Ce este o mamografie?

Da Responsabile Editorial

Descoperă ce este o mamografie și cum poate fi folosită în realizarea unui diagnostic precoce al cancerului de sân, fără a fi nevoie să apelezi la intervenții chirurgicale, în acest rezumat detaliat și obiectiv.

Pentru cei care sunt grabiti, iata cei 5 puncte cheie de retinut:

  • Mamografia este o procedură de screening utilizată pentru a detecta cancerul de sân în stadii incipiente.
  • Mamografia este recomandată tuturor femeilor cu vârsta peste 40 de ani, efectuându-se de obicei la fiecare 2 ani.
  • Procedura de mamografie constă în poziționarea sânilor pe aparat și comprimarea lor pentru obținerea imaginilor, durează doar câteva secunde.
  • Există două tipuri principale de mamografie: 2D și 3D (cu tomosinteză), cea din urmă fiind considerată superioară din punct de vedere imagistic.
  • Recomandarea de a începe screening-ul cu mamografia la vârsta de 40 de ani se datorează riscului crescut de cancer de sân pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Știți ce este o mamografie și de ce este importantă?

O mamografie este o procedură imagistică utilizată pentru a obține imagini clare ale țesutului sânului. Aceasta este efectuată de obicei pentru a detecta cancerul de sân în stadii incipiente, înainte ca pacienta să simtă sau medicul să palpeze o anomalie. Mamografia este recomandată femeilor de peste 40 de ani și poate fi efectuată atât ca investigație de screening, cât și pentru confirmarea sau infirmarea unui diagnostic.

Cum este efectuată o mamografie?

Procedura de mamografie constă în poziționarea sânilor pe un aparat special, care apoi va comprima sânii pentru a se obține imagini clare. Compressiona sânilor poate dura doar câteva secunde și nu este dureroasă, deși poate provoca o ușoară senzație de disconfort pentru unele femei. Există două tipuri principale de mamografii: mamografia 2D (bidimensională) și mamografia 3D (cu tomosinteză). Mamografia cu tomosinteză este considerată superioară din punct de vedere imagistic, deoarece oferă mai multe informații și permite identificarea unor leziuni mai mici și mai subtile.

Când ar trebui să faci o mamografie?

Recomandarea generală este ca femeile să înceapă să facă screening-ul cu mamografia la vârsta de 40 de ani, deși acest aspect este în dezbatere în comunitatea medicală. Pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, este recomandată efectuarea mamografiei o dată la doi ani. Cu toate acestea, în anumite situații, poate fi necesară efectuarea mamografiei mai des sau mai devreme. De asemenea, se recomandă efectuarea mamografiei la femeile sub 40 de ani, în cazul în care există suspiciunea unui cancer de sân, în urma unei alte investigații imagistice.

Cum te pregătești pentru o mamografie?

Înainte de efectuarea unei mamografii, este important să respecți anumite recomandări pentru a obține cele mai bune rezultate. Este recomandat să eviți deodorantul sau cremele antiperspirante în zona axilei în ziua în care urmează să faci mamografia. De asemenea, se recomandă să te prezinți la cabinetul de radiologie îmbrăcată în haine lejere și fără bijuterii sau alte obiecte metalice în zona sânilor.

De ce este importantă mamografia?

Mamografia este o metodă importantă de depistare a cancerului mamar în faze incipiente, atunci când tratamentul și prognosticul sunt de cele mai multe ori mai bune. Prin detectarea precoce a cancerului de sân, mamografia poate reduce riscul de deces și poate oferi pacienților tratamentul adecvat înainte ca boala să se înrăutățească. De asemenea, mamografia poate ajuta la identificarea altor afecțiuni sau modificări ale țesutului sânului, cum ar fi chisturile sau calcificările.

Este important să menționăm că, deși mamografia este o procedură foarte utilă, nu este perfectă și nu poate detecta toate tipurile de cancer de sân. Uneori, pot fi necesare și alte investigații suplimentare, cum ar fi ecografia mamară sau biopsia, pentru a confirma sau exclude prezența unei afecțiuni.

Cât de sigură este mamografia?

Mamografia este considerată o procedură sigură și eficientă, care folosește doze mici de radiații și nu prezintă riscul de a provoca cancer. Doza de radiații utilizată în timpul unei mamografii este foarte mică și este comparabilă cu expunerea la radiații naturale într-un interval de două săptămâni. De asemenea, riscul de diseminare sau rupere a implanturilor mamare în timpul unei mamografii este extrem de scăzut.

Este important să menții o comunicare deschisă cu medicul tău și să discuți orice îngrijorare sau întrebări legate de mamografie. Un medic specialist îți poate oferi toate informațiile necesare și te poate îndruma în privința necesității efectuării unei mamografii și a programului de screening adecvat pentru tine.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre ce este o mamografie

Ce este o mamografie?

O mamografie este o investigație cu raze X utilizată pentru obținerea imaginilor clare ale structurii sânului. Aceasta este recomandată atât ca investigație de screening, cât și pentru confirmarea sau infirmarea unui diagnostic.

Cine ar trebui să facă o mamografie?

Mamografia este recomandată ca screening tuturor femeilor cu vârsta peste 40 de ani, fiind efectuată de obicei la fiecare 2 ani. Există, totuși, situații în care poate fi necesară mai des. De asemenea, se recomandă mamografia și femeilor sub 40 de ani, în cazul în care există o suspiciune de cancer de sân, în urma unei alte investigații imagistice.

Cum se efectuează o mamografie?

Procedura de mamografie este simplă și constă în poziționarea sânilor pe aparat, care apoi vor fi comprimați pentru obținerea imaginilor. Aceasta durează doar câteva secunde și nu este dureroasă.

Care sunt tipurile de mamografii?

Există două tipuri principale de mamografie: mamografia 2D (bidimensională) și mamografia 3D (cu tomosinteză). Mamografia cu tomosinteză este considerată superioară din punct de vedere imagistic, deoarece oferă mai multe informații și permite identificarea unor leziuni mai mici și mai subtile.

Cât de sigură este o mamografie?

Doza de radiații utilizată în mamografie este foarte scăzută și nu există dovezi că expunerea la aceasta poate cauza cancer. De asemenea, este important să menționăm că mamografia este o metodă importantă de depistare a cancerului mamar înainte ca pacienta să simtă sau medicul să palpeze o anomalie. În ciuda acestui fapt, în cazul în care aveți nelămuriri sau întrebări, este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră.

Impărți

Lasă un comentariu