Ce este hernia hiatală? (Qu’est-ce qu’une hernie hiatale ?)

Da Responsabile Editorial

Ce este hernia hiatală? Află cum poți trata această afecțiune care poate provoca simptome precum arsuri la stomac, dificultăți la înghițire și dureri în piept. Descoperă sfaturile medicale pentru reducerea simptomelor și tratamentul chirurgical în cazurile mai severe.

Pentru persoanele grăbite, iată 5 puncte cheie importante de reținut:

  • Hernia hiatală nu prezintă de obicei simptome semnificative și rar necesită tratament medicamentos.
  • Pentru pacienții cu simptome similare bolii de reflux gastroesofagian, se recomandă un regim și tratament specific, prescrise de medicul specialist gastroenterolog.
  • Este recomandată scăderea în greutate pentru pacienții supraponderali sau obezi.
  • Alimentele bogate în grăsimi sau prăjite, cafeaua în exces, alcoolul, ciocolata, alimentele mentolate și băuturile carbonatate trebuie evitate, deoarece pot crește aciditatea gastrică și favoriza refluxul gastroesofagian.
  • Renunțarea la fumat poate ameliora simptomele pentru pacienții fumători.

Ce este hernia hiatală

Hernia hiatală este o afecțiune în care o parte a stomacului alunecă prin diafragmă în cavitatea toracică. Această hernie poate provoca reflux gastroesofagian și simptome precum arsuri la stomac, dificultăți la înghițire, senzație de plenitudine și durere în piept. În majoritatea cazurilor, hernia hiatală nu produce simptome semnificative și rareori necesită tratament medicamentos. Cu toate acestea, există anumite schimbări de stil de viață și opțiuni de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.

Cauze și factori de risc

Hernia hiatală poate fi cauzată de creșterea presiunii intraabdominale, cum ar fi ridicarea sau aplecarea greoaie, tuse puternică, vărsături sau forțare în timpul defecației. Obezitatea și schimbările legate de vârstă ale diafragmei sunt, de asemenea, factori de risc. Această afecțiune este mai frecventă la persoanele în vârstă și la cele supraponderale.

Simptome și diagnostic

Simptomele herniei hiatale pot varia de la caz la caz. Printre cele mai des întâlnite simptome se numără arsuri la stomac, dificultăți la înghițire, senzație de plenitudine și durere în piept. Diagnosticul se poate face printr-o serie de teste, inclusiv endoscopie, radiografie gastrointestinală superioară și manometrie esofagiană.

Tratament și opțiuni de management

În majoritatea cazurilor, persoanele cu hernie hiatală nu necesită tratament. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt prezente și afectează calitatea vieții pacientului, există mai multe opțiuni de tratament disponibile. Schimbările de stil de viață, cum ar fi pierderea în greutate, evitarea alimentelor provocatoare și ridicarea poziției capului în timpul somnului, pot ajuta la reducerea simptomelor. Medicamentele, cum ar fi blocantele H2 și inhibitorii de pompe de protoni, pot fi prescrise pentru a reduce secreția de acid gastric și ameliora disconfortul.

În cazurile severe sau complicate, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Există diferite tehnici chirurgicale disponibile, cum ar fi fundoplicatura, care implică înfășurarea porțiunii superioare a stomacului în jurul esofagului pentru a preveni refluxul gastric. Decizia de a realiza intervenția chirurgicală se bazează pe evaluarea medicului specialist și pe gravitatea herniei.

Complicații și prevenire

Complicațiile herniei hiatale pot include reflux gastroesofagian cronic, esofagită și stricturi esofagiene. Pentru a preveni apariția sau agravarea herniei hiatale, este recomandat să evitați activitățile care cresc presiunea abdominală, să mențineți o greutate sănătoasă și să adoptați un stil de viață sănătos. De asemenea, este important să urmați recomandările medicului în ceea ce privește gestionarea simptomelor și tratamentul adecvat.

