Ce este eritritol?

Da Responsabile Editorial

Ce este eritritolul? Descoperă acest îndulcitor sănătos și sigur, cu puține calorii și fără efecte negative asupra nivelului de zahăr din sânge sau a sănătății dentare.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele șase puncte cheie de reținut:

  • Eritritolul este un compus organic cu patru atomi de carbon, utilizat ca aditiv alimentar și înlocuitor de zahăr.
  • Eritritolul are 60-70% din dulceața zaharozei, dar este aproape complet fără calorii și nu afectează nivelul de zahăr din sânge sau cauzează carii dentare.
  • Eritritolul a fost descoperit în 1848 și este aprobat pentru utilizare de către agențiile reglementatoare din peste 60 de țări.
  • Eritritolul este utilizat într-o varietate de produse alimentare și băuturi datorită gustului său similar cu zahărul și capacității de a înlocui volumetric zahărul.
  • Consumul excesiv de eritritol poate cauza tulburări gastrointestinale ușoare, cum ar fi greață, flatulență sau balonare.
  • Eritritolul este considerat un îndulcitor sănătos și sigur pentru diabetici, deoarece nu afectează nivelurile de glucoză sau insulină.

Ce este eritritol?

Eritritolul este un compus organic cu patru atomi de carbon, clasificat ca alcool zaharidic alchilat meso achiral sau poliol. Acesta este o forma redusa a D- sau L-eritrozei si una dintre cele doua forme reduse ale eritrulozei. Eritritolul este utilizat ca aditiv alimentar si inlocuitor de zahar. Fiind sintetizat din porumb folosind enzime si fermentatie, formula sa chimica este C4H10O4, sau HO(CH2)(CHOH)2(CH2)OH.

Eritritolul este de 60-70% la fel de dulce ca zaharoza (zaharul de masa), dar aproape complet lipsit de calorii si nu afecteaza nivelul de zahar din sange sau cauzeaza carii dentare. Prin urmare, a devenit popular ca îndulcitor în numeroase produse alimentare. Aceasta a fost dezvoltat comercial în Japonia în anii ’90 de către companiile japoneze.

Utilizări și beneficii ale eritritolului

Eritritolul este utilizat pe scară largă ca un îndulcitor înlocuitor de zahăr. Acesta este folosit în cafea, ceai, băuturi răcoritoare, băuturi pe bază de fructe, gumă de mestecat și multe alte produse alimentare. Deoarece eritritolul are o valoare calorică scăzută și nu afectează nivelul de glucoză din sânge sau de insulină, poate fi o opțiune mai sănătoasă pentru persoanele cu diabet zaharat sau care doresc să reducă aportul de zahăr și calorii.

Un avantaj suplimentar al eritritolului este că este prietenos cu dinții. Deoarece nu poate fi metabolizat de bacteriile orale și nu contribuie la formarea placii dentare, aceasta poate ajuta la prevenirea cariilor dentare și la menținerea unei sănătăți orale bune.

Eritritolul are și alte beneficii pentru sănătate. Acesta nu are efect asupra nivelului de zahar din sange sau de insulină, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu diabet. De asemenea, are un indice glicemic scăzut și o valoare calorică neglijabilă, fapt care îl face potrivit pentru persoanele care urmăresc să scadă în greutate sau să mențină greutatea.

Consumul moderat și efecte secundare ale eritritolului

Eritritolul este considerat sigur pentru consumul uman în cantități moderate. Cu toate acestea, consumul excesiv de eritritol poate cauza tulburări digestive, cum ar fi balonare, flatulență și diaree. Este recomandat să consumi în mod moderat eritritol și să asiguri o hidratare adecvată pentru a preveni aceste efecte secundare.

De asemenea, este important să ții cont de faptul că eritritolul poate avea un efect răcoritor, similar cu mentolul, atunci când este utilizat în produse precum gumă de mestecat sau bomboane. Aceasta poate fi distractivă pentru unii oameni, dar poate fi surprinzătoare sau deranjantă pentru alții.

Producția și disponibilitatea eritritolului

Eritritolul este produs industrial prin hidroliza enzimatică a amidonului de porumb, urmată de fermentație cu ajutorul drojdiilor. Totuși, eritritolul poate fi întâlnit și în stare naturală în unele fructe și alimente fermentate.

Acest îndulcitor este utilizat pe scară largă în industria alimentară din întreaga lume și este disponibil în diverse produse, de la îndulcitori de masă și băuturi la produse de patiserie și dulcețuri.

Concluzie

Eritritolul este un îndulcitor inovator, sănătos și sigur cu multe beneficii pentru sănătate. Acesta poate fi o alternativă excelentă la zahăr și îndulcitorii artificiali, având o valoare calorică scăzută și fără efecte negative asupra nivelurilor de zahăr din sânge sau de insulină. Cu toate acestea, este important să fie consumat în mod moderat, pentru a evita eventualele efecte secundare digestive și pentru a menține un echilibru alimentar adecvat.

Indiferent dacă doriți să încercați un îndulcitor sănătos sau căutați să reduceți aportul de zahăr și calorii, eritritolul poate fi o opțiune excelentă pentru dumneavoastră. Acum că aveți informații complete despre ce este eritritolul și cum funcționează, puteți lua o decizie informata cu privire la utilizarea acestui îndulcitor în dieta dumneavoastră. Asigurați-vă doar că citiți eticheta produselor pe care le achiziționați pentru a vă asigura că conțin eritritol într-o formă pură și nu sunt îndulcite și cu alte îndulcitori adăugați.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre eritritol

Ce este eritritolul?

