Ce este fistula?

Da Responsabile Editorial

Cu siguranta ati auzit despre fistula anala, o afectiune care implica conexiunea anormala intre canalul anal si tegumentul perianal, iar in acest articol veti afla mai multe detalii despre cauzele, manifestarile si optiunile de tratament ale acestei probleme frecvente, dar adesea neplacute.

Pentru cei mai grăbiți, iată punctele cheie de reținut:

 • Fistula anală este o comunicare anormală între canalul anal și tegumentul perianal.
 • Există mai multe categorii de fistule anale, în funcție de raportul lor cu mușchii sfincterieni anali.
 • Cauzele apariției fistulei anale pot fi infectiile bacteriene ale anusului sau rectului, care pot duce la formarea unui abces și apoi la apariția fistulei.
 • Tratamentul pentru fistula anală este, în general, chirurgical.
 • Fistula recto-vaginală reprezintă o conexiune anormală între rect și vagin, prin care conținutul intestinal poate trece în vagin.
 • Tratamentul pentru fistula recto-vaginală depinde de mărimea și localizarea exactă a acesteia, iar unele cazuri pot necesita intervenție chirurgicală.
 • Fistula perianală este o cavitate captusita de tesut de granulatie care face legătura între deshiderea primară de la nivelul canalului anal și deshiderea secundară la nivelul tegumentului perianal.
 • Manifestările fistulei perianale includ durere și sângerare în timpul defecației.
 • Tratamentul pentru această afecțiune poate fi non-chirurgical sau chirurgical, în funcție de caz.
 • Un canal mic, numit fistulă perianală, se formează între capătul intestinului (rectul, canalul anal) și pielea din apropierea anusului.
 • Acest tip de fistulă apare de obicei ca rezultat al unei infecții în zona anusului, cunoscută sub numele de abces perianal.
 • După ce puroiul se scurge, rămâne în urmă un canal mic.
 • Această afecțiune poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi disconfort și iritarea pielii.
 • În majoritatea cazurilor, chirurgia este recomandată pentru tratarea acestei condiții.

Fistula anală este o comunicare anormală între canalul anal și tegumentul perianal, care poate fi însoțită și de multiple tracturi secundare. Această afecțiune poate cauza simptome neplăcute precum durere și sângerare în timpul defecației. Fistula perianală este o cavitate captusita de tesut de granulatie care face legătura între deshiderea primară de la nivelul canalului anal și deshiderea secundară la nivelul tegumentului perianal.

Cauzele apariției fistulei anale pot fi infectiile bacteriene ale anusului sau rectului, care pot duce la formarea unui abces și apoi la apariția fistulei. Aceste infectii pot fi cauzate de bacterii precum Staphylococcus sau Escherichia coli. O altă cauză poate fi o leziune a canalului anal în urma unui traumatism, cum ar fi o fisură anală sau o intervenție chirurgicală anterioară.

Fistula anală poate prezenta diverse semne și simptome, cum ar fi:
– Durere și disconfort în zona anală, în special în timpul defecației
– Sângerare rectală sau sângerare în scaun
– Secreție persistentă de la nivelul fistulei, care poate avea un miros neplăcut
– Umflături sau abcese în zona anală
– Senzatie de arsură sau mâncărime în zona anală
– Probleme de continență, cum ar fi scurgeri involuntare de fecale sau gaze

Pentru a diagnostica o fistulă anală, medicul poate efectua un examen fizic al zonei anale și poate recomanda investigații suplimentare, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată. Tratamentul pentru fistula anală este, în general, chirurgical. Chirurgia constă în excizia și sutura fistulei, îndepărtarea oricărui abces prezent și corectarea oricăror modificări asociate ale țesuturilor sau mușchilor.

Fistula recto-vaginală reprezintă o conexiune anormală între rect și vagin, prin care conținutul intestinal poate trece în vagin. Această afecțiune poate fi însoțită de probleme de continență și igienă. Cauzele comune ale apariției fistulei recto-vaginale includ nașterea traumatică, intervențiile chirurgicale în zona pelviană sau infecțiile severe ale regiunii pelviene.

Tratamentul pentru fistula recto-vaginală depinde de mărimea și localizarea exactă a acesteia. Unele cazuri pot necesita intervenție chirurgicală pentru a repara conexiunea între rect și vagin și a restabili continența anală adecvată. Uneori, poate fi necesară efectuarea unui diverticul sau a unei colostomii temporare pentru a permite vindecarea fistulei.

