Ce este Lazura?

Da Responsabile Editorial

Descoperă cum lazura poate fi soluția ideală pentru protejarea și colorarea adecvată a lemnului, oferind un finisaj semitransparent și rezistență la factorii externi, în acest articol care dezvăluie secretele unui lemn perfecționat.

Dacă sunteți în căutarea unui mod simplu și eficient de a vă reînnoi interiorul sau de a proteja suprafețele din lemn, atunci lazura ar putea fi soluția salvatoare pentru dvs. Aflați în continuare despre diferența între baiț, lazură și vopsea în ceea ce privește colorarea și protecția lemnului, și cum poate aceasta transforma aspectul și durabilitatea mobilierului dvs. într-un mod unic.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte esențiale de reținut:

 • Baițul este o soluție transparentă care colorează lemnul și îi păstrează vizibilă fibra și desenul natural.
 • Lazura oferă atât protecție, cât și colorare, fiind semitransparentă și rezistentă la factorii externi cum ar fi radiațiile UV, intemperiile și ciupercile.
 • Vopseaua acoperă complet lemnul și îl protejează împotriva agenților fizici și chimici.
 • Lacurile și lazurile sunt importante pentru protecția lemnului și evidențierea frumuseții acestuia.
 • Gama de lazuri acrilice Caparol Aqua Lasur+ oferă un finisaj cu performanțe ridicate și poate fi utilizată atât în interior, cât și în exterior.

Ce este lazura și cum funcționează

Lazura este o soluție semitransparentă utilizată pentru protejarea și colorarea lemnului. Este diferită de vopsea sau baiț, deoarece permite păstrarea fibrei și desenului natural al lemnului. Lazura acționează ca un strat de protecție împotriva radiațiilor UV, intemperiilor și ciupercilor, păstrând în același timp aspectul estetic al lemnului.

De ce să folosești lazura pentru lemn

Utilizarea lazurii pentru finisarea lemnului are numeroase avantaje. În primul rând, lazura protejează lemnul împotriva factorilor externi nocivi, precum radiațiile UV și umiditatea. De asemenea, lazura nu acoperă complet lemnul, ci îl colorează într-un mod semitransparent, păstrându-i frumusețea naturală. Acest aspect este deosebit de important pentru lemnul cu o fibră frumoasă și un desen distinct.

Ce tipuri de lazuri sunt disponibile pe piață

Există o varietate de lazuri disponibile pe piață, fiecare adaptată nevoilor specifice ale lemnului și proiectului. Cele mai comune tipuri de lazuri sunt:

 • Lazuri acrilice – Acestea oferă o protecție excelentă împotriva factorilor externi și au o durabilitate ridicată. Sunt ideale pentru suprafețe atât în interior, cât și în exterior.
 • Lazuri pe bază de ulei – Acestea pătrund adânc în lemn, oferind o protecție de lungă durată. De asemenea, au un aspect mai cald și mai natural decât lazurile acrilice.
 • Lazuri colorate – Acestea sunt perfecte pentru cei care doresc să adauge o notă de culoare lemnului lor. Sunt disponibile într-o gamă variată de culori și nuanțe pentru a se potrivi oricărui proiect.

Cum să aplici lazura corect

Pentru a obține rezultate optime, este important să aplici lazura corect. Iată câțiva pași de urmat:

 1. Pregătește suprafața – Asigură-te că lemnul este curat și neted înainte de aplicarea lazurii. Îndepărtează praful și alte impurități și șlefuiește suprafața dacă este necesar.
 2. Aplică lazura – Folosește o pensulă sau o lavetă pentru a aplica lazura pe lemn. Asigură-te că aplici lazura uniform și că acoperi toate suprafețele.
 3. Așteaptă timpul de uscare – Lasă lazura să se usuce complet înainte de a aplica un al doilea strat sau de a folosi lemnul în activități normale.
 4. Aplică un strat suplimentar, dacă este necesar – În funcție de rezultatul dorit, poți aplica un al doilea sau chiar un al treilea strat de lazură.