Concluzie

Hernia hiatală este o afecțiune comună care poate provoca simptome neplăcute și complicații în anumite cazuri. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu hernie hiatală nu au simptome semnificative și nu necesită tratament. Pentru persoanele cu simptome, există opțiuni de tratament disponibile, inclusiv schimbări de stil de viață, medicamente și intervenția chirurgicală în cazurile severe. Este important să consultați un medic specialist pentru evaluare și recomandări adecvate în funcție de simptome și severitatea herniei hiatale.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre hernia hiatală.

Ce este hernia hiatală?

Hernia hiatală este o condiție în care organele abdominale, de obicei stomacul, alunecă prin diafragmă în compartimentul central al pieptului. Acest fenomen poate duce la apariția bolii de reflux gastroesofagian sau refluxul laringofaringian, manifestându-se prin simptome precum gustul de acid în spatele gurii și arsuri la stomac. Hernia hiatală poate fi clasificată în două tipuri principale: hernia alunecată și hernia paraesofagiană.

Care sunt simptomele herniei hiatale?

Simptomele herniei hiatale pot varia de la persoană la persoană și pot include dureri slabe în piept, dificultăți de respirație, palpitații, disconfort în esofagul inferior în timpul înghițirii alimentelor și arsuri la stomac. Însă trebuie menționat faptul că în majoritatea cazurilor o hernie hiatală nu produce simptome semnificative și poate fi asimptomatică.

Există tratament pentru hernia hiatală?

În majoritatea cazurilor, hernia hiatală nu necesită tratament medical, mai ales dacă nu cauzează simptome semnificative. Cu toate acestea, pentru pacienții cu simptome similare bolii de reflux gastroesofagian, se recomandă un regim și un tratament specific, prescrise de medicul gastroenterolog specialist. În plus, pacienților supraponderali sau obezi li se recomandă scăderea în greutate. De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor care cresc aciditatea gastrică și favorizează refluxul gastroesofagian.

Ce alimente trebuie evitate în cazul herniei hiatale?

Pentru a controla simptomele și a preveni refluxul gastroesofagian, se recomandă evitarea consumului de alimente bogate în grăsimi, prăjite, cafea în exces, alcool, ciocolată, alimente mentolate și băuturi carbonatate. Aceste alimente pot crește aciditatea gastrică și favoriza refluxul, exacerbând simptomele herniei hiatale.

Cât de eficiente sunt medicamentele în tratamentul herniei hiatale?

Pentru reducerea acidității gastrice, se pot utiliza medicamente precum antiacidele, care pot fi eliberate fără prescripție medicală. Dacă simptomele nu se ameliorează în 1-2 săptămâni, medicul specialist poate prescrie inhibitori de pompă de protoni. De asemenea, pentru a accelera golirea stomacului și a preveni simptomele de reflux, pot fi prescrise prokineticele. Este important să urmați recomandările medicului specialist și să respectați doza și durata tratamentului prescris.

Care sunt opțiunile de tratament chirurgical pentru hernia hiatală?

Intervenția chirurgicală pentru hernia hiatală este indicată în anumite cazuri, cum ar fi hernia hiatală paragastrestenională simptomatică, simptomele acute obstructive, volvulus gastric și herniile descoperite în timpul operațiilor bariatrice. Tratamentul chirurgical implică diferite tehnici de fundoplicatură pentru recalibrarea orificiului diafragmatic și repoziționarea stomacului în abdomen. Tehnica și tipul de intervenție vor fi alese de medicul specialist chirurg, în funcție de tipul herniei, complicații și alte afecțiuni asociate pacientului.

Aceasta este o scurtă prezentare a herniei hiatale, etiologiei, manifestărilor clinice și opțiunilor de tratament. Pentru informații suplimentare și un diagnostic preciz, vă rugăm să consultați medicul specialist gastroenterolog sau chirurg.

Impărți

Lasă un comentariu