Ce este fibromul?

Da Responsabile Editorial

Ce este fibromul uterin? Află totul despre această tumoare benignă care afectează atât de multe femei, cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament disponibile.

Pentru cei mai grăbiți, iată 5 puncte importante de reținut:

  • Fibromul uterin este o tumoare benignă care afectează aproximativ 70% dintre femei.
  • Această tumoare poate cauza simptome precum sângerări uterine abundente, tulburări digestive, dureri abdominale, tulburări menstruale, creștere în volum a abdomenului sau infertilitate.
  • Fibromul uterin poate fi diagnosticat prin examen ginecologic și ecografie pelvină.
  • Tratamentul fibromului uterin poate fi medical sau chirurgical, în funcție de severitatea simptomelor și intenția de a avea sau nu o sarcină.
  • Majoritatea femeilor cu fibroame uterine pot rămâne însărcinate și pot duce sarcina la termen fără probleme majore.

Ce este fibromul și cum afectează?

Fibroamele uterine sunt tumori benigne care afectează aproximativ 70% dintre femei. Acestea pot fi descoperite în urma unui examen ginecologic de rutină sau pot determina simptome precum sângerări uterine abundente, tulburări digestive, dureri abdominale, tulburări menstruale, creștere în volum a abdomenului sau infertilitate. Fibromul uterin este o formațiune tumorală benignă care poate afecta întregul uter sau o parte a peretelui uterin. Aceste tumori pot proemina în cavitățile uterine sau în exteriorul uterului.

Cauzele fibromului uterin

Cauzele fibromului uterin nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede că acestea pot apărea din cauza unei predispoziții genetice, stilului de viață și numărului de copii al unei femei.

Simptomele fibromului uterin

Simptomele fibromului uterin pot varia de la femeie la femeie și pot include sângerări uterine abundente, dureri abdominale, creștere în volum a abdomenului, tulburări menstruale, infertilitate sau alte disconforturi asociate cu regiunea uterină.

Detectarea fibromului uterin

Diagnosticul fibromului uterin se realizează pe baza examenului ginecologic și a ecografiei pelvine și este confirmat prin alte investigații precum histeroscopia, biopsia mucoasei uterine sau teste pentru identificarea altor afecțiuni.

Tratamentul fibromului uterin

Tratamentele disponibile se folosesc pentru gestionarea simptomelor sau rezolvarea problemelor asociate fibromului uterin, cum ar fi sângerările menstruale abundente, problemele în timpul sarcinii sau infertilitatea. Tratamentul fibromului uterin poate fi medical sau chirurgical, în funcție de localizarea, severitatea simptomelor, vârsta pacientei și intenția de a avea sau nu o sarcină. Tratamentul medical poate consta în expectativă, administrarea de contraceptive orale sau progestative, utilizarea de analogi ai hormonului GnRH sau alte medicamente. Tratamentul chirurgical poate implica miomectomia minim invazivă (laparoscopică, histeroscopică sau clasică), histerectomie sau alte proceduri precum embolizarea arterelor uterine sau ablația de endometru.

Concluzie

Fibromul uterin este o afecțiune comună care afectează multe femei și poate provoca o serie de simptome neplăcute. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament disponibile care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții femeilor afectate. Este important ca femeile să discute cu medicul lor ginecolog despre opțiunile de tratament și să primească îngrijire adecvată pentru a-și menține sănătatea și bunăstarea.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre fibrom

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se dezvoltă în interiorul, în exteriorul sau pe peretele uterului. Aceasta poate crește în dimensiuni și poate afecta forma uterului, influențând simptomele pacientelor. Nu apare înaintea ciclului menstrual și afectează cel puțin o treime dintre femeile din România. Factorii de risc includ înaintarea în vârstă, istoricul familial, obezitatea și etnia.

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Simptomele fibromului uterin pot varia de la caz la caz și pot include:
– Dureri abdominale și disconfort
– Creșterea circumferinței abdomenului
– Dereglări ale ciclului menstrual
– Sângerări abundente sau sângerări în afara ciclului
– Miciuni frecvente sau presiune asupra vezicii urinare
– Infertilitate sau dificultăți la concepție

Care sunt opțiunile de tratament pentru fibromul uterin?

Tratamentul fibromului uterin poate fi medical sau chirurgical, în funcție de severitatea afecțiunii și dorința pacientei de a rămâne gravidă sau nu. Opțiunile de tratament includ:
– Tratament medical: administrarea de medicamente hormonale, cum ar fi contraceptive orale sau progestative, și utilizarea de analogi ai hormonului GnRH.
– Tratament chirurgical: miomectomia (îndepărtarea fibroamelor) poate fi efectuată laparoscopic, histeroscopic sau în mod clasic; histerectomia (îndepărtarea completă a uterului); embolizarea arterelor uterine sau ablația de endometru.

Există riscuri asociate cu fibromul uterin?

Deși fibromul uterin nu este o afecțiune mortală, acesta poate afecta calitatea vieții femeilor și poate determina complicații. Infertilitatea poate fi o consecință a fibroamelor uterine, iar acestea pot cauza și dificultăți în timpul sarcinii. Este important să consulți un medic specialist pentru un diagnostic și tratament corect pentru a preveni riscurile și a evita complicațiile.

Când trebuie operat fibromul uterin?

Momentul intervenției chirurgicale pentru fibromul uterin depinde de severitatea simptomelor și dorința pacientei de a avea sau nu o sarcină. Dacă simptomele sunt severe și afectează calitatea vieții, sau dacă fibromul cauzează infertilitate sau complicații în timpul sarcinii, operația poate fi considerată. Este important să discuți cu medicul ginecolog și să iei în considerare toate opțiunile de tratament înainte de a lua o decizie.

Ce să fac în cazul în care prezint simptome de fibrom uterin?

Dacă ai simptome care pot fi asociate cu fibromul uterin, este recomandat să consulți un medic specialist în ginecologie. Aceștia vor putea realiza un diagnostic precis prin intermediul unui examen ginecologic și a unor investigații suplimentare, cum ar fi ecografia pelviană. În funcție de rezultatele obținute, medicul îți va putea recomanda un plan de tratament adecvat pentru a gestiona simptomele și a preveni complicațiile.

Impărți

Lasă un comentariu