Ce este hernia inghinală?

Da Responsabile Editorial

În cazul în care aveți o hernie inghinală, este important să înțelegeți ce este și cum poate fi trata. Uneori, monitorizarea poate fi suficientă, dar în cazurile mai severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară. Descoperiți despre opțiunile de tratament, inclusiv procedura laparoscopică TEP, care oferă o recuperare rapidă și revenire la un stil de viață normal.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte esențiale de reținut:

  • Tratamentul herniei inghinale poate varia în funcție de dimensiunea și simptomele herniei.
  • Herniile inghinale mici și necomplicate pot fi monitorizate de medic în loc să fie tratate.
  • Herniile inghinale mari și dureroase necesită de obicei intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopică.
  • Herniile incarcerate și strangulate necesită intervenție chirurgicală de urgență.
  • Intervenția chirurgicală laparoscopică TEP (extraperitoneală) este o opțiune modernă și eficientă pentru tratarea herniei inghinale.

Ce este hernia inghinală

Hernia inghinală reprezintă o proeminență a conținutului cavității abdominale prin canalul inghinal. Aceasta poate fi directă sau indirectă, în funcție de cauzele care o determină. Herniile inghinale apar cel mai des pe partea dreaptă decât pe partea stângă și afectează în principal bărbații. Cauzele apariției herniei inghinale pot fi presiunea crescută la nivelul musculaturii abdominale și slăbiciunea peretelui abdominal.

Sintome și complicații ale herniei inghinale

Principalele simptome ale herniei inghinale includ senzație de arsură sau mâncărime, durere ascuțită la tuse sau când se fac exerciții fizice, umflarea scrotului la bărbați și senzația de presiune în zona inghinală. Simptomele se înrăutățesc de-a lungul zilei și se ameliorează atunci când pacientul se culcă. O zonă umflată poate apărea și poate deveni mai mare la presiune.

Complicațiile posibile ale herniei inghinale includ hernia incarcerată și hernia strangulată. Hernia incarcerată apare atunci când hernia nu poate fi readusă în cavitatea abdominală și poate determina durere și disconfort semnificativ. Hernia strangulată este o complicație gravă în care fluxul de sânge către o parte a intestinului este blocat, ceea ce poate duce la necroză și infecție. Aceasta produce în mod obișnuit dureri severe și sensibilitate în zona respectivă și necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Factori de risc și diagnostic al herniei inghinale

Factorii de risc pentru dezvoltarea unei hernii inghinale includ fumatul, boala pulmonară obstructivă cronică, obezitatea, sarcina, dializa peritoneală, bolile vasculare ale colagenului și apendicectomia anterioară, printre altele. Predispoziția la hernii este de natură genetică și apare mai des în anumite familii.

Herniile inghinale pot fi adesea diagnosticate pe baza semnelor și simptomelor. Uneori, se utilizează imagistica medicală, precum ecografia, pentru a confirma diagnosticul sau pentru a exclude alte cauze posibile.

Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul pentru hernia inghinală este de obicei intervenția chirurgicală. Repararea herniei poate fi realizată prin intervenție chirurgicală clasică sau prin laparoscopie. Chirurgia clasică poate fi realizată sub anestezie locală, în loc de anestezie generală. Chirurgia laparoscopică are în general mai puține dureri după procedură și oferă o recuperare mai rapidă.

Există variante moderne de tratament chirurgical pentru hernia inghinală, cum ar fi procedura laparoscopică TEP (extraperitoneal). Aceasta este o procedură minim invazivă care permite externarea pacientului într-un timp scurt și revenirea rapidă la un stil de viață normal.

Recuperarea după intervenția chirurgicală

Recuperarea după intervenția chirurgicală pentru tratamentul herniei inghinale poate varia în funcție de metoda de intervenție folosită. Pacientul poate fi externat în câteva zile și poate reîncepe activitățile obișnuite treptat. Complicațiile postoperatorii pot include sângerare la nivelul inciziei, seromul, umflarea și vânătăile la nivelul testiculelor sau a bazei penisului, durerea sau amortirea zonei inghinale și infectarea ranilor.

Este important să urmați instrucțiunile medicului și să respectați recomandările postoperatorii în vederea unei recuperări cât mai rapide și fără complicații.

În concluzie, hernia inghinală este o afecțiune comună care poate provoca simptome și complicații semnificative. Tratamentul chirurgical este de obicei necesar pentru a remedia hernia și pentru a preveni complicațiile grave. Odată tratată, recuperarea este de obicei rapidă și pacientul poate reveni la un stil de viață normal.

