Ce este pașaportul biometric?

Da Responsabile Editorial

V-ați întrebat vreodată ce este un pașaport biometric și cum puteți obține unul în România? Acest document este utilizat tot mai des în întreaga Europă și stochează electronic date biometrice, oferind un nivel ridicat de securitate. În acest articol, vă vom prezenta informații detaliate despre cum puteți solicita un pașaport biometric, documente necesare și alte aspecte importante pe care trebuie să le luați în considerare.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

 • Pașaportul biometric este un document ce conține date biometrice și este utilizat în Europa;
 • Pentru a obține un pașaport biometric în România, trebuie să te programezi pe platforma epasapoarte.ro și să ai la tine actele necesare;
 • Actele necesare includ cartea de identitate, dovada plății taxei și, în cazul copiilor minori, documente suplimentare;
 • Pașaportul biometric se eliberează în aproximativ 5 zile lucrătoare și are diferite perioade de valabilitate în funcție de vârstă;
 • Pentru situații de urgență, se poate obține un pașaport simplu temporar.

Ce este pașaportul biometric?

Un pașaport biometric (cunoscut și sub numele de pașaport electronic sau pașaport digital) este un document oficial emis de autoritățile statului care conține informații biometrice ale posesorului. Acesta utilizează tehnologia contactless smart card, inclusiv un cip microprocesor și o antenă integrate în coperta din față, din spate sau la mijlocul cărții de pașaport. În cipul pașaportului sunt stocate datele critice și datele biometrice (cum ar fi imaginea facială și amprentele digitale) ale deținătorului. Pașaportul biometric este utilizat pentru autentificarea identității persoanei și este recunoscut în toate țările europene.

Cum se obține un pașaport biometric în România?

Pentru a obține un pașaport biometric în România, trebuie să urmați următorii pași:

 • Accesați platforma epasapoarte.ro și programați-vă pentru un program de depunere a cererii.
 • Pregătiți actele necesare, printre care se numără cartea de identitate și dovada plății taxei de pașaport.
 • Dacă solicitați un pașaport biometric pentru un copil minor, trebuie să îndepliniți cerințe suplimentare și să prezentați certificatul de naștere al copilului.
 • Plătiți taxa de pașaport la bancă sau online prin Ghiseul.ro.
 • Depuneți cererea și actele necesare la centrul de eliberare a pașapoartelor.

Pașaportul biometric se eliberează în aproximativ 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii și a documentelor.

Valabilitatea și taxele pentru pașaportul biometric

Valabilitatea unui pașaport biometric variază în funcție de vârsta posesorului:

 • Pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, pașaportul biometric este valabil timp de 10 ani.
 • Pentru copiii sub 12 ani, pașaportul biometric este valabil timp de 3 ani.
 • Pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, pașaportul biometric este valabil timp de 5 ani.

Taxele pentru obținerea unui pașaport biometric sunt următoarele:

 • 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani
 • 234 de lei pentru copiii sub 12 ani

Pașaport simplu temporar în caz de urgență

În situații de urgență, când este necesar să călătoriți urgent și nu puteți obține în timp util un pașaport biometric, aveți posibilitatea să solicitați un pașaport simplu temporar. Acesta este un document provizoriu și are o valabilitate mai scurtă. Pentru a obține un pașaport simplu temporar, trebuie să vă adresați Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte în a cărui rază teritorială aveți domiciliul sau reședința.

De ce să utilizați un pașaport biometric?

Pașaportul biometric oferă mai multe avantaje față de pașaportul tradițional, printre care:

 • Securitate sporită: datele biometrice stocate în cipul pașaportului facilitează autentificarea identității posesorului și fac pașaportul mai dificil de falsificat.
 • Recunoaștere internațională: pașaportul biometric este recunoscut în toate țările europene și facilitează călătoriile internaționale.
 • Timp redus la frontieră: folosirea datelor biometrice permite autorităților de frontieră să controleze identitatea mai rapid și să reducă timpii de așteptare la frontieră.
 • Conveniență: datele biometrice stocate în pașaport elimină necesitatea de a completa formulare suplimentare la controalele de frontieră.

