Ce este kerosenul?

Da Responsabile Editorial

Descoperit în 1910, kerosenul este o fracțiune a țițeiului care se distilează la temperaturi cuprinse între 150 – 275 °C și este utilizat pe scară largă ca și combustibil pentru aviație. Aflați mai multe despre proprietățile și utilizările acestuia în continuarea acestui articol.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte esențiale de reținut:

  • Kerosenul este o fracțiune din țiței care se distilează între 150 – 275°C.
  • Este un lichid limpede format din hidrocarburi cu între 6 și 16 atomi de carbon în moleculă.
  • Principala utilizare a kerosenului este ca și combustibil pentru motoarele reacrtoare din aviație.
  • Are și alte utilizări, cum ar fi în medicină și ca insecticid.
  • Este folosit și în iluminat (lampi de camping) și în încălzirea mobilă sau permanentă a caselor în sobele cu kerosen, în special în zonele cu climă blândă.

Ce este kerosenul?

Kerosenul este o fracțiune din țiței care se distilează la temperaturi cuprinse între 150 – 275 °C. Acest lichid limpede este format din hidrocarburi cu între 6 și 16 atomi de carbon în moleculă și are o densitate de 780 – 810 kg/m3. Kerosenul nu este miscibil în apă, dar este miscibil cu solvenți petrolieri. Acesta are un punct de inflamabilitate între 37 – 65 °C și o temperatură de autoaprindere de 220 °C. Puterea calorifică inferioară este de 43,1 MJ/kg, iar cea superioară de 46,2 MJ/kg.

Utilizări principale ale kerosenului

Kerosenul are diverse utilizări în diferite domenii. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Combustibil pentru motoarele avioanelor: Kerosenul este utilizat ca și combustibil pentru motoarele reacrtoare din aviație. Datorită proprietăților sale fizico-chimice, precum punctul de aprindere ridicat și conținutul scăzut de hidrocarburi volatile, este un combustibil sigur și eficient pentru aviație.

2. Iluminat: Kerosenul este folosit în lămpi de camping sau în lămpi cu petrol pentru iluminat. Acestea oferă o flacără luminoasă și constantă, fără fum și nu lasă reziduuri în fitil.

3. Încălzirea locuințelor: Kerosenul poate fi folosit în sobe cu kerosen pentru încălzirea mobilă sau permanentă a caselor. În special în zonele cu climă blândă, sobele cu kerosen sunt populare, cum ar fi în Japonia.

4. Insecticid: Kerosenul poate fi utilizat ca și insecticid pentru combaterea insectelor dăunătoare în diverse industrii, inclusiv agricultură.

5. Medicină: Kerosenul este folosit în industria farmaceutică pentru diverse scopuri medicale, cum ar fi în tratamentele topice sau în producția unor medicamente.

Kerosenul vs. Petrolul lampant

Kerosenul și petrolul lampant sunt două produse similare, dar cu unele diferențe semnificative. Petrolul lampant, cunoscut și sub denumirea de gaz sau petrol, nu mai este produs în forma sa actuală. Acesta era definit ca fractiunea de țiței care se distilează între 175 – 280 °C și avea compoziția sa specifică.

Tipuri de kerosen

Există mai multe tipuri de kerosen, fiecare având caracteristici și utilizări specifice. Iată câteva exemple:

1. Kerosenul de tip RP-1: Acesta este un tip de kerosen utilizat în combinație cu oxigen lichid pentru propulsia rachetelor Saturn V, Atlas V, Falcon și Soyuz. Este o formă extrem de rafinată a kerosenului.

2. Kerozina sau parafina: Aceasta este o formă de kerosen derivată din petrol. Este folosită pe scară largă în aviație, gospodării și în alte industrii. Kerozina poate fi utilizată și ca combustibil pentru gătit și iluminat, precum și în alte aplicații industriale.

Concluzie

Kerosenul este o fracțiune din țiței utilizată în diverse domenii, cum ar fi aviația, iluminatul sau încălzirea locuințelor. Are proprietăți specifice care îl fac un combustibil eficient și sigur. Este important să se folosească kerosenul într-un mod responsabil și sigur, respectând regulile de protecție a mediului..

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre kerosen.

Ce este kerosenul?

Kerosenul, descoperit în 1910, este o fracțiune din țiței care se distilează la temperaturi cuprinse între 150 – 275 °C. Este un lichid limpede format din hidrocarburi cu între 6 și 16 atomi de carbon în moleculă și o densitate de 780 – 810 kg/m3. Are un punct de inflamabilitate între 37 – 65 °C și o temperatură de autoaprindere de 220 °C. Puterea calorifică inferioară este de 43,1 MJ/kg, iar cea superioară de 46,2 MJ/kg. Kerosenul nu este miscibil în apă, dar este miscibil cu solvenți petrolieri.

