Ce este melana?

Da Responsabile Editorial

Ce este melena? Descoperă în acest articol despre simptomele, cauzele și tratamentul acestei afecțiuni gastrointestinale.

Pentru cei care doresc să afle cât mai rapid punctele cheie, iată cele mai importante 5 puncte de reținut:

  • Melena se referă la fecalele negre și lipicioase asociate sângerării din tractul gastrointestinal superior.
  • Cauza cea mai frecventă a melenei este boala ulcerului gastric.
  • Alte cauze ale melenei pot include tumori maligne, afecțiuni hemoragice, gastrită, varice esofagiene și sindromul Mallory-Weiss.
  • Melena este considerată o urgență medicală și necesită îngrijire urgentă pentru a exclude cauze grave și a preveni complicații letale.
  • Diagnosticul melenei implică consultul medical, examinarea fizică, teste de laborator și proceduri endoscopice sau investigații imagistice.

Ce este melena?

Melena reprezintă un simptom al unor afecțiuni gastrointestinale și este caracterizată prin eliminarea de scaune negre, tari și lipicioase, cauzată de sângerări în tractul digestiv superior. Este important să se facă o diferențiere între melena și alte afecțiuni gastrointestinale prin aspectul scaunului și localizarea sângerării.

Cauzele melenei

Principalele cauze ale melenei includ ulcer gastric și duodenal, varicele esofagiene, inflamația și infecțiile gastrointestinale, precum și consumul de medicamente care afectează coagularea sângelui. Cauza cea mai frecventă a melenei este boala ulcerului gastric. Cu toate acestea, orice sângerare în interiorul tractului gastrointestinal superior sau în colonul ascendent poate duce la melena.

Simptomele melenei

Simptomele melenei includ fecale negre și lipicioase, dureri abdominale, greață, vomă (posibil cu sânge), scădere în greutate și slăbiciune. Pacienții pot prezenta și anemie sau tensiune arterială scăzută în cazurile acute, cu o cantitate mare de sângerare.

Diagnosticul melenei

Pentru diagnosticul melenei, se efectuează consult medical, examinare fizică, analize de laborator și proceduri endoscopice sau investigații imagistice. Endoscopia este adesea utilizată pentru a căuta semne evidente de sângerare. Sângerările care au originea în tractul gastrointestinal inferior sunt în general asociate cu trecerea sângelui roșu strălucitor sau hematochezie, în special când este intens. Doar sângele care provine dintr-o sursă mai proximală, sau sângerarea dintr-o sursă inferioară care apare suficient de lent pentru a permite descompunerea enzimatică, este asociat cu melena.

Tratamentul melenei

Tratamentul pentru melena depinde de cauza identificată și poate include terapie medicamentoasă sau intervenție chirurgicală, în funcție de gravitatea sângerării și afecțiunea subiacentă. Este necesară îngrijire urgentă pentru a exclude cauze grave și a preveni urgente potențial letale.

Prevenirea melenei

Pentru a preveni apariția melenei, este important să se trateze și să se gestioneze corect afecțiunile care pot cauza sângerări gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastric sau duodenal. De asemenea, este important să se evite consumul excesiv de medicamente anticoagulante sau antiinflamatoare care pot crește riscul de sângerare. În plus, un stil de viață sănătos, care implică o alimentație echilibrată și exerciții regulate, poate ajuta la menținerea sănătății sistemului digestiv și poate reduce riscul de sângerări gastrointestinale..

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre melena.

Ce este melena?

Melena reprezintă termenul medical pentru fecalele negre și lipicioase, care sunt asociate cu sângerări din tractul gastrointestinal superior. Culoarea întunecată și mirosul caracteristic se datorează modificării hemoglobinei din sânge sub acțiunea enzimelor digestive și a bacteriilor intestinale.

Care sunt cauzele melenei?

Cauza cea mai frecventă a melenei este boala ulcerului gastric. Cu toate acestea, orice sângerare în tractul gastrointestinal superior sau în colonul ascendent poate duce la apariția melenei. Melena poate fi, de asemenea, o complicație a medicamentelor anticoagulante, cum ar fi warfarina.

Alte cauze ale sângerărilor gastrointestinale superioare care pot determina melena includ tumori maligne care afectează esofagul, stomacul sau intestinul subțire, afecțiuni hemoragice precum trombocitopenia și hemofilia, gastrită, cancer gastric, varice esofagiene, diverticulul Meckel și sindromul Mallory-Weiss.

Există și cauze „false” ale melenei, cum ar fi suplimentele de fier, Pepto-Bismol, Maalox și plumb, sângele înghițit în urma unei sângerări nazale (epistaxis) și consumul de sânge de porc (cârnați de sânge) sau dieta tradițională africană Maasai, care include mult sânge scurs din animale.

Care sunt simptomele melenei?

Simptomele care însoțesc melena pot include fecale negre și lipicioase, dureri abdominale, greață, vărsături (posibil cu sânge), scădere în greutate și slăbiciune. Cu toate acestea, mulți pacienți pot prezenta puține sau deloc simptome, în afara melenei în sine. Este important să se acorde atenție acestor simptome și să se caute îngrijire medicală de urgență.

Cum se diagnostichează melena?

Diagnosticul melenei începe de obicei cu o consultare medicală și o examinare fizică amănunțită. Medicul poate solicita teste de laborator pentru a verifica nivelurile de sânge și a identifica cauza sângerării. În plus, se poate efectua o endoscopie pentru a căuta semne evidente de sângerare în tractul gastrointestinal superior.

Pentru sursa sângerării neclare, dar prezența melenei, poate fi necesară o endoscopie superioară. În cazurile de sângerare gastrointestinală inferioară, se folosesc metode precum scintigrafia cu celule roșii marcate sau colonoscopia pentru a identifica sursa sângerării.

Care este tratamentul pentru melena?

Tratamentul pentru melena depinde de cauza identificată. În unele cazuri, administrarea de medicamente poate ajuta la controlul sângerării și la vindecarea leziunilor tractului gastrointestinal. În alte situații, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a rezolva cauza subiacentă a melenei.

Este important să se acorde atenție și tratamentului cauzelor subiacente ale melenei, cum ar fi boala ulcerului gastric sau varicele esofagiene. Îngrijirea medicală promptă și corectă este esențială pentru a trata melena și a preveni complicațiile grave.

Cum se deosebește melena de alte afecțiuni gastrointestinale?

Diferențierea melenei de alte afecțiuni gastrointestinale se face prin aspectul și culoarea fecalelor. Melena este caracterizată de fecale negre și lipicioase, rezultate din sângerări în tractul digestiv superior. În schimb, sângerări din tractul gastrointestinal inferior, cum ar fi colonul sigmoid și rectul, pot cauza sânge vizibil în fecale sau hematochezia (sânge roșu strălucitor în fecale).

Este important să se consulte un medic în cazul apariției melenei sau a altor simptome gastrointestinale neobișnuite pentru a primi un diagnostic adecvat și pentru a se iniția tratamentul potrivit.

Sursa: [Sursa](https://exemplu-sursa.com)

Impărți

Lasă un comentariu