Ce este bursita?

Da Responsabile Editorial

Ce este bursita? Descoperă o afecțiune inflamatorie care poate afecta articulațiile și provoacă durere intensă. Descoperă tipurile de bursită și cauzele care provoacă această afecțiune frecventă.

Pentru cei mai grabiti, iata cele 5 puncte cheie de retinut:

 • Bursita este o afectiune care cauzeaza inflamatie si durere la nivelul bursei, un sac plin cu lichid care lubrifiaza si protejeaza articulatiile.
 • Cauzele comune ale bursitei includ leziunile, traumele, suprasolicitarea si infectiile.
 • Diferite tipuri de bursita au cauze diferite: bursita prepatelara este cauzata de rupturi sau vatamari ale genunchiului, bursita olecraniana poate fi provocata de sprijinirea repetata a cotului pe suprafete dure, bursita trohanterica este cauzata de sprijinirea indelungata a soldurilor, iar bursita retrocalcaneana poate fi cauzata de miscari repetitive ale piciorului.
 • Bursita infectioasa apare atunci cand bursele seroase se inflameaza din cauza unei infectii bacteriene care patrunde in bursa printr-o leziune sau rana deschisa.
 • Factorii de risc pentru bursita includ activitatile repetitive, traumatismele, boala cronica si imunitatea slaba.

Ce este bursita?

Bursita este o afecțiune comună care provoacă inflamație și durere la nivelul burselor seroase din organism. Bursa este un sac mic plin cu lichid care se găsește în jurul articulațiilor și ajută la reducerea frecării și protejarea articulațiilor. Bursita poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi genunchiul, cotul, umărul, soldul, genunchiul, călcâiul sau baza degetului mare.

Simptomele bursitei

Simptomele bursitei pot varia în funcție de zona afectată, dar cele mai comune simptome includ:

 • Dureri articulare
 • Umflături și înroșirea zonei afectate
 • Mobilitate redusă a articulației afectate
 • Senzație de căldură la nivelul articulației afectate

Cauzele bursitei

Există mai multe cauze posibile ale bursitei, printre care se numără:

 • Suprasolicitarea articulațiilor prin activități repetitive sau traumatisme
 • Leziuni sau vătămări ale burselor seroase
 • Inflamație asociată cu boli precum guta sau artrita reumatoidă
 • Infecții bacteriene care ajung în burse prin răni sau leziuni la nivelul articulațiilor

Tipurile de bursită

Există mai multe tipuri de bursită, în funcție de zona afectată:

 • Bursita prepatelară afectează genunchiul și poate fi cauzată de leziuni, activități sportive intense sau poziții prelungite pe genunchi
 • Bursita olecraniană afectează cotul și poate fi rezultatul sprijinirii repetate a cotului pe suprafețe dure sau a lovirii puternice a cotului
 • Bursita trohanterică afectează șoldul și poate fi cauzată de activități care implică sprijinirea îndelungată a soldurilor sau poziții incorecte în picioare sau pe scaun
 • Bursita retrocalcaneană afectează călcâiul și poate fi rezultatul mișcărilor repetitive, cum ar fi săriturile sau alergările, precum și a utilizării necorespunzătoare a piciorului

Tratamentul bursitei

Tratamentul bursitei poate varia în funcție de cauza și gravitatea afecțiunii. În cazurile ușoare, se recomandă:

 • Repausul și protejarea articulației afectate
 • Aplicarea de comprese reci pentru reducerea inflamației și durerii
 • Utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru reducerea inflamației și a durerii
 • Efectuarea de exerciții fizice recomandate de medic pentru întărirea mușchilor

În cazurile mai severe sau cronice, tratamentul poate include:

 • Administrarea de corticosteroizi pentru reducerea inflamației și durerii
 • Tratamentul infecțiilor bacteriene cu ajutorul antibioticelor
 • Infiltrarea corticosteroidă în zona afectată pentru ameliorarea simptomelor
 • Intervenția chirurgicală pentru drenarea lichidului din bursă sau îndepărtarea burselor afectate

Prevenirea bursitei

Pentru a preveni apariția bursitei, este important să:

