Ce este Motilium?

Da Responsabile Editorial

Ce este Motilium? Descoperiți despre acest medicament utilizat pentru tratarea grețurilor și vărsăturilor, distensiei abdominale și altor simptome dispeptice, și aflați despre efectele secundare, doza recomandată și contraindicații.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

  • Motilium este un medicament utilizat pentru tratarea grețurilor și vărsăturilor, precum și pentru anumite probleme gastrointestinale.
  • Efectele secundare ale Motilium includ dureri de cap, gură uscată și niveluri crescute de prolactină.
  • Este important să raportați orice reacții adverse suspectate la autoritățile competente pentru a monitoriza raportul beneficiu/risc al medicamentului.
  • Motilium este contraindicat în anumite condiții, cum ar fi intoleranța cunoscută la medicament sau prezența unor tumori pituitare ce eliberează prolactina.
  • Medicamentul nu a fost studiat suficient în timpul sarcinii și alăptării, așadar utilizarea acestuia trebuie făcută cu precauție în aceste situații.

Ce este Motilium și cum funcționează?

Motilium, cunoscut și sub denumirea de Domperidona, este un medicament utilizat pentru tratarea simptomelor dispeptice complexe, cum ar fi distensia epigastrică și abdominală, durerile abdominale superioare, eructațiile, flatulența, greața și vărsăturile. Ingredientul activ al Motilium este domperidonul, care acționează ca un gastrocinetic și un antivomitic. Domperidona acționează ca un antagonist selectiv periferic al receptorilor de dopamină D2 și D3. Acesta stimulează contracțiile gastrice și accelerează golirea stomacului, îmbunătățind astfel motilitatea gastro-intestinală.

Utilizări medicale ale Motilium

Motilium este utilizat în principal pentru a trata simptomele dispeptice complexe și pentru a controla grețurile și vărsăturile asociate cu anumite afecțiuni gastro-intestinale. De asemenea, este utilizat pentru a trata gastropareza și pentru a spori producția de lapte matern în caz de insuficiență lactațională. Domperidona are și efecte antiemetice, ceea ce înseamnă că ajută la controlul senzației de greață și la reducerea vărsăturilor.

Cum se administrează Motilium și doze recomandate?

Motilium este disponibil sub formă de tablete, suspensie orală, granule efervescente și supozitoare și trebuie administrat conform indicațiilor medicului. Doza recomandată variază în funcție de simptomele și vârsta pacientului.

Pentru adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani, doza recomandată este de obicei de 10-20 mg de trei sau patru ori pe zi, înainte de mese și înainte de culcare.

Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 35 kg, doza recomandată este de 0,25 mg pe kilogram de greutate corporală, de trei sau patru ori pe zi, înainte de mese și înainte de culcare.

Este important să respectați întotdeauna doza prescrisă de medic și să nu depășiți doza maximă recomandată.

Efecte secundare și avertismente

Ca orice medicament, Motilium poate provoca efecte secundare la anumite persoane. Cele mai comune efecte secundare includ dureri de cap, gură uscată, crampe abdominale, diaree și niveluri crescute de prolactină. Cu toate acestea, efectele secundare sunt de obicei tranzitorii și rareori necesită întreruperea tratamentului.

Este important să vă adresați medicului dumneavoastră dacă observați orice reacții adverse sau neplăceri în timpul utilizării Motilium. Medicul dumneavoastră vă poate oferi sfaturi și recomandări suplimentare sau poate ajusta doza pentru a minimiza aceste efecte secundare.

Motilium este contraindicat în anumite condiții, cum ar fi intoleranța cunoscută la medicament sau prezența unor tumori hipofizare ce eliberează prolactina. De asemenea, trebuie avută grijă la administrarea concomitentă cu alte medicamente și în cazul pacienților cu tulburări hepatice sau renale.

