Ce este plasma din sange? (Qu’est-ce que le plasma sanguin ?)

Da Responsabile Editorial

Ce este plasma din sânge? Descoperă în acest articol informații detaliate despre plasma sanguină, componenta lichidă a sângelui, care joacă un rol crucial în funcționarea corectă a organismului. Vei afla ce este plasma sanguină, care sunt componentele sale și cum contribuie la buna funcționare a corpului. Vom explora funcțiile plasmei sanguine și importanța sa în procesele de coagulare și imunitate.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut despre plasma sanguină:

  • Plasma sanguină este componenta lichidă a sângelui în care sunt suspendate celulele sanguine și alte elemente precum proteine, lipide, săruri minerale și substanțe nutritive.
  • Aproximativ 55% din volumul total al sângelui este reprezentat de plasma sanguină, restul de 45% fiind reprezentat de celulele sanguine.
  • Plasma sanguină are rol esențial în transportul nutrienților, oxigenului, hormonilor și reziduurilor metabolice, precum și în procesele de coagulare și apărare imunitară.
  • Componentele plasmei sanguine, cum ar fi proteinele, electroliții, mineralele și nutrienții, sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului.
  • Plasma sanguină poate fi utilizată în diferite proceduri medicale, cum ar fi transfuziile de plasmă, plasmafereza și terapia cu plasmă convalescentă, având beneficii în tratamentul anumitor afecțiuni și complicații.

Plasma reprezintă componenta lichidă a sângelui și a limfei, având un rol esențial în funcționarea corectă a organismului. Este compusă din celule sanguine (hematii, leucocite si trombocite), apa, săruri minerale și substanțe organice precum proteine, lipide si glucide [1].

Plasma sanguină este alcătuită din aproximativ 90% apă, iar restul este reprezentat de proteine, săruri minerale, hormoni și alte substanțe esențiale pentru funcționarea organismului. Proteinele plasmatice, cum ar fi albumina, globulinele si fibrinogenul, joacă un rol important în transportul substanțelor în sânge și susținerea funcției imunitare [2]. Electroliții și mineralele, precum sodiul, potasiul, clorul, bicarbonatul, calciul și magneziul, ajută la menținerea echilibrului hidroelectrolitic și acidobazic al organismului [3]. Plasma sanguină mai conține și nutrienți esențiali, precum glucoza, aminoacizii, lipidele si vitaminele, care asigură energia necesară funcționării organismului și sunt implicate în diverse procese metabolice și funcții celulare [4].

Plasma sanguină joacă un rol vital în organismul uman. Aceasta contribuie la transportul substanțelor esențiale către și de la celulele corpului, reglarea echilibrului acido-bazic și osmotic, distribuția căldurii și asigurarea capacității de răspuns a organismului la infecții și procesul de coagulare a sângelui [5][6][7].

Plasma sanguină poate fi utilizată terapeutic, fiind administrată prin perfuzie pentru a crește volumul sanguin sau pentru rehidratarea arsurilor. Totuși, utilizarea plasmei este limitată din cauza riscurilor de transmitere a unor virusuri, cum ar fi virusul hepatitei C. Plasma convalescentă, recoltată de la persoane vindecate de la o boală infecțioasă, poate fi utilizată în tratamentul unor afecțiuni, precum COVID-19, având anumite beneficii în reducerea nivelului viral și ameliorarea clinică a pacientului [8].

Plasmafereza este o procedură medicală prin care se îndepărtează o parte din plasma sanguină și se înlocuiește cu plasma sănătoasă sau un substitut, fiind utilizată ca tratament sau ca donare de plasma. Beneficiile plasmaferezei includ ușurarea simptomelor pe termen scurt, însă procesul poate necesita repetare și există riscul unor efecte secundare rare și minore [9].

Plasma îmbogățită în trombocite (PRP) este o soluție nechirurgicală și eficientă pentru tratarea leziunilor articulare, tendinoase, ligamentare și osoase. Acest tratament utilizează sângele pacientului pentru a accelera vindecarea țesuturilor moi. Procedura constă în extragerea unei probe de sânge, separarea plasmei și trombocitelor prin centrifugare, urmată de infiltrarea plasmei îmbogățite în trombocite în zona afectată. PRP este eficient în tratamentul diferitelor afecțiuni și leziuni, fiind folosit pentru repararea cartilajului articular, refacerea tendonului Ahile, leziuni ale coafei rotatorii, osteoartrita și multe altele [10].