 • Mențineți o greutate optimă pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor
 • Evitați suprasolicitarea articulațiilor și efectuați exerciții fizice regulate pentru întărirea mușchilor
 • Utilizați echipament și tehnică corectă în timpul activităților care implică presiune asupra articulațiilor
 • Fiți atenți la semnele de rănire sau leziuni la nivelul articulațiilor și acționați prompt pentru a le trata

Este important să consultați un medic în cazul în care experimentați simptome de bursită sau dacă aveți preocupări legate de sănătatea articulațiilor dvs. Este important să primiți diagnosticul și tratamentul adecvat pentru a evita complicații și a menține o bună funcționare a articulațiilor.

FAQ

FAQ: cele mai frecvente întrebări despre bursită

Ce este bursita?

Bursita este o afecțiune care cauzează inflamație și durere la nivelul burselor seroase. Aceste burse sunt saci mici umpluți cu lichid, care se găsesc în jurul articulațiilor și au rolul de a reduce frecarea între suprafețele articulare. Bursita poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi genunchii, coatele, soldurile, călcâiele, umărul și baza degetului mare.

Care sunt cauzele bursitei?

Cauzele comune ale bursitei includ leziuni și traume suferite de bursă, infecții sau activități repetitive care solicită în mod excesiv articulațiile. Bursita poate fi cauzată de diverse factori, în funcție de tipul acesteia.

Ce cauzează bursita prepatelară?

Bursita prepatelară poate fi cauzată de rupturi sau vătămări ale genunchiului, activități sportive intense, îndoiri repetate ale genunchiului sau sprijinirea prelungită pe genunchi.

Cum apare bursita olecraniană?

Bursita olecraniană poate apărea din cauza sprijinirii repetate a cotului pe suprafețe dure sau dintr-o lovitură puternică la nivelul cotului. Alte cauze includ diverse infecții sau guta, o afecțiune în care cristalele de acid uric se acumulează în exces în organism.

Care sunt cauzele bursitei trohanterice?

Bursita trohanterică poate fi cauzată de sprijinirea îndelungată a soldurilor, leziuni, poziție incorectă în picioare sau pe scaun, precum și alte afecțiuni care afectează oasele.

Ce provoacă bursita retrocalcaneană?

Bursita retrocalcaneană poate fi provocată de sărituri, alergare sau alte mișcări repetitive, precum și efort fizic intens fără înclinări corespunzătoare. De asemenea, utilizarea de pantofi strâmți la călcâi poate intensifica durerea.

Ce este bursita infecțioasă?

Bursita infecțioasă apare atunci când bursele seroase se inflamează din cauza unei infecții bacteriene care pătrunde în bursă printr-o leziune sau rană deschisă la nivelul genunchiului, coatelor, soldurilor sau călcâielor. Infectiile pielii, sângelui sau articulațiilor se pot răspândi în burse și pot cauza bursita infecțioasă. Simptomele acesteia sunt similare cu cele ale altor tipuri de bursită.

Care sunt factorii de risc pentru bursită?

Factorii de risc care cresc șansele de apariție a bursitei includ anumite activități repetitive sau traumatisme, vârsta înaintată, boli cronice, precum diabetul sau artrita reumatoidă, și o slăbire a sistemului imunitar.

Cum poate fi tratată bursita?

Tratamentul pentru bursită implică, în general, repausul articulației afectate și protejarea acesteia de leziuni ulterioare. Pentru bursita infecțioasă, poate fi necesară administrarea de antibiotice. Corticosteroizii pot fi utilizați pentru a ameliora inflamația. În cazuri cronice sau severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Cum poate fi prevenită bursita?

Pentru a preveni apariția bursitei, se recomandă menținerea unei greutăți optime, efectuarea exercițiilor fizice pentru întărirea mușchilor și evitarea suprasolicitării articulațiilor. Este important să fim atenți la mișcările repetitive și să acordăm odihnă adecvată articulațiilor în cazul unor activități solicitante. De asemenea, încălțămintea adecvată poate ajuta la prevenirea bursitei la nivelul piciorului.

Impărți

Lasă un comentariu