Instrucțiuni importante de utilizare

Pentru a vă asigura că utilizați Motilium în mod corespunzător, este important să respectați următoarele instrucțiuni:

1. Respectați întotdeauna doza prescrisă de medic și nu depășiți doza maximă recomandată.
2. Luați medicamentul cu cel puțin 15-30 de minute înainte de masă.
3. În caz de uitare a unei doze, administrați doza cât mai curând posibil, cu condiția să nu fi trecut prea mult timp de la doza stabilită inițial.
4. Nu întrerupeți brusc utilizarea Motilium fără a consulta medicul dumneavoastră.
5. Păstrați medicamentul într-un loc sigur, la temperatura camerei, departe de umiditate și căldură excesivă.
6. Raportați orice reacție adversă suspectată la autoritățile competente pentru a contribui la monitorizarea continuă a siguranței și eficacității acestui medicament.

Întoarceți-vă sus

FAQ

Întrebări frecvente despre Motilium

Ce este Motilium?

Motilium, cunoscut și sub numele de domperidonă, este un medicament utilizat pentru tratarea simptomelor dispeptice complexe, cum ar fi distensia epigastrică și abdominală, durerile abdominale superioare, eructațiile, flatulența, greața și vărsăturile. Acesta conține domperidonă ca ingredient activ, care acționează ca un gastrocinetic și un antivomitic. Motilium este disponibil sub formă de tablete, suspensii orale, granule efervescente și supozitoare, iar doza recomandată poate varia în funcție de simptomele și vârsta pacientului.

Cum acționează Motilium?

Motilium funcționează prin stimularea contractiilor gastrice și accelerarea golirii stomacului. Aceasta acționează ca un antagonist al dopaminei și are efecte periferice în îmbunătățirea motilității gastrointestinale și antagonizarea receptorilor dopaminergici în afara creierului. Este important de menționat că Motilium nu traversează barierea hematoencefalică, limitând astfel efectele sale asupra sistemului nervos central.

Ce efecte secundare poate avea Motilium?

Motilium este în general bine tolerat, iar efectele secundare sunt rare și de obicei tranzitorii. Cu toate acestea, pot apărea dureri de cap, gură uscată, crampe abdominale, diaree și niveluri crescute de prolactină. La nou-născuți și sugari, Motilium poate determina reacții adverse extrapiramidale, precum convulsii, agitație și somnolență. De asemenea, într-un studiu pe un eșantion mare de persoane care au utilizat doze mari și de durată de Motilium, s-au observat frecvențe mai ridicate ale evenimentelor adverse, în special legate de creșterea prolactinei, cum ar fi anxietatea, secreția excesivă de lapte, creșterea glandelor mamare, umflarea mamară, depresia, hipersensibilitatea și tulburările lactației și menstruației.

Când este contraindicat Motilium?

Motilium este contraindicat în anumite condiții, cum ar fi intoleranța cunoscută la medicament sau prezența unor tumori pituitare ce eliberează prolactina. De asemenea, trebuie avută grijă la administrarea concomitentă cu alte medicamente și în cazul pacienților cu disfuncții hepatice sau renale. Este recomandată prudența în utilizarea sa în timpul sarcinii și alăptării, deoarece Motilium nu a fost suficient studiat în aceste situații.

Care sunt precauțiile și avertismentele legate de utilizarea Motilium?

Înainte de a utiliza Motilium, este important să informați medicul despre orice afecțiuni de sănătate existente sau tratamente în curs. De asemenea, este necesară atenție în cazul utilizării concomitente cu alte medicamente, în special cele care pot interacționa cu domperidona. În plus, trebuie avută grijă la administrarea Motilium în cazul pacienților cu insuficiență hepatică sau renală, deoarece doza poate necesita ajustarea corespunzătoare.

De unde pot obține mai multe informații despre Motilium?

Pentru informații suplimentare despre Motilium și utilizarea sa, consultați prospectul medicamentului sau adresați-vă medicului sau farmacistului. Este important să respectați întotdeauna instrucțiunile de utilizare și să raportați orice reacție adversă suspectată la autoritățile competente pentru a monitoriza continuu raportul beneficiu/risc al acestui medicament.

Prin urmare, Motilium este un medicament utilizat pentru tratarea simptomelor dispeptice complexe și are ca ingredient activ domperidona. Acesta acționează prin îmbunătățirea motilității gastrointestinale și antidicipând receptorii dopaminergici. Cu toate acestea, utilizarea sa poate fi asociată cu anumite efecte secundare și este important să respectați cu strictețe recomandările și precauțiile medicului dumneavoastră.

Impărți

Lasă un comentariu