În concluzie, plasma sanguină este o componentă esențială în funcționarea corectă a organismului. Aceasta are un rol vital în transportul substanțelor esențiale, reglarea echilibrului hidroelectrolitic și acidobazic, distribuția căldurii și răspunsul imun al organismului. Utilizarea terapeutică a plasmei, precum și plasmafereza și tratamentul PRP, oferă opțiuni pentru tratarea unor afecțiuni și leziuni specifice. Este important să consultați un medic specialist înainte de a decide asupra oricărui tratament sau procedură menționate.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre plasma sanguină

Ce este plasma din sânge?

Plasma sanguină reprezintă componenta lichidă a sângelui și a limfei. Este un lichid vâscos, de culoare galbenă, compus în principal din apă (aproximativ 90%). Conține, de asemenea, celule sanguine (hematii, leucocite și trombocite), săruri minerale, proteine, lipide, glucide și alte substanțe organice. Plasma sanguină servește ca transportator pentru celulele sanguine și pentru substanțele biologic active precum hormonii și anticorpii [1].

Care sunt componentele plasmei sanguine?

Componentele plasmei sanguine sunt esențiale pentru funcționarea corectă a organismului. Proteinele plasmatice reprezintă principalul component al plasmei sanguine și includ albumina, globulinele și fibrinogenul. Albumina este responsabilă pentru menținerea presiunii osmotice și transportul unor substanțe în sânge, în timp ce globulinele au rol în funcția imunitară și transportul hormonilor. Fibrinogenul este esențial pentru procesul de coagulare a sângelui. De asemenea, plasma sanguină conține și electroliți și minerale, nutrienți esențiali, precum și produse reziduale și metabolite. Toate aceste componente contribuie la buna funcționare a organismului [2].

Cum contribuie plasma sanguină la buna funcționare a corpului?

Plasma sanguină are un rol vital în organismul uman. Aceasta contribuie la transportul substanțelor esențiale către și de la celulele corpului, reglarea echilibrului acido-bazic și osmotic, distribuția căldurii și asigurarea capacității de răspuns a organismului la infecții și procesul de coagulare a sângelui. De asemenea, plasma sanguină reprezintă un mediu în care circulă celulele sanguine și conține hormoni și substanțe nutritive necesare bunei funcționări a organismului. Este esențială pentru menținerea homeostaziei și sănătății generale a organismului [3][4][5][6][7].

Ce este tratamentul cu plasma îmbogățită în trombocite (PRP)?

Tratamentul cu plasma îmbogățită în trombocite (PRP) este o soluție revoluționară și non-chirurgicală pentru tratarea leziunilor articulare, tendinoase, ligamentare și osoase. Această procedură utilizează plasma pacientului pentru a accelera vindecarea țesuturilor moi. PRP sporește capacitatea naturală a organismului de a se vindeca, reducând inflamația și accelerând procesul de reparare a tendoanelor și ligamentelor deteriorate. Procedura constă în recoltarea unei probe de sânge, centrifugarea acestuia pentru a separa plasma și trombocitele, și apoi infiltrarea plasmei bogate în trombocite în zona afectată. PRP este eficient în tratarea unor afecțiuni precum repararea cartilajului articular, refacerea tendonului Ahile, leziuni ale coafei rotatorii, osteoartrită, leziuni ale ligamentului încrucișat anterior și multe altele. De asemenea, PRP are efecte similare cu acidul hialuronic, reducând inflamația și durerea asociată cu osteoartrita. Acest tratament inovator oferă o alternativă non-chirurgicală și economică pentru vindecare și poate fi adaptat nevoilor fiecărui pacient [8].

Ce implicații și riscuri presupune tratamentul cu PRP?

Tratamentul cu plasma îmbogățită în trombocite (PRP) poate simplifica și accelera procesul de vindecare a țesuturilor moi, însă are și unele implicații și riscuri. Procedura necesită recoltarea unei probe de sânge, iar utilizarea plasmei în tratament trebuie să respecte anumite reguli și norme. De asemenea, există un risc scăzut de infecție sau de reacții adverse minore. Este important să consultați un specialist înainte de a începe tratamentul cu PRP și să respectați în mod corespunzător instrucțiunile și recomandările medicului dumneavoastră. Riscurile asociate cu tratamentul cu PRP sunt rare și de obicei ușoare, iar beneficiile pot depăși cu mult aceste riscuri, oferind o opțiune de tratament eficientă și non-chirurgicală pentru leziuni ale țesuturilor moi [9].

Acestea sunt câteva aspecte cheie legate de plasma sanguină și tratamentul cu plasma îmbogățită în trombocite (PRP). Este important să consultați întotdeauna un specialist înainte de a începe orice tratament și să obțineți informații suplimentare de la surse de încredere. Promovând sănătatea și bunăstarea, PRP oferă o opțiune inovatoare și eficientă pentru gestionarea leziunilor țesuturilor moi, tendinoase, ligamentare și osoase.

Impărți

Lasă un comentariu