Ce este melana? (en Roumain)

Da Responsabile Editorial

În articolul de față, veți descoperi ce este melena, un simptom asociat sângerărilor digestive și care necesită o evaluare medicală adecvată pentru identificarea cauzei și administrarea unui tratament corespunzător. Ignorarea acestei manifestări poate avea consecințe grave asupra sănătății dumneavoastră.

Pentru cei care doresc să identifice punctele cheie într-un mod rapid, iată lista cu cele mai importante aspecte de reținut despre sângerarea digestivă:

 • Melena: eliminarea de sânge digerat prin anus, de culoare neagră ca pacura, provenind din partea superioară a tractului digestiv.
 • Cauze frecvente ale melenei: ruptura varicelor esofagiene, ulcer gastric, ulcere duodenale.
 • Alte cauze ale melenei: consum de toxice, medicamente toxice pentru tubul digestiv sau angiodisplazii.
 • Semne și simptome ale melenei: scaune negre și unturoase, cu miros caracteristic.
 • Diagnoză și tratament: identificarea cauzei prin gastroscopie și adoptarea unui tratament adecvat.
 • Atenție: melena poate fi confundată cu fecalele negre, care se pot forma în urma consumului de preparate din fier sau alimente de culoare roșie.
 • Diagnosticul sângerării digestive inferioare: examen clinic, investigații imagistice și de laborator.
 • Investigații clinice: intervievarea pacientului, inspectarea și palparea abdomenului, tuseul rectal.
 • Prezența sângerării în scaun: semn de alarmă care necesită evaluare medicală adecvată.
 • Afecțiuni asociate cu sângerarea în scaun: hemoroizi, fisuri anale, polipi intestinali, diverticulită, colită ulcerativă, boala Crohn și cancerul de colon.
 • Importanța solicitării consultului medical: identificarea cauzei exacte a sângerării și prescrierea tratamentului adecvat.

Ce este melena?

Melena este emisia de sânge digerat prin anus, având culoarea neagră ca pacura, provenind de la nivelul tubului digestiv superior. Această condiție poate fi cauzată de ruptura varicelor esofagiene și leziuni precum ulcerele. Alte cauze pot include consumul de toxice, medicamente toxice pentru tubul digestiv sau angiodisplazii. Principalele simptome ale melenei sunt scaunele negre și unturoase, care au un miros specific.

Principala modalitate de diagnostic a melenei constă în gastroscopie, care permite identificarea cauzei exacte a sângerării și stabilirea unui tratament adecvat.

Cauze frecvente ale melenei

Melena poate fi cauzată de mai multe factori, printre care:
– Ruptura varicelor esofagiene: Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale melenei. Varicele esofagiene sunt dilatări ale venelor de la nivelul esofagului care pot duce la sângerări severe. Ele sunt în special asociate cu ciroza hepatică.
– Leziuni precum ulcerele: Ulcerele la nivelul stomacului sau al intestinului subțire pot provoca sângerări, care apoi se manifestă sub formă de melena.
– Consumul de toxice: Anumite toxine sau substanțe chimice pot irita mucoasa tubului digestiv și provoca sângerări.
– Medicamente toxice pentru tubul digestiv: Unele medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, pot irita mucoasa tubului digestiv și cauza sângerare.
– Angiodisplazii: Acestea sunt malformații vasculare care pot apărea la nivelul tubului digestiv și care pot fi responsabile de melena.

Scaunul negru vs melena

Este important de menționat că melena poate fi confundată cu scaunul negru, care apare în urma consumului de preparate din fier sau alimente de culoare roșie. Scaunul negru este adesea benign și nu este asociat cu sângerări sau probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, dacă observați prezența unui scaun negru și nu vă amintiți să fi consumat alimente de culoare roșie sau preparate din fier, este important să solicitați consultul medicului specialist pentru a exclude eventualele probleme de sănătate.

Diagnosticul melenei

Pentru a diagnostica melena, medicul va lua în considerare istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic detaliat. De asemenea, se pot efectua și următoarele investigații:

– Gastroscopie: Aceasta este o procedură prin care se introduce un tub flexibil în gură și apoi în esofag pentru a examina mucoasa tubului digestiv superior și pentru a identifica posibilele cauze ale melenei.
– Colonoscopie: Acest procedeu implică introducerea unui instrument flexibil în rect pentru a examina mucoasa tubului digestiv inferior și pentru a depista orice leziuni sau sângerări.

Tratamentul melenei

Tratamentul melenei depinde de cauza identificată în urma investigațiilor. Unele opțiuni de tratament pot include:

– Administrarea de medicamente care controlează sângerarea, cum ar fi proton pump inhibitors.
– Intervenția chirurgicală, în cazurile în care sângerarea este severă și nu poate fi controlată prin alte metode.
– Tratarea bolilor subiacente care au cauzat melena, cum ar fi tratarea varicelor esofagiene sau a ulcerelor.

