou, un termen folosit pentru a desemna un bilet de o sută de lei.

– Variante: banc, subst. n. (folosit în jocuri de cărți; o glumă); dl. bancu, bancă, megl. bancă.

– Origine: derivate directe din franceză: bancar, adj.; banco, subst. m. (folosit în jocuri de cărți); bancher, subst. m.; banchetă, subst. f.; banchiză, subst. f.; bancnotă, subst. f.; bancrută, subst. f.; băncuță, subst. f.

Notă: toate derivatele sunt împrumuturi directe: bancar (împrumutat din italiană bancario), banco (împrumutat din italiană), bancher (împrumutat din italiană banchiero și din franceză banquier), banchetă (împrumutat din franceză banquette), banchiză (împrumutat din franceză banquise), bancnotă (împrumutat din germană Banknote și din maghiară banknotta), bancrută (împrumutat din franceză banqueroute, care provine la rândul său din italiană banca rotta), băncuță (o monedă de 50 de bani).

bancă (bănci), subst. f. :

– O instituție financiară care efectuează operațiuni de plată și creditare. O bancă emitentă este o instituție financiară autorizată de lege să emită bancnote. Un bilet de bancă este o piesă monetară.

bancă (bănci), subst. f. :

– Suma de bani jucată de dealer în anumite jocuri de cărți.

bancă, subst. f. :

– Un scaun lung, cu spătar sau fără, pe care pot sta mai multe persoane. Poate fi o bancă de parc sau o bancă de școală cu catedre pe care stau elevii.

bancă, subst. f. :

– O altă definiție pentru suma de bani jucată de dealer în anumite jocuri de cărți.

bancă, subst. f. :

– Un scaun îngust și lung pe care pot sta mai multe persoane. Într-o sală de judecată, este banca acuzaților pe care se așează acuzații și banca apărării pe care se așează avocații apărării. Este, de asemenea, un scaun pentru una sau mai multe persoane, de obicei cu catedre, pe care stau elevii în clasă.

bancă, subst. f. :

– O altă definiție pentru suma de bani jucată de dealer în anumite jocuri de cărți.

bancă, subst. f. :

– Un scaun îngust și lung pe care pot sta mai multe persoane. De exemplu, o bancă de biserică.

bancă, subst. f. :

– Un anumit tip de activitate comercială care implică acordarea de împrumuturi, perceperea de dobânzi și escomptarea cambiei în schimbul unei taxe. Este și instituția care efectuează aceste operațiuni diferite. Banca Națională a României este cea mai veche instituție de credit din țară, fondată în 1879 cu un capital de 12.000.000 de franci reprezentat de 24.000 de acțiuni de 500 de franci. Banca Franței, înființată în 1803, are privilegiul exclusiv de a emite bilete la vedere și la purtător, numite bancnote. Operațiunile sale statutare includ escomptarea cambiei și a efectelor publice, împrumuturi garantate cu metale prețioase, obligațiuni feroviare, acțiuni etc. Are sediul la Paris și sucursale în departamente, ceea ce a fost și cazul Băncii Naționale a României, cu sediul la București și sucursale în județe.

bancă (bănci), subst. f. :

– Un scaun îngust și lung pe care pot sta mai multe persoane. De exemplu, o bancă de parc sau o bancă pe care oamenii stau într-un parc.

bancă, subst. f. :

– Varianta în românește a cuvântului bank în engleză, care înseamnă o platformă de jocuri online unde jucătorii pot paria și câștiga bani reali.

bancă, subst. f. :

– Un scaun îngust și lung pe care pot sta mai multe persoane. De exemplu, o bancă publică.

bancă, subst. f. :

– Un anumit tip de activitate comercială care implică acordarea de împrumuturi, perceperea de dobânzi, schimbul de efecte comerciale și escomptarea acestora contra unei taxe. Este și instituția care efectuează aceste operațiuni diferite. Banca Națională, cea mai mare instituție de credit din țară, a fost înființată în 1879 cu un capital de 12 milioane de franci, reprezentat de 24.000 de acțiuni de 500 de lei.

bancă, subst. f. :

– Un scaun îngust și lung pe care pot sta mai multe persoane. De exemplu, o bancă de parc.

bancă, subst. f. :

– Un scaun îngust și lung pe care pot sta mai multe persoane. De exemplu, o bancă de biserică.

bancă, subst. f. :

– Un anumit tip de activitate comercială care implică acordarea de împrumuturi, perceperea de dobânzi, schimbul de efecte comerciale și escomptarea acestora contra unei taxe. Este și instituția care efectuează aceste operațiuni diferite. Banca Națională, cea mai veche instituție de credit din țară, a fost înființată în 1879 cu un capital de 12 milioane de franci, reprezentat de 24.000 de acțiuni de 500 de franci.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.