Cum să ai grijă de lemnul protejat cu lazură

Pentru a menține lemnul protejat cu lazură într-o stare bună, este importantă îngrijirea corespunzătoare. Iată câteva sfaturi utile:

 • Curăță în mod regulat suprafața cu un detergent blând și apă, folosind o perie sau o cârpă moale.
 • Evită utilizarea produselor de curățare dure sau abrazive, deoarece acestea pot deterioara lazura.
 • Protejează lemnul de expunerea excesivă la soare sau umezeală, utilizând acoperitori sau umbrele atunci când este necesar.
 • Verifică periodic lemnul pentru a identifica eventualele semne de uzură sau deteriorări și repara-le cât mai curând posibil.

Concluzie

Lazura este o soluție excelentă pentru protejarea și colorarea lemnului. Alegerea lazurii potrivite pentru proiectul tău poate contribui la prelungirea duratei de viață a lemnului și la păstrarea aspectului său natural. Asigură-te că urmezi instrucțiunile de aplicare și că ai grijă de lemnul protejat cu lazură în mod corespunzător pentru a te bucura de rezultatele de durată.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre lazura.

Ce este lazura?

Lazura, pe baza de apa, este o solutie semi-transparenta pentru colorarea si protectia lemnului. Este folosita pentru a evidenția frumusețea naturala a lemnului si pentru a proteja suprafața acestuia impotriva radiațiilor UV, intemperiilor si ciupercilor. Lazura este o alegere populara in decorarea interioara si exterioara, fiind utilizata pe mobilier, pardoseli din lemn, garduri sau alte obiecte din lemn expuse la factorii externi.

Care este diferenta intre baiț, lazura și vopsea pentru lemn?

Baițul este o soluție transparenta care colorează lemnul, păstrând totodată vizibile fibra și desenul natural. Lazura oferă atât protecție, cât și colorare, fiind semitransparentă și rezistentă la factorii externi cum ar fi radiațiile UV, intemperiile si ciupercile. Vopseaua, în schimb, acoperă complet lemnul și îl protejează în fața agenților fizici și chimici.

Care sunt avantajele lazurii pe baza de apa?

Avantajele utilizării lazurii pe baza de apa includ:
– Protecția eficientă a lemnului împotriva radiațiilor UV, intemperiilor și ciupercilor.
– Evidențierea frumuseții naturale a lemnului, păstrând vizibile fibrele și desenul acestuia.
– Durabilitate ridicată și rezistență la factorii externi.
– Ușor de aplicat și de întreținut.
– O gamă variată de culori disponibile pentru a satisface preferințele și stilul fiecăruia.

Cum se aplică lazura pe baza de apa?

Pentru a aplica lazura pe baza de apa, urmează acești pași:
1. Asigură-te că suprafața de lemn este curată și uscată.
2. Amestecă bine lazura înainte de utilizare.
3. Folosește un penson sau o perie moale pentru aplicarea lazurii pe lemn.
4. Aplică în straturi subțiri și uniforme, urmărind direcția fibrei lemnului.
5. Lasă lazura să se usuce complet între straturi și aplică un nou strat, după nevoie.
6. După finalizarea aplicării, lasă lazura să se usuce complet înainte de a utiliza sau de a expune lemnul la factorii externi.

Cât de durabilă este lazura pe baza de apa pentru lemn?

Lazura pe baza de apa oferă o durabilitate ridicată și protejarea eficientă a lemnului. Ea rezista în fața radiațiilor UV, intemperiilor și ciupercilor, asigurând un aspect frumos și o protecție de lungă durată pentru lemnul expus la factorii externi.

De ce să folosim lacurile și lazurile pentru protecția lemnului?

Utilizarea lacurilor și lazurilor pentru protecția lemnului este importantă pentru următoarele motive:
– Împiedică deteriorarea lemnului în fața radiațiilor UV, intemperiilor și ciupercilor.
– Păstrează aspectul natural al lemnului, evidențiind frumusețea și textura acestuia.
– Asigură o protecție durabilă și de lungă durată.
– Făcând uz de specialiștii de la CAPAROL și produsele lor, putem obține rezultate de înaltă calitate și o protecție eficientă a lemnului.

Impărți

Lasă un comentariu