Prin urmare, obținerea unui pașaport biometric este o alegere inteligentă pentru toți cetățenii români care doresc să călătorească în afara Uniunii Europene. Pașaportul biometric oferă securitate, recunoaștere internațională și facilitează procesul de control la frontieră, oferind astfel o experiență de călătorie mai plăcută și fără bătăi de cap. Nu ezitați să vă programați pentru obținerea pașaportului biometric și să vă bucurați de avantajele pe care le oferă acesta!.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre pașaportul biometric.

Ce este pașaportul biometric?

Pașaportul biometric (cunoscut și sub numele de pașaport electronic sau pașaport digital) este un document de călătorie utilizat în toate țările europene, care stochează electronic date biometrice. Acesta este un pașaport tradițional care conține un cip electronic cu microprocesor, pe care sunt înregistrate informații biometrice precum amprentele și fotografia digitală a posesorului. Acest cip utilizează tehnologia contactless smart card și funcționează cu ajutorul unei infrastructuri de chei publice (PKI) pentru a autentifica datele stocate electronic. Pașaportul biometric este considerat o soluție sigură și eficientă pentru autentificarea identității posesorului.

Ce date sunt înregistrate pe pașaportul biometric?

Pe pașaportul biometric sunt înregistrate datele personale ale posesorului, precum nume, prenume, data și locul nașterii, sex, cetățenie, data emiterii și data expirării documentului. De asemenea, pașaportul biometric stochează electronic amprentele și fotografia digitală a posesorului, care pot fi folosite pentru autentificarea identității în diferite situații.

Cum se face programarea pentru obținerea unui pașaport biometric?

Pentru a obține un pașaport biometric în România, trebuie să te programezi pe platforma epasapoarte.ro. Acolo vei găsi informații despre pașiul anterior și disponibilitatea programărilor. Pentru a te programa, ai nevoie de cartea de identitate și de dovada plății taxei de pașaport. Poți alege să plătești taxa fie la bancă, fie online prin Ghiseul.ro. După finalizarea programării, vei primi o confirmare a programării și vei fi programat pentru a depune cererea și actele necesare la un centru de pașapoarte.

Care sunt actele necesare pentru a solicita un pașaport biometric?

Pentru a solicita un pașaport biometric, trebuie să ai la tine următoarele acte:
– Cartea de identitate (valabilă și în stare bună)
– Documentul de plată al taxei de pașaport
– Pașaportul anterior (dacă ai avut deja unul, înlocuirea)
Pentru copiii minori, există cerințe suplimentare, cum ar fi certificatul de naștere și declarațiile privind acordul de eliberare a pașaportului pentru minor.

Cât costă obținerea unui pașaport biometric?

Taxele pentru obținerea unui pașaport biometric variază în funcție de vârstă. Pentru persoanele de peste 12 ani, taxa este de 258 de lei, iar pentru copiii sub 12 ani, taxa este de 234 de lei. Taxa poate fi achitată fie fizic, la bancă, fie online prin Ghiseul.ro. Este recomandat să verifici site-ul oficial al autorității pentru a te asigura că ai informațiile actualizate cu privire la taxe.

Cât durează eliberarea unui pașaport biometric și care este valabilitatea acestuia?

Eliberarea unui pașaport biometric durează în general aproximativ 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii și a documentelor necesare. Valabilitatea pașaportului biometric variază în funcție de vârsta posesorului. Astfel, pentru adulți pașaportul este valabil între 3 și 5 ani, pentru copiii sub 12 ani între 3 și 5 ani, iar pentru adolescenții între 12 și 18 ani între 5 și 10 ani.

Acestea sunt informațiile principale despre obținerea unui pașaport biometric în România. Pentru informații detaliate, te recomandăm să consulți site-ul oficial al autorității.

Impărți

Lasă un comentariu