Ce este ciroza hepatica?

Da Responsabile Editorial

Ce este ciroza hepatică? Descoperă o afecțiune gravă a ficatului care poate fi cauzată de diverse boli cronice și poate afecta funcția hepatică. Află care sunt cauzele, factorii de risc, simptomele și modalitățile de diagnostic și tratament ale cirozei hepatice.

Pentru cei care sunt grabiti, iata cele 5 puncte cheie de retinut:

  • Ciroza hepatică este o afecțiune a ficatului cauzată de boli cronice care durează pe termen lung și care dăunează țesutului hepatic, cum ar fi alcoolismul, hepatita virală cronică și steatohepatita nonalcoolică.
  • Ficatul este afectat de acumularea excesivă de țesut cicatriceal, ceea ce duce la disfuncționarea acestuia.
  • Simptomele cirozei hepatice pot include oboseală intensă, lipsa poftei de mâncare, greață, sângerări, icter, prurit, edeme și ascită.
  • Diagnosticul se bazează pe investigații precum biopsia hepatică, elastografia tranzitorie, ecografia și RNM-ul.
  • Tratamentul constă în renunțarea la consumul de alcool, menținerea unei greutăți corporale adecvate, tratamentul medicamentos și, în cazuri grave, transplantul hepatic.

Ce este ciroza hepatică

Ciroza hepatică este o afecțiune a ficatului cauzată de boli cronice care durează pe termen lung și care dăunează țesutului hepatic. Aceasta poate apărea după mulți ani de deteriorare hepatică. Cauzele cele mai frecvente includ alcoolismul cronic, hepatita virală cronică, steatohepatita nonalcoolică, bolile ductelor biliare, bolile genetice, bolile autoimune, infecțiile și expunerea la substanțe hepatotoxice. Factorii de risc includ consumul excesiv de alcool, expunerea la virusurile hepatice, obezitatea, diabetul, bolile metabolice și expunerea la substanțe toxice.

Cauzele cirozei hepatice

Ciroza hepatică poate apărea ca rezultat al unor afecțiuni medicale precum hepatita virală, bolile autoimune, consumul cronic de alcool sau acumularea de grăsimi în ficat. Alți factori de risc includ un stil de viață nesănătos, administrarea de droguri intravenoase, obezitatea, diabetul zaharat și antecedentele familiale de boli hepatice autoimune.

Simptomele cirozei hepatice

Printre simptomele cirozei hepatice se numără oboseala intensă, lipsa poftei de mâncare, greață, apariția sângerărilor, icterul sclero-tegumentar, edemele și ascita. Ciroza hepatică poate fi asimptomatică pentru o perioadă lungă de timp, iar simptomele pot varia în funcție de stadiul bolii și de afectarea ficatului.

Diagnosticul cirozei hepatice

Diagnosticul cirozei hepatice este confirmat prin intermediul investigațiilor paraclinice și imagistice, cum ar fi biopsia hepatică sau elastografia. Aceste teste pot ajuta la evaluarea stadiului bolii și a gradului de deteriorare a ficatului.

Tratamentul cirozei hepatice

Tratamentul cirozei hepatice are ca scop reducerea simptomelor, prevenirea complicatiilor și renunțarea la consumul de alcool, iar în cazurile grave poate fi necesar transplantul hepatic. Este important să se ia măsuri pentru a încetini progresia bolii și a menține o stare de sănătate bună a ficatului.

Prevenirea cirozei hepatice

Prevenirea cirozei hepatice implică adoptarea unui stil de viață sănătos, evitarea consumului excesiv de alcool, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, evitarea contactului cu substanțe hepatotoxice și tratarea corectă a bolilor hepatice subiacente. Este important să se acorde atenție factorilor de risc și să se ia măsuri preventive pentru a reduce riscul de dezvoltare a cirozei hepatice.

Acestea sunt principalele informații despre ce este ciroza hepatică. Este o afecțiune serioasă și necesită atenție medicală adecvată. Dacă prezentați simptomele menționate sau aveți factori de risc pentru ciroza hepatică, este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic adecvat.

FAQ

Întrebări frecvente: despre ce este ciroza hepatică?

Ce este ciroza hepatică?

Ciroza hepatică este o afecțiune a ficatului care apare ca rezultat al unor boli cronice pe termen lung, care dăunează țesutului hepatic sănătos. Aceasta se dezvoltă treptat după mulți ani de deteriorare hepatice și poate avea cauze multiple, inclusiv alcoolism cronic, hepatită virală cronică, steatohepatită nonalcoolică, boli ale ductelor biliare, boli genetice, boli autoimune, infecții și expunere la substanțe hepatotoxice.

Care sunt simptomele cirozei hepatice?

Ciroza hepatică poate fi asimptomatică în stadiile incipiente, dar pe măsură ce boala progresează pot apărea următoarele simptome:
– Oboseală intensă și lipsa poftei de mâncare
– Greață și vărsături
– Sângerări frecvente și peteșii
– Icterul sclero-tegumentar (colorație galbenă a pielii și a sclerelor ochilor)
– Mâncărimi ale pielii (prurit)
– Edeme și acumulări de lichid în abdomen (ascită)

Cum se pune diagnosticul de ciroză hepatică?

Diagnosticul de ciroză hepatică se stabilește pe baza analizelor de sânge, investigațiilor paraclinice și imagistice. Acestea pot include:
– Analize de sânge pentru a evalua funcția hepatică și identifica anomalii specifice cirozei
– Biopsia hepatică sau elastografia pentru a confirma diagnosticul și a evalua gradul de fibroză
– Ecografia, CT și RMN pentru a detecta modificările structurale ale ficatului și pentru a identifica eventualele complicații

Care este tratamentul pentru ciroza hepatică?

Tratamentul cirozei hepatice are ca scop reducerea simptomelor, prevenirea complicatiilor și gestionarea cauzei de bază. Acesta poate include:
– Renunțarea la consumul de alcool și menținerea unui stil de viață sănătos
– Administrarea de medicamente pentru a încetini progresia bolii și pentru a trata simptomele asociate
– Tratamentul specific pentru cauza subiacentă a cirozei hepatice, cum ar fi antiviralele pentru hepatita virală cronică
– Transplantul hepatic în cazurile grave sau când funcția hepatică este grav afectată

Cum pot preveni ciroza hepatică?

Pentru a preveni dezvoltarea cirozei hepatice, este important să adopți următoarele măsuri:
– Evită consumul excesiv de alcool sau renunță complet la acesta
– Vaccinează-te împotriva hepatitei virale
– Adoptă un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate
– Menține-ți o greutate corporală sănătoasă
– Protejează-te de expunerea la substanțe hepatotoxice
– Consultă regulat medicul și efectuează analize periodice pentru a verifica sănătatea ficatului

Care sunt complicațiile cirozei hepatice?

Ciroza hepatică poate duce la o serie de complicații grave, cum ar fi:
– Hipertensiunea portală (creșterea presiunii în sistemul de vene care drena sângele din ficat)
– Encefalopatia hepatică (afectarea funcției creierului ca rezultat al acumulării de toxine)
– Ascită (acumularea excesivă de lichid în cavitatea abdominală)
– Splenomegalie (mărirea splinei)
– Dezvoltarea de tumori hepatice maligne, precum hepatocarcinomul

Aceasta este o prezentare generală a cirozei hepatice, iar fiecare caz poate avea particularități și necesită un plan de tratament individualizat. Este important să consulți întotdeauna un medic specialist pentru evaluare, diagnostic și tratament adecvat al cirozei hepatice.

Impărți

Lasă un comentariu