FAQ

Întrebări frecvente: tot ce trebuie să știi despre hernia inghinală

Ce este hernia inghinală?

Hernia inghinală este o afecțiune comună în care se produce o protuzie sau o ieșire a conținutului cavității abdominale prin canalul inghinal. Aceasta poate afecta atât bărbații, cât și femeile, dar apare mai frecvent la bărbați. Hernia inghinală poate fi fie directă, când conținutul abdominal trece printr-un punct de slăbiciune a peretelui abdominal, fie indirectă, când conținutul abdominal traversează canalul inghinal.

De ce apare hernia inghinală?

Ca și în cazul altor tipuri de hernie, apariția herniei inghinale poate fi determinată de o combinație de factori genetici și de factori de mediu. Factorii de risc includ fumatul, boala pulmonară obstructivă cronică, obezitatea, sarcina, dializa peritoneală, bolile vasculare ale colagenului și apendicectomia anterioară. Există și o predispoziție ereditară pentru dezvoltarea herniilor inghinale, care apare mai des în anumite familii.

Care sunt simptomele herniei inghinale?

Simptomele herniei inghinale pot varia de la persoană la persoană. Simptomele obișnuite includ senzație de arsură sau mâncărime la nivelul zonei inghinale, durere ascuțită la tuse, când se fac exerciții fizice sau mișcări intestinale și o zonă umflată care poate deveni mai mare la presiune. Simptomele se pot înrăutăți pe parcursul zilei și pot fi ameliorate atunci când persoana se culcă. La aproximativ o treime dintre pacienți, hernia inghinală poate fi asimptomatică, fără niciun disconfort aparent.

Cum se tratează hernia inghinală?

Tratamentul herniei inghinale constă în intervenția chirurgicală. În cazul herniilor mai mici și asimptomatice, medicul chirurg poate decide să monitorizeze evoluția herniei în loc să recomande un anumit tip de tratament. La copii, medicul poate încerca să reducă proeminența printr-o presiune manuală înainte de a opta pentru intervenția chirurgicală.

Pentru herniile inghinale mai mari și dureroase, se recomandă în general o intervenție chirurgicală deschisă sau laparoscopică pentru a reduce disconfortul și a preveni complicațiile grave, cum ar fi incarcerarea și strangularea herniei. În cazul herniilor incarcerate și strangulate, este necesară intervenția chirurgicală de urgență pentru a readuce intestinul în canalul inghinal.

Ce este procedura laparoscopică TEP?

Procedura laparoscopică TEP (extraperitoneal) este o metodă avansată de tratare a herniei inghinale. Aceasta implică realizarea a trei incizii mici (de aproximativ 5 și 10 mm) și crearea unei camere de lucru în spatele mușchiului abdominal. Procedura se desfășoară cu ajutorul unor instrumente lungi care sunt introduse prin aceste incizii. Procedura TEP este considerată cea mai modernă variantă de tratament chirurgical a herniei inghinale și permite externarea pacientului în a doua zi după operație și revenirea rapidă la un stil de viață normal.

Care sunt beneficiile intervenției laparoscopice TEP?

Intervenția laparoscopică TEP aduce numeroase beneficii pacienților. Aceasta permite o recuperare rapidă, fiind posibilă externarea pacientului în a doua zi după operație. Astfel, persoanele tinere se pot reintegra rapid în viața socială și pot reveni la serviciu în aproximativ 2-3 zile. De asemenea, persoanele în vârstă au o perioadă scurtă de recuperare în comparație cu procedura chirurgicală clasică.

Care este procesul de recuperare după procedura TEP?

După procedura laparoscopică TEP, pacientul poate efectua eforturi obișnuite încă de la externare, cum ar fi mersul, urcatul scărilor, condusul mașinii sau ridicarea greutăților de până la 5-7 kg. După 4 săptămâni, pacientul poate efectua eforturi mai mari, precum înotul sau alergarea ușoară, iar după 8 săptămâni poate efectua orice tip de efort, revenind la un ritm de viață complet normal.


Aceasta a fost o prezentare cuprinzătoare a herniei inghinale și a modalităților de tratament disponibile. În cazul în care aveți suspiciuni cu privire la o hernie inghinală sau aveți nevoie de consiliere medicală specifică, vă recomandăm să consultați un medic specialist în chirurgie.

Impărți

Lasă un comentariu