Ce este bruma?

Da Responsabile Editorial

Ce este bruma? Descoperă misterul cristalelor fine de gheață care acoperă solul și obiectele, afectând atât plantele cât și culturile, în acest fenomen atmosferic fascinant.

Pentru cei care doresc să citească într-un timp mai scurt, iată 5 puncte cheie pe care trebuie să le rețineți:

  • Bruma este un fenomen meteorologic caracterizat de formarea unui strat subțire de gheață cristalină pe sol și obiecte.
  • Temperatura sub zero poate afecta plantele și culturile, cauzându-le daune.
  • Unele forme de brumă cristalină sunt considerate opere de artă ale naturii.
  • Originea cuvântului „brumă” este din limba latină.
  • Bruma se formează în anumite condiții atmosferice, cum ar fi temperaturi sub zero grade Celsius și umiditate relativă ridicată a aerului.

Bruma este un fenomen meteorologic caracterizat de formarea unui strat subțire de gheață lucioasă, sub formă de mici cristale, pe suprafața solului și a obiectelor. Acest articol îți va oferi mai multe informații despre bruma, modul în care se formează și efectele sale asupra plantelor și culturilor.

Cum se formează bruma

Bruma se formează atunci când temperatura aerului scade sub punctul de îngheț, iar umiditatea relativă a aerului este mai mare de 80%. Aceasta apare în special în condiții de cer senin, fiind favorizată de scăderea temperaturii solului și a aerului în timpul nopții. Vaporii de apă din atmosferă se transformă direct în cristale de gheață fără să treacă prin faza lichidă intermediară. Aceste cristale se depun pe suprafețele expuse, creând un strat subțire de gheață.

Aspectul și clasificarea brumei

Bruma prezintă diferite forme și structuri, acestea variind în funcție de temperatura și umiditatea aerului. Există două clase principale de cristale de gheață: cele în formă de coloană și cele în formă de plăcuțe sau tabulare. Formele coloanare predomină la temperaturi subzero mai ridicate, în timp ce formele plate sunt întâlnite în condiții mai reci.

De-a lungul noapții, cristalele de gheață se dezvoltă din aceste forme inițiale hexagonale, coloanele având o secțiune transversală hexagonală, iar plăcuțele prezentând o formă plată hexagonală. Totuși, datorită necesității de a crește de pe un obiect de sprijin, aceste cristale rareori ating simetria perfectă.

Pe suprafețele acoperite de gheață, cum ar fi iazurile și râurile înghețate, se adună conglomerate sau rozete de brumă, asemănătoare unei ferigi sau pietricele pe suprafața gheții. În condiții de temperaturi foarte scăzute, se pot forma cristale cubice.

Efectele brumei asupra plantelor

Bruma poate avea efecte negative asupra plantelor și culturilor. Deținândumărate substanțe diluate în frunze și fructe, acestea sunt vulnerabile la îngheț și la ruperea celulelor. Înghețul provocat de brumă poate cauza daune considerabile culturilor, încetinind dezvoltarea plantelor și chiar distrugând recolta.

Culturile de fructe citrice sunt printre cele mai afectate de brumă. În regiunile în care înghețurile sunt frecvente, sunt luate măsuri speciale pentru a proteja pomii fructiferi. Acestea pot include ardătoare speciale care încălzesc plantația, ventilatoare pentru a împiedica formarea acumulărilor de aer rece sau pulverizarea fină a apei pentru a menține temperatura la sau aproape de 0°C.

Prevenirea și protecția împotriva brumei

Pentru a preveni sau reduce severitatea brumei, există câteva măsuri pe care le poți lua. Utilizarea unui ventilator puternic poate simula vântul și poate împiedica formarea acumulărilor de aer rece. De asemenea, poți înveli pomii sau acoperi culturile cu folii pentru a proteja plantele de temperaturile scăzute.

Este important să menționez că bruma poate afecta și anumite culturi de plante, îngreunând procesul de creștere și perioada de maturizare. Temperaturile scăzute pot influența durata sezonului de creștere și pot afecta producția agricolă în regiunile cu sezoane scurte.

În concluzie, bruma este un fenomen meteorologic fascinant, dar care poate avea efecte negative asupra plantelor și culturilor. Cunoașterea modului în care se formează și măsurile de protecție adecvate pot ajuta la minimizarea daunelor cauzate de brumă și la asigurarea unei producții agricole sănătoase și sustenabile.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre ce este bruma.

Ce înseamnă bruma?

Bruma este un fenomen meteorologic caracterizat de formarea unui strat subțire de gheață lucioasă, sub formă de mici cristale, pe suprafața solului și a obiectelor. Termenul „bruma” se referă și la temperatura subzero care poate afecta plantele și culturile.

Cum se formează bruma?

Cristalele de gheață, numite adesea brumă, se formează atunci când vaporii de apă din atmosferă trec direct în faza cristalină a gheții, fără a trece prin faza lichidă intermediară. Bruma acoperă ușor câmpurile și acoperișurile în condiții în care se formează roua dacă temperatura ar fi peste punctul de îngheț al formării.

Ce tipuri de brumă există?

Există mai multe tipuri de brumă. Bruma cristalină, numită și gheață albă sau gheață de rouă, este cea mai frecventă și se formează când vaporii de apă se condensează direct sub formă de gheață. Există și bruma de advecție, care se formează când vântul aduce aer rece peste suprafețe reci, și bruma neagră, care nu este vizibilă și apare la temperaturi scăzute și cu o umiditate foarte mică.

Unde se formează bruma?

Bruma se formează în principal în depresiuni, culoare și văi montane, unde aerul rece se acumulează și persistă mai mult timp, favorizând inversiunile termice. De asemenea, poate apărea în condiții de cer senin, deoarece intensifică radiația nocturnă și scade temperatura aerului și a solului sub 0 grade Celsius.

Care sunt efectele brumei asupra plantelor?

În grădinărit și horticultură, bruma poate fi dăunătoare pentru plante. Temperaturile sub zero grade Celsius pot îngheța apa din celulele plantelor, ducând la spargerea și distrugerea acestora. Plantele care conțin soluții bogate și diluate în frunze, fructe, etc. sunt ușor de deteriorat. Prezența unei înghețuri mortale fără depunere de brumă se numește „brumă neagră”. Printre plantele afectate cel mai mult de brumă se numără cele care sunt în floare.

Cum se poate combate efectele brumei asupra plantelor?

Pentru a preveni sau a reduce efectele brumei asupra plantelor, există câteva măsuri de protecție. Acestea includ utilizarea unui ventilator puternic pentru a simula vântul și a împiedica formarea acumulărilor de aer rece. De asemenea, se pot aplica măsuri fizice cum ar fi învelirea copacilor sau acoperirea culturilor cu folii.

Impărți

Lasă un comentariu