Ce este hidronefroza renală? (Qu’est-ce que l’hydronéphrose rénale ?)

Da Responsabile Editorial

Ce este hidronefroza renală? Descoperă o afecțiune specifică tractului urinar care poate afecta rinichii și provoca simptome neplăcute.

Pentru cei care doresc să afle punctele cheie într-o formă concisă, iată câteva elemente esențiale de reținut despre hidronefroză renală:

 • Hidronefroza este o afecțiune specifică tractului urinar, în care urina se acumulează în rinichi, determinând inflamarea acestora.
 • Cauzele hidronefrozei pot fi diverse, incluzând malformații congenitale, pietre la rinichi, cheaguri de sânge, tumori, infecții urinare sau afecțiuni cronice renale.
 • Simpomele hidronefrozei pot varia și pot include durere în zona rinichilor, urinare frecventă și dureroasă, incontinență, febră și prezența sângelui în urină.
 • Diagnosticul hidronefrozei se bazează pe examenul clinic, investigații imagistice și analize de laborator.
 • Tratamentul hidronefrozei depinde de cauza și stadiul bolii și poate include administrarea de analgezice și antibiotice, montarea unui cateter sau stent în ureter și intervenții chirurgicale.
 • Complicațiile hidronefrozei pot include infecții urinare severe, insuficiență renală și hipertensiune arterială.

Ce este hidronefroza renala?

Hidronefroza renala este o afectiune specifica tractului urinar, caracterizata de acumularea urinii la nivelul unuia sau ambilor rinichi, ceea ce duce la inflamarea acestora. Aceasta conditie poate aparea la orice varsta, dar are o incidenta mai mare la copii. Hidronefroza poate fi cauzata de mai multe lucruri, inclusiv malformatii congenitale, pietre la rinichi, cheaguri de sange, tumori, infectii urinare sau afectiuni renale cronice.

Cauzele hidronefrozei renale

Hidronefroza renala poate avea mai multe cauze, inclusiv:

 • Malformatii congenitale: anomalii de dezvoltare ale tractului urinar de la nastere
 • Pietre la rinichi: prezenta pietrelor in rinichi care pot bloca fluxul normal al urinei
 • Cheaguri de sange: obstruarea fluxului de urina prin formarea cheagurilor de sange
 • Tumori: prezenta tumorilor care pot impiedica drenajul adecvat al urinei
 • Infectii urinare: bacteriile care infecteaza tractul urinar pot provoca inflamarea rinichilor si acumularea de urina
 • Afectiuni renale cronice: boli renale cronice, precum pielonefrita cronica sau boala polichistica renala, pot duce la hidronefroza

Simptomele hidronefrozei renale

Simptomele hidronefrozei renale pot varia si pot include:

 • Durere in zona rinichilor
 • Urinare frecventa si dureroasa
 • Incontinenta urinara
 • Febra
 • Sange in urina

Diagnosticul si tratamentul hidronefrozei renale

Pentru a diagnostica hidronefroza renala, medicul poate realiza un examen clinic, investigatii imagistice precum ecografia renala sau tomografia computerizata, si analize de laborator.

Tratamentul hidronefrozei renale depinde de cauza si stadiul bolii. Acesta poate include administrarea de analgezice si antibiotice pentru ameliorarea simptomelor, montarea unui cateter sau a unui stent pentru a facilita drenajul urinei si interventii chirurgicale sau proceduri specifice pentru a indeparta cauzele hidronefrozei.

Complicatii ale hidronefrozei renale

Complicatiile hidronefrozei renale pot include:

 • Infecții urinare grave
 • Insuficiența renală
 • Hipertensiune arterială

Este important ca hidronefroza renala sa fie diagnosticata si tratata prompt pentru a preveni complicatiile grave. Consultati intotdeauna un medic specialist pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.

FAQ

Întrebări frecvente despre hidronefroza renală

Ce este hidronefroza renala?

Hidronefroza renala este o afectiune a tractului urinar, caracterizata prin acumularea urinii la nivelul unuia sau ambilor rinichi, ceea ce duce la inflamarea acestora. Este o conditie care poate aparea la orice varsta, dar este mai frecventa la copii. Hidronefroza poate fi cauzata de o varietate de factori, printre care se numara malformatiile congenitale, pietrele rinichiului, cheagurile de sange, tumori, infectiile urinare sau afectiunile renale cronice. Aceasta poate duce la simptome diverse, cum ar fi durerea in zona rinichilor, urinarea frecventa si dureroasa, incontinenta, febra si prezenta sangelui in urina.

Care sunt simptomele hidronefrozei renale?

Simptomele hidronefrozei renale pot varia de la caz la caz, dar pot include:
– Durere in zona rinichilor
– Urinare frecventa si incompleta
– Incontinenta urinara
– Febra
– Greata si varsaturi
– Sange in urina

Cum se diagnosticheaza hidronefroza renala?

Diagnosticul hidronefrozei renale se bazeaza pe examenul clinic, investigatii imagistice si analize de laborator. Medicul poate realiza un examen fizic pentru a evalua zona rinichilor si poate solicita teste de sange si de urina pentru a analiza functia renala. De asemenea, pot fi necesare investigatii imagistice, precum ecografia renala, urografia intravenoasa, tomografia computerizata sau pielografia. Aceste proceduri ajuta la vizualizarea prezentei acumularii de urina si la identificarea cauzei hidronefrozei.

Care sunt optiunile de tratament pentru hidronefroza renala?

Tratamentul hidronefrozei renale depinde de cauza si stadiul bolii. Acesta poate implica administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerii si antibiotice pentru tratarea infectiilor urinare. In unele cazuri, poate fi necesara montarea unui cateter sau a unui stent in ureter pentru a facilita eliminarea urinei. Pentru cauze mai severe, pot fi necesare interventii chirurgicale sau proceduri specifice pentru indepartarea factorilor care determina hidronefroza. Este important sa consultati un medic specialist pentru a determina cea mai potrivita optiune de tratament in cazul dumneavoastra.

Care sunt complicatiile hidronefrozei renale?

Hidronefroza renala poate cauza complicatii grave, incluzand infectii urinare severe, insuficienta renala si hipertensiune arteriala. In cazuri avansate sau neglijate, aceste complicatii pot duce chiar la afectiuni cardiace grave. De aceea, este important sa se urmeze un tratament adecvat si sa se controleze si alte afectiuni renale existente pentru a preveni aparitia acestor complicatii.

Impărți

Lasă un comentariu