Ce este tartarul?

Da Responsabