Ce este glaucomul?

Da Responsabile Editorial

Ce este glaucomul? Descoperă afecțiunea oculară care poate duce la pierderea vederii și care este o preocupare majoră pentru medicii oftalmologi din întreaga lume. Află cum se produce glaucomul și care sunt factorii de risc implicați în apariția acestei boli grave.

Pentru cei care doresc să afle repede, iată 5 puncte cheie de reținut:

  • Glaucomul este o afecțiune oculară cronică caracterizată prin deteriorarea progresivă a nervului optic și poate duce la pierderea vederii.
  • Presiunea intraoculară crescută este considerată o cauză principală a glaucomului. Atunci când nivelul presiunii intraoculare este crescut, lichidul nu poate fi eliminat corespunzător, ceea ce duce la acumularea acestuia în interiorul ochiului.
  • Există mai multe tipuri de glaucom, inclusiv glaucomul primitiv cu unghi deschis, glaucomul primitiv cu unghi închis, glaucomul secundar și glaucomul congenital.
  • Factorii de risc pentru glaucom includ vârsta înaintată, istoricul familial de glaucom, afecțiuni cronice precum diabetul zaharat și leziuni oculare.
  • Diagnosticul presupune efectuarea unui examen oftalmologic complet și a unor teste specifice, cum ar fi măsurarea presiunii intraoculare și testarea câmpului vizual. Tratamentul constă în administrarea de picături pentru ochi, medicamente orale sau intervenții chirurgicale pentru a controla presiunea intraoculară.

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică care afectează nervul optic și poate duce la deteriorarea vederii. Este considerată a doua cauză principală de orbire la nivel mondial. Glaucomul este caracterizat de creșterea presiunii intraoculare, care distruge treptat fibrele nervului optic și limitează campul vizual.

Mecanismul de apariție a glaucomului

Apariția glaucomului este determinată de creșterea presiunii intraoculare, care se datorează acumulării de lichid în interiorul ochiului. Ochii produc un lichid numit umoare apoasă, care hrănește corneea și cristalinul. În mod normal, presiunea intraoculară este menținută într-un interval constant, între 10 și 21 mm Hg, deoarece cantitatea de lichid produsă și eliminată a circula prin canalul Schlemm este echilibrată.

În cazul glaucomului, presiunea intraoculară este crescută, iar ochiul continuă să producă lichid în mod normal, însă nu-l poate elimina în aceeași măsură datorită unui blocaj al canalului Schlemm. Aceasta duce la acumularea de lichid în interiorul ochiului și la creșterea presiunii intraoculare. Presiunea crescută deteriorează nervul optic și, pe măsură ce fibrele nervoase mor, se instalează pierderea progresivă a vederii.

Factorii de risc pentru glaucom

Există o serie de factori de risc care pot contribui la apariția și progresia glaucomului. Printre aceștia se numără:

1. Antecedentele familiale ale bolii: Persoanele care au rude apropiate cu glaucom prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

2. Vârsta: Riscul de a dezvolta glaucom crește odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt mai expuse la glaucom.

3. Boli cronice: Persoanele care suferă de diabet zaharat sau de boli cardiovasculare au un risc crescut de a dezvolta glaucom.

4. Tulburări ale tensiunii arteriale: Hipertensiunea arterială sau hipotensiunea arterială pot influența presiunea intraoculară și pot crește riscul de glaucom.

5. Afecțiuni oculare și traumatisme: Miopia severă, hipermetropia, traumatismele oculare sau utilizarea prelungită a corticosteroizilor sub formă de picături oculare pot crește riscul de glaucom.

Simptome și diagnosticare

Glaucomul poate fi asimptomatic în stadiile incipiente. Simptomele aparând adesea în stadiile mai avansate ale bolii. Printre simptomele posibile se numără:

– Vedere încețoșată
– Halouri în jurul punctelor luminoase
– Ochi roșii și dureroși
– Scăderea acuității vizuale periferice
– Cefalee și greață

Diagnosticul glaucomului se realizează prin intermediul unui examen oftalmologic complet. Medicul oftalmolog va efectua măsurarea presiunii intraoculare, examinarea nervului optic, evaluarea funcției vizuale și alte teste suplimentare cum ar fi gonioscopia și pahimetria.

