Ce este deviatia de sept?

Da Responsabile Editorial

Ce este deviatia de sept? Este o afectiune comună, întâlnită la aproximativ 80% dintre oameni, în care peretele nazal se deplasează într-o parte, determinând dificultăți în respirație și reducând fluxul de aer. Simptomele includ obstructionarea nazală, sângerarea nazală, durerea facială și respirația zgomotoasă în timpul somnului. Tratamentul poate include medicamente sau intervenții chirurgicale.

Pentru cei care sunt mai grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

  • Deviatia de sept este o afectiune comuna care afectează peretele nazal, cauzând dificultăți în respirație.
  • Cauzele deviatiei de sept pot include traumatisme la nivelul nasului și afecțiuni congenitale.
  • Sintomele includ obstructionarea nazala, sangerarea nazala, durerea faciala si respiratia zgomotoasa in timpul somnului.
  • Tratamentul poate include medicatie sau interventii chirurgicale, cum ar fi septoplastia.
  • Pentru a preveni deviatia de sept, este recomandat sa purtam echipament de protectie si centuri de siguranta in timpul sporturilor de contact sau conducerea unui automobil.

Ce este deviatia de sept?

Deviatia de sept este o afectiune comuna in care peretele nazal se deplaseaza intr-o parte, reducand fluxul de aer si provocand dificultati in respiratie. Aceasta poate fi determinata de traumatisme la nivelul nasului sau de afectiuni prezente la nastere. Deviatia de sept poate fi simptomatica sau asimptomatica si poate afecta atat femeile cat si barbatii. Cartilajul septal, responsabil de sustinerea structurala si forma nasului, poate fi deformat sau fracturat, ceea ce duce la obstructia nazala si alte probleme asociate.

Semne si simptome ale deviatiei de sept

Deviatia de sept poate provoca o varietate de simptome si probleme. Printre acestea se numara obstructionarea nazala, sangerarea nazala, durerea faciala, respiratia zgomotoasa in timpul somnului, congestia nazala si infectiile cronice ale sinusurilor. In cazuri mai severe, deviatia de sept poate duce la gura uscata, respiratie urat mirositoare, tulburari de somn si scaderea performantei intelectuale.

Metode de diagnostic pentru deviatia de sept

Diagnosticul deviatiei de sept poate fi realizat prin mai multe metode. Examenul clinic poate evidentia deviatia de sept, iar endoscopia nazala poate oferi o imagine mai clara a nasului si septului deviat. Radiografiile si tomografiile computerizate pot fi utilizate pentru a evalua in detaliu structura nazala si deviatia de sept.

Tratamente pentru deviatia de sept

Tratamentul deviatiei de sept poate varia in functie de gravitatea simptomelor. In cazurile mai usoare, se pot administra medicamente decongestionante si spray-uri nazale care pot ameliora congestia si problema respiratorie. Pentru cazurile mai severe, poate fi necesara interventia chirurgicala numita septoplastie. Aceasta operatie are ca scop corectarea deviatiei de sept si deschiderea pasajului nazal pentru o respiratie mai usoara.

Prevenirea deviatiei de sept

Pentru a preveni aparitia deviatiei de sept, este recomandat sa se evite leziunile la nivelul nasului. In cazul sporturilor care implica contact fizic sau conducerea unui automobil, se recomanda purtarea de echipament de protectie si centura de siguranta. De asemenea, este importanta o igiena buna a nasului si evitarea expunerii la iritanti care pot cauza inflamatii si infectii.

In concluzie, deviatia de sept este o afectiune comuna care poate afecta respiratia si poate duce la o serie de simptome neplacute. Diagnosticul si tratamentul corecte pot ajuta la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii. Prin urmare, este important sa se consulte un medic specialist pentru evaluare si gestionarea adecvata a deviatiei de sept.

FAQ

Întrebări frecvente despre deviația de sept

Ce este deviatia de sept?

Deviatia de sept este o afectiune comuna in care peretele nazal se deplaseaza intr-o parte, reducand fluxul de aer si provocand dificultati in respiratie. Aceasta poate fi determinata de traumatisme la nivelul nasului sau de afectiuni prezente la nastere.

Care sunt simptomele deviatiei de sept?

Simptomele deviatiei de sept includ obstructionarea nazala, sangerarea nazala, durerea faciala si respiratia zgomotoasa in timpul somnului. De asemenea, pacientii pot prezenta congestie nazala, infectii sinusale frecvente si dificultati de respiratie. In cazurile severe, deviatia de sept poate duce la probleme precum gura uscata, respiratie urat mirositoare, tulburari de somn si scaderea performantei intelectuale.

Care sunt cauzele deviatiei de sept?

Deviatia de sept poate fi cauzata de traumatisme la nivelul nasului, cum ar fi accidentele sau loviturile puternice. De asemenea, pot exista si factori congenitali care determina devierea peretelui nazal. Practicarea sporturilor extreme, precum si accidentele, reprezinta factori de risc in dezvoltarea deviatiei de sept.

Cum se poate diagnostica deviatia de sept?

Diagnosticul deviatiei de sept poate fi stabilit prin examen clinic efectuat de catre medicul specialist ORL. De asemenea, se poate efectua o endoscopie rinosinuzala, o radiografie sau o tomografie computerizata pentru a evalua deviatia de sept si pentru a stabili tratamentul adecvat.

Cum poate fi tratata deviatia de sept?

Tratamentul deviatiei de sept poate include atat metode medicamentoase, cat si interventii chirurgicale. In cazurile usoare, se pot utiliza medicamente, cum ar fi decongestionante nazale sau spray-uri cu steroizi nazali, pentru a ameliora simptomele. In cazurile mai severe, se poate recomanda o interventie chirurgicala numita septoplastie, care are ca rezultat ameliorarea respiratiei nazale si rezolvarea problemelor asociate. Pentru pacienti care doresc si o corectie estetica a nasului, se poate efectua rinoseptoplastie.

Cum se poate preveni deviatia de sept?

Pentru a preveni dezvoltarea deviatiei de sept, se recomanda purtarea de echipament de protectie si centura de siguranta in timpul practicarii sporturilor de contact sau conducerea unui automobil. Evitarea traumelor la nivelul nasului poate preveni aparitia deviatiei de sept.

Impărți

Lasă un comentariu