Pentru a preveni apariția fistulei anale, este important să ai grijă de igiena zilnică a zonei anale, să eviți constipația cronică și să tratezi prompt orice infecții ale anusului sau rectului. De asemenea, este recomandat să consulți un medic în cazul în care ai experimentat simptomele fisului anal, cum ar fi durerea anală persistentă sau sângerarea rectală.

În cazul în care ai fost diagnosticat cu fistulă anală, respectarea tratamentului și recomandările medicului este esențială pentru gestionarea afecțiunii. De asemenea, este important să urmezi un stil de viață sănătos, să ai o alimentație echilibrată și să eviți consumul excesiv de alcool sau tutun, deoarece acești factori pot agrava simptomele fistulei anale.

În concluzie, fistula anală și recto-vaginală sunt afecțiuni care pot cauza disconfort și complicații în viața de zi cu zi. Este important să consulți un medic în cazul în care suspectezi că ai o fistulă, pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Respectarea recomandărilor medicului și menținerea unui stil de viață sănătos sunt cheia pentru gestionarea și prevenirea recidivei în astfel de cazuri.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre ce este fisura anală

Ce este fistula anală?

Fistula anală este o comunicare anormală între canalul anal și tegumentul perianal, care poate fi însoțită și de multiple tracturi secundare. Aceasta poate apărea ca rezultat al unei infecții bacteriene a anusului sau rectului, care poate duce la formarea unui abces și apoi la apariția unei fistule anale. Tratamentul pentru fistula anală, în general, este chirurgical.

Care sunt categoriile de fistule anale?

Există mai multe categorii de fistule anale, în funcție de raportul lor cu mușchii sfincterieni anali. Acestea pot fi clasificate în fistule suprafintțiale, care se extind la nivelul pielii perianale. De asemenea, există și fistule intersfincteriene, care traversează unul sau mai mulți mușchi sfincterieni anali. Alte categorii includ fistule transsfincteriene, fistule suprasfincteriene și fistule rectovaginale.

Care sunt cauzele apariției fistulei anale?

Cauzele apariției fistulei anale pot fi infectiile bacteriene ale anusului sau rectului, care pot duce la formarea unui abces și apoi la apariția fistulei anale. Alte cauze pot include traumatismele anale, afecțiuni inflamatorii intestinale precum boala Crohn și diverticulita. Uneori, cauza exactă a apariției unei fistule anale poate fi necunoscută.

Cum se tratează fistula anală?

Tratamentul pentru fistula anală este, în general, chirurgical. Acesta poate implica identificarea și curățarea tractului fistulos, excizia sau suturarea canalului și drenarea oricăror abcese asociate. Uneori poate fi necesară utilizarea de material de umplutură pentru a preveni închiderea prematură a deschiderii. După intervenția chirurgicală, poate fi recomandată administrarea de antibiotice și se poate efectua un tratament postoperator pentru a facilita vindecarea.

Ce este fistula recto-vaginală?

Fistula recto-vaginală reprezintă o conexiune anormală între rect și vagin, prin care conținutul intestinal poate trece în vagin. Această afecțiune poate fi însoțită de probleme de continență și igienă. Tratamentul pentru fistula recto-vaginală depinde de mărimea și localizarea exactă a acesteia, iar unele cazuri pot necesita intervenție chirurgicală.

Ce este fistula perianală?

Fistula perianală este o cavitate capitonată de țesut de granulație care face legătura între deschiderea primară la nivelul canalului anal și deschiderea secundară la nivelul tegumentului perianal. Manifestările fistulei perianale includ durere și sângerare în timpul defecației. Tratamentul pentru această afecțiune poate fi non-chirurgical sau chirurgical, în funcție de caz.

Ce este o fistula perianală?

Un canal mic, numit fistulă perianală, se formează între capătul intestinului (rectul, canalul anal) și pielea din apropierea anusului. Acest tip de fistulă apare de obicei ca rezultat al unei infecții în zona anusului, cunoscută sub numele de abces perianal. După ce puroiul se scurge, rămâne în urmă un canal mic. Această afecțiune poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi disconfort și iritarea pielii. În majoritatea cazurilor, chirurgia este recomandată pentru tratarea acestei condiții.

Impărți

Lasă un comentariu