Tratamentul glaucomului

Tratamentul glaucomului are ca scop principal menținerea sub control a presiunii intraoculare și prevenirea deteriorării nervului optic. Tratamentul poate implica următoarele metode:

– Administrarea de picături oftalmice: Medicamentele prescrise sub formă de picături oculare pot ajuta la scăderea presiunii intraoculare și la protejarea nervului optic.
– Tratament medicamentos: Uneori, medicamentele administrate oral pot fi necesare pentru a controla presiunea intraoculară.
– Intervenții chirurgicale cu laser: Aceste intervenții pot îmbunătăți drenajul lichidului intraocular și pot scădea presiunea oculară.
– Chirurgie clasică: În cazuri severe de glaucom, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a reconstrui sistemul de drenaj al lichidului ocular.

Este important ca pacienții diagnosticați cu glaucom să urmeze tratamentul prescris de medicul oftalmolog și să efectueze controale regulate pentru a monitoriza evoluția bolii. Aderarea la tratament și monitorizarea periodică pot ajuta la menținerea vederii și prevenirea complicațiilor severe.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre glaucom

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică caracterizată prin deteriorarea progresivă a fibrelor nervului optic, care transmit informații de la nivelul vizual la creier. Această afecțiune duce la restrângerea câmpului vizual periferic și, în timp, poate duce la pierderea completă a vederii. Glaucomul este în mare parte determinat de creșterea presiunii intraoculare și poate apărea în urma unor factori precum: antecedente familiale ale bolii, vârsta peste 60 de ani, boli cronice precum diabetul zaharat sau afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea sau hipotensiunea arterială, miopia severă sau hipermetropia, traumatisme oculare sau utilizarea de corticoizi sub formă de picături oculare.

Care sunt simptomele glaucomului?

Glaucomul poate fi asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp, iar simptomele apar în stadiile avansate ale bolii. Acestea pot include vedere încețoșată, halouri în jurul punctelor luminoase sau dureri oculare. Este important de menționat faptul că orice deteriorare apărută înainte de inițierea tratamentului este ireversibilă și, în lipsa tratamentului, boala evoluează către orbire.

Ce cauzează glaucomul?

Glaucomul este cauzat în primul rând de creșterea presiunii intraoculare, care este determinată de o acumulare excesivă de lichid în interiorul ochiului. Această acumulare apare atunci când ochiul produce lichidum aqueos într-o cantitate normală, dar nu îl poate elimina în mod corespunzător. Există și alți factori de risc care pot contribui la apariția glaucomului, cum ar fi antecedentele familiale ale bolii, vârsta înaintată și asocierea cu alte boli cronice.

Cum se diagnostichează glaucomul?

Diagnosticul glaucomului este stabilit de medicul oftalmolog prin intermediul unui examen de specialitate. Acesta poate include măsurarea presiunii intraoculare, examinarea nervului optic, a unghiului de drenaj și a câmpului vizual. Alte investigații cum ar fi tonometria, gonioscopia și pahimetria pot fi utilizate pentru a evalua starea ochilor și a identifica eventualele anomalii.

Ce tratamente sunt disponibile pentru glaucom?

Tratamentul glaucomului are ca scop menținerea sub control a evoluției bolii prin reducerea presiunii intraoculare. Modalitățile de tratament pot include administrarea de medicamente sub formă de picături oculare, tratamente medicamentoase orale sau intervenții chirurgicale laser sau clasice pentru a corecta disfuncționalitățile de drenaj ale lichidului intraocular. Este important ca tratamentul să fie inițiat cât mai curând posibil pentru a preveni deteriorarea ireversibilă a vederii și pentru a controla progresia bolii.

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările frecvente legate de glaucom. Dacă aveți orice alte întrebări sau îngrijorări, vă recomandăm să vă adresați unui medic oftalmolog pentru o evaluare și un diagnostic adecvat.

Impărți

Lasă un comentariu