Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Boier

Sinonime

  • BARBA-BOIÉRULUI
  • chica-voinicului

Definiție : Boier

Cuvântul „boier” în limba română este un substantiv masculin care poate avea diferite sensuri și semnificații.

1. În organizarea socială feudală, un boier era un reprezentant al clasei aristocratice, un nobil proprietar de pământ sau un domn. La început, privilegiile nobiliare erau rezervate marilor proprietari de pământ în schimbul obligațiilor lor militare. Aceste privilegii erau transmisibile doar prin intermediul proprietății, iar moștenirea, transferul sau vânzarea acesteia trebuiau aprobate de suveran. Mai târziu, ideea de noblețe s-a confundat cu cea de funcție publică sau de funcție oficială. Boierii care ocupau funcții beneficiau de toate privilegiile, în timp ce proprietarii de pământ își pierdeau statutul de țărani sau de mici proprietari, care era comparabil într-o anumită măsură cu hidalguía spaniolă. În perioada fanariotă, nobilimea era împărțită în cinci clase, primii fiind consiliul restrâns al suveranului (boieri de sfat sau veliți, asemănători marilor din Spania). Funcțiile lor efective erau încredințate reprezentanților clasei a doua (vtori) și a celei de-a treia clase (treti). Apoi urmau boiernașii, care ocupau funcții militare sau administrative. Rangurile, titlurile și privilegiile boierilor au fost abolite prin articolul 46 al Convenției de la Paris din 19 august 1855, cu efecte asupra drepturilor financiare începând cu 30 iunie 1859.

2. Termenul „boier” poate de asemenea desemna o persoană bogată, un proprietar, un stăpân.

3. În limbajul argotic, „boier” poate însemna judecător.

Există diferite variante sau derivate ale acestui cuvânt, cum ar fi „boiarin, boiaren, boiariu”, „boieresc” (adjectiv aristocratic), „boieresc” (substantiv pentru serviciu, obligație, muncă pe care țăranii fără pământ trebuiau să o presteze la domnii până în 1864), „boierește” (adverb semnificând aristocratic, fastuos), „boieret” (substantiv pentru aristocrație), „boieri” (verb semnificând a nobili), „boierie” (substantiv pentru aristocrație), „boierism” (substantiv pentru sistem aristocratic), „boieriță” (substantiv pentru doamnă a aristocrației), „boiernaș” (substantiv pentru boier din ultimele categorii), „boieroaică” (substantiv pentru doamnă a aristocrației), „boieros” (adjectiv semnificând cu gusturi aristocratice, rafinat), „boreasă” (substantiv pentru soție, femeie, după cuvântul țigănesc „bori, buri” semnificând „mireasă, soție tânără”).

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.