Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Calcografie

Sinonime

  • CALCOGRAFÍE
  • s. (TIPOGR.)
  • tifdruc
  • tipar adânc

Definiție : Calcografie

Calcografie este un substantiv feminin care are mai multe semnificatii si sensuri. Prima intrebuintare a acestui termen se refera la un procedeu de reproducere a desenelor prin utilizarea de matrite metalice gravate dupa conturul originalului. Acest procedeu mai este numit si tipar inalt sau tifdruc. In sensul secund, termenul se refera la o metoda microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace, folosind lumina reflectata. Originea acestui cuvant provine din franceza, de la termenul „chalcographie”.

Un alt sens al cuvantului calcografie se refera la arta de a grava pe metal. Aceasta inseamna procesul de a crea imagini sau inscriptii pe suprafata metalului prin gravare. Aceasta definitie vine din greaca veche „halkós” care inseamna arama, si „grafíe”, care inseamna arta de a scrie sau desena.

Calcografie se mai poate referi si la un sistem de reproducere grafica a originalelor prin utilizarea unor matrite de metal gravate in adancime. Aceste matrite au o parte care imprimă situată sub suprafața plăcii sau a cilindrului metalic, și astfel se obține un tipar adânc. De asemenea, termenul poate fi folosit pentru a descrie o metoda de studiu microscopic a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace, folosind lumina reflectata.

In concluzie, calcografie este un termen care se refera la mai multe aspecte si tehnici diferite legate de reproducerea de imagini sau de studiul mineralelor metalifere. Aceasta poate fi atat un procedeu de reproducere a desenelor prin gravare pe matrite metalice, cat si o metoda de studiu microscopica a mineralelor opace.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.