Care sunt principalele utilizări ale kerosenului?

Principalul utilizare a kerosenului este ca și combustibil pentru motoarele reacrtoare din aviație. De asemenea, este folosit și ca insecticid și în medicină. Este utilizat pentru iluminat (lampi de camping), precum și pentru încălzirea mobilă sau permanentă a caselor în sobele cu kerosen, în special în zonele cu climă blândă, cum ar fi Japonia (țara care este și cel mai mare producător de astfel de sobe).

Cum se diferențiază kerosenul de petrolul lampant?

Petrolul lampant, cunoscut și sub denumirea de gaz sau petrol, a fost un combustibil foarte asemănător kerosenului. Acesta nu mai este produs în forma sa actuală și era definit ca fractiunea de țiței care se distilează între 175 – 280 °C. Era format din hidrocarburi de tip parafinic și izoparafinic, componente aromatice, mono- și diciclice, nafteni și hidrocarburi cu structură mixtă nafteno-aromatică, compuși cu oxigen (acizi naftenici, fenoli, acizi grași superiori), compuși cu sulf (mercaptani, sulfuri, tiofani, tiofeni) și cantități foarte mici de compuși cu azot.

La ce este folosit kerosenul în prezent?

Kerosenul și petrolul lampant erau folosiți pentru iluminat cu lămpi cu petrol, gătit cu mașini de gătit cu petrol și încălzirea individuală cu sobe cu petrol. Aceste sobe și lămpi cu petrol sunt numite astăzi în mod popular „sobe cu petrol” sau „sobe cu gaz”. Pentru iluminat, petrolul lampant trebuia să producă o flacără luminoasă și constantă, fără fum și să nu lase reziduuri în fitil.

Există utilizări speciale ale kerosenului?

Kerosenul de tip RP-1 este un tip de kerosen utilizat în combinație cu oxigen lichid pentru propulsia rachetelor Saturn V, Atlas V, Falcon și Soyuz. Kerozina, sau parafină, este un lichid hidrocarburic combustibil derivat din petrol. Este folosit pe scară largă drept combustibil în aviație și în gospodării. Termenul „kerozina” provine din greaca veche κηρός (keros), care înseamnă „ceară”, și a fost înregistrat ca marcă în 1854 de către geologul canadian și inventatorul Abraham Gesner, înainte de a deveni un termen generic. Kerozina este utilizată pe scară largă pentru a alimenta motoarele cu reacție ale aeronavelor (combustibil de aviație), precum și unele motoare de rachetă într-o formă extrem de rafinată numită RP-1. Este de asemenea folosită în mod obișnuit ca combustibil pentru gătit și iluminat, precum și pentru jucării inflamabile, cum ar fi poi-urile. În unele părți ale Asiei, kerozina este uneori folosită drept combustibil pentru motoarele mici de barcă sau chiar motociclete. Consumul mondial total de kerozină pentru toate scopurile este echivalent cu aproximativ 1.110.000 de metri cubi pe zi. Termenul „kerozină” este frecvent utilizat în mare parte din Argentina, Australia, Canada, India, Noua Zeelandă, Nigeria și Statele Unite, în timp ce termenul „parafină” (sau o variantă strâns înrudită) este utilizat în Chile, Africa de Est, Africa de Sud, Norvegia și Regatul Unit. Termenul „ulei de lămpi”, sau echivalentul în limbile locale, este obișnuit în majoritatea țărilor asiatice și în sud-estul Statelor Unite.

Ce alte utilizări are kerosenul?

Kerosenul este un combustibil lichid incolor, cu miros specific, obținut prin distilarea crudului de petrol. Acesta este utilizat în principal pentru aviație și iluminat, precum și pentru generatoare și pompe de apă. Kerosenul are proprietăți similare cu benzina, dar are un punct de aprindere mai ridicat și un conținut mai scăzut de hidrocarburi volatile, ceea ce îl face mai sigur în aviație. Este important să se respecte regulile de protecție a mediului în procesul de producere și distilare a kerosenului. Acesta poate fi utilizat și în încălzirea locuințelor, generatoare de energie și ca combustibil pentru vehiculele cu motoare diesel. Cifra octanică a kerosenului poate varia între 40 și 60 și este important să se verifice specificațiile producătorului. Există diferențe semnificative între kerosen și benzină, inclusiv compoziția lor, cifra octanică și utilizarea lor principală. Ambele produse pot avea un impact negativ asupra mediului și sănătății umane, prin emisii de gaze cu efect de seră și compuși toxici, de aceea este importantă utilizarea responsabilă și sigură a acestora.

Sursa: Wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Kerosen)

Impărți

Lasă un comentariu