Este important ca tratamentul să fie urmat sub supravegherea unui medic specialist, deoarece aceasta condiție poate fi semnul unor probleme grave de sănătate.

Când să ceri ajutor medical?

Prezența sângelui în scaun, fie microscopica, fie vizibilă pacientului în momentul defecării, este un semn de alarmă care trebuie luat în serios și nu trebuie ignorat. Dacă observi acest simptom, este recomandat să solicitați consultația medicului de specialitate cât mai curând posibil. Medicul va decide ce investigații suplimentare sunt necesare și va stabili un plan de tratament adecvat în funcție de diagnosticul stabilit.

Ignorarea acestui simptom poate avea consecințe grave asupra sănătății și poate duce la complicații severe. Prin urmare, este important să cauți ajutor medical imediat pentru a primi tratamentul adecvat și pentru a-ți proteja sănătatea.

Concluzie

Prezența sângelui în scaun poate fi un semn de alarmă care indică posibile probleme grave de sănătate. Melena este un simptom care necesită o investigație medicală complexă, iar tratamentul trebuie inițiat în urma identificării cauzei. Este esențial să consulți un medic specialist în cazul în care observi prezența sângelui în scaun pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat. Ignorarea acestui simptom poate avea consecințe grave, de aceea este important să acorzi atenție simptomelor și să soliciți ajutorul medical cât mai curând posibil.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre melena

Ce este melena?

Melena este emisia de sânge digerat prin anus, având culoarea neagră ca pacura, provenind de la nivelul tubului digestiv superior. Cauzele frecvente ale melenei sunt ruptura varicelor esofagiene și leziuni precum ulcerele. Alte cauze pot fi consumul de toxice, medicamente toxice pentru tubul digestiv sau angiodisplazii. Melena se manifestă prin scaune negre și unturoase, având un miros caracteristic. Tratamentul constă în identificarea cauzei prin gastroscopie și adoptarea unui tratament adecvat. De asemenea, se menționează faptul că melena poate fi confundată cu scaunul negru, care apare în urma consumului de preparate din fier sau alimente de culoare roșie.

Care sunt cauzele frecvente ale melenei?

Melena poate avea cauze precum ruptura varicelor esofagiene și leziunile precum ulcerele. Alte cauze pot fi reprezentate de consumul de toxice, medicamente toxice pentru tubul digestiv sau angiodisplazii.

Care sunt simptomele melenei?

Melena se manifestă prin scaune negre și unturoase, având un miros caracteristic.

Cum se face diagnosticul melenei?

Diagnosticul melenei se face prin efectuarea unei gastroscopii pentru identificarea cauzei.

Care este tratamentul pentru melena?

Tratamentul pentru melena constă în identificarea cauzei prin gastroscopie și adoptarea unui tratament adecvat.

Ce trebuie să fac în cazul în care observ prezența sângelui în scaun?

În cazul în care observați prezența sângelui în scaun, este important să solicitați consultația medicului de specialitate și să efectuați investigațiile necesare pentru a identifica cauza exactă a sângerării. Tratamentul adecvat va fi prescris în funcție de diagnosticul stabilit.

Care pot fi afecțiunile care provoacă sângerarea în scaun?

Afecțiunile care pot provoca sângerare în scaun includ hemoroizii, fisurile anale, polipii intestinali, diverticulita, colita ulcerativă, boala Crohn și cancerul de colon.

Cum poate afecta ignorarea simptomului de sângerare în scaun sănătatea?

Ignorarea simptomului de sângerare în scaun poate avea consecințe grave asupra sănătății, deoarece sângerarea poate fi un indicator al unor probleme grave de sănătate. Este important să se caute cauza sângerării în scaun printr-o evaluare medicală adecvată.

Cum se face diagnosticul hemoragiilor digestive inferioare?

Diagnosticul hemoragiilor digestive inferioare se face prin efectuarea unui examen clinic, investigații imagistice și de laborator. Examinarea clinică începe cu intervievarea bolnavului pentru a evidenția caracteristicile sângerării, circumstanțele de apariție și semnele asociate. Se efectuează inspectia și palparea abdomenului, iar tuseul rectal este obligatoriu pentru a identifica posibile tumori și hemoragii în regiunea rectală.

De ce este important să se efectueze investigații pentru sângerarea în scaun?

Este important să se efectueze investigații pentru sângerarea în scaun pentru a identifica cauza exactă a sângerării și a prescrie un tratament adecvat. Sângerarea în scaun poate fi un semn de alarmă care trebuie luat în serios și nu trebuie ignorat.

Impărți

Lasă un comentariu