Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Catarg

Sinonime

  • arbore
  • mastă

Definiție : Catarg

Cuvântul „catarg” este un termen român care poate avea diferite semnificații în funcție de context. Iată o prezentare a diferitelor sensuri asociate acestui cuvânt:

catarg (catárge) – un termen folosit pentru a descrie un stâlp vertical pe o navă, un arbore. Acest termen poate fi folosit și ca variantă învechită „catart”. Probabil provine din greaca veche „katarti” cu o terminație modificată sub influența („catargă” în română. Variante similare există și în limbile slave, precum sârba „katarka” sau rusă „katartĭ”.

catarg (catárg) – un termen care se referă la un catarg de lemn sau tub metalic montat vertical pe o navă pentru a susține velele sau antenele de radiotelegrafie fără fir. Acest termen este, de asemenea, utilizat în limba greacă modernă („katarti”).

catarg (catarg) – o altă formă a acestui cuvânt, folosit anterior în contextul marinei militare sau pentru a desemna un „arbore” pe o navă. Termenul „arbore” este utilizat pentru a descrie o suport care susține antenele și velele unei nave. Acest sens este rar utilizat și poate fi înlocuit cu „catart”. În contextul marinei militare, „catárg” poate fi, de asemenea, utilizat pentru a desemna un arbore.

catarg (catarg) – o variantă regională a acestui cuvânt utilizată în Moldova. Acest termen este utilizat pentru a descrie o ambarcațiune cu velele suspendate la „catarg”. Această utilizare poate fi bazată pe o formă veche a cuvântului românesc „catargă”, derivată din greaca bizantină „KÁTERGON”.

arbore (arbore) – un termen care poate avea două sensuri. În primul rând, se poate referi la o plantă lemnoasă cu un trunchi și ramuri, sau la un arbore genealogic, descriind diferitele ramificații ale unei familii. În al doilea rând, în contextul navigației, poate fi utilizat ca sinonim pentru „catart” pentru a desemna un catarg mare.

catarg (catárg) – folosit pentru a desemna un catarg de lemn sau tub metalic montat vertical pe o navă pentru a susține velele sau antenele de radiotelegrafie fără fir. Acest sens este adesea asociat cu navele cu propulsie mecanică. Acest termen este, de asemenea, utilizat într-un context poetic pentru a descrie măreția catargurilor (plural de catarg) evocând cerul albastru cu brazi negri.

Vă rugăm să rețineți că unele dintre aceste sensuri pot fi mai frecvent utilizate sau specifice anumitor regiuni sau perioade de timp.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.