Eritritolul este un compus organic cu patru atomi de carbon, care este un alcool zaharidic alchilat meso achiral (sau poliol). Acesta este forma redusă a D- sau L-eritrozei și una dintre cele două forme reduse ale eritrulozei. Eritritolul este utilizat ca aditiv alimentar și înlocuitor de zahăr. Este sintetizat din porumb folosind enzime și fermentație. Formula sa este C4H10O4, sau HO(CH2)(CHOH)2(CH2)OH.

Cum deosebesc eritritolul de zahar?

Eritritolul este de 60-70% la fel de dulce ca zaharoza (zahărul de masă). Cu toate acestea, eritritolul este aproape complet fără calorii și nu afectează nivelul de zahăr din sânge sau cauzează carii dentare.

Când a fost descoperit eritritolul?

Eritritolul a fost descoperit în 1848 de către chimistul scoțian John Stenhouse și izolat pentru prima dată în 1852. În 1950 a fost găsit în melasa neagră fermentată de drojdii și a devenit comercializat ca un alcool zaharat în anii ’90 în Japonia.

Unde se găsește eritritolul în mod natural?

Eritritolul apare în mod natural în unele fructe și alimente fermentate. Se găsește și în fluidele corpului uman, precum țesutul lentilei oculare, ser, plasmă, lichid fetal și urină.

Care sunt utilizările și beneficiile eritritolului?

De la anul 1990, eritritolul a avut o istorie de utilizare sigură ca îndulcitor și enhancer de arome în produse alimentare și băuturi, fiind aprobat pentru utilizare de către agențiile reglementatoare guvernamentale din peste 60 de țări. Eritritolul poate fi folosit în cafenele, produse de cofetărie, băuturi și multe alte alimente. Valoarea calorică a eritritolului variază în funcție de țară, unele țări considerându-l fără calorii. Eritritolul este absorbit rapid în sânge și eliminat în mare parte în urină. De asemenea, eritritolul nu afectează nivelul de zahăr din sânge sau de insulină și nu cauzează carii dentare.

Care sunt posibilele efecte secundare ale eritritolului?

Ca test de siguranță, oamenii de știință au evaluat doze pentru eritritol în care apar simptome de tulburări gastrointestinale ușoare, cum ar fi greață, flatulență excesivă, balonare sau durere abdominală și frecvență a scaunelor. Consumul excesiv de eritritol poate provoca diaree, dureri de stomac și alergii rare. Cu toate acestea, eritritolul nu afectează nivelul de zahăr din sânge sau de insulină și nu contribuie la cariile dentare.

Eritritolul este potrivit pentru persoanele cu diabet?

Da, eritritolul poate fi un înlocuitor eficient pentru zahăr în cazul diabeticilor deoarece nu afectează nivelurile de glucoză sau insulină. Are un indice glicemic de 0% și un indice de insulină de 2% în comparație cu glucoza.

Este eritritolul prietenos pentru dinți?

Da, eritritolul este prietenos pentru dinți deoarece nu poate fi metabolizat de bacteriile orale, astfel încât nu contribuie la cariile dentare. De asemenea, eritritolul are efecte antibacteriene împotriva bacteriilor de tip streptococ, reduce placa dentară și poate oferi protecție împotriva cariilor dentare.

Cum se produce eritritolul?

Eritritolul este fabricat prin hidroliza enzimatică a amidonului de porumb pentru a genera glucoză. Glucoza este apoi fermentată cu drojdie sau cu alt tip de fung pentru a produce eritritol. Există și metode de producție folosind mutant genetică a drojdiei Yarrowia lipolytica.

Există posibile efecte secundare ale consumului excesiv de eritritol?

Da, consumul excesiv de eritritol poate provoca tulburări digestive minore, cum ar fi balonare și iritarea stomacului. Cu toate acestea, eritritolul este în general absorbit înainte de a ajunge în colon și nu produce efecte secundare grave. Este important să consumați eritritol în cantități moderate și să monitorizați reacțiile propriului organism.

Care sunt recomandările pentru consumul de eritritol în siguranță?

Un panel științific pentru Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a recomandat ca o limită superioară de conținut per porție alimentară să fie de 0,6 grame per kg greutate corporală pentru utilizarea în siguranță la copii.

Ce trebuie să știți înainte de a utiliza eritritolul ca îndulcitor?

Este important să luați în considerare că valoarea calorică și etichetarea eritritolului în produsele alimentare pot varia de la o țară la alta. De asemenea, eritritolul poate fi combinat cu îndulcitori artificiali, ceea ce poate afecta sănătatea într-un mod negativ. Consumul excesiv poate perturba sistemul de foame și sațietate și poate cauza discomfort gastrointestinal.

Care sunt avantajele eritritolului în comparație cu zahărul tradițional?

Eritritolul este un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, natural și sigur, care are un gust similar cu zahărul și nu crește nivelul de zahăr din sânge sau al insulinei. De asemenea, eritritolul nu afectează sănătatea orală și poate fi utilizat ca înlocuitor al zahărului într-o varietate de alimente și băuturi.

Acestea sunt câteva informații importante despre eritritol și beneficiile sale pentru sănătate. Este important să luați în considerare nevoile și condițiile individuale înainte de a utiliza eritritolul și să discutați cu un specialist în nutriție sau medic înainte de a face schimbări semnificative în regimul alimentar.

Impărți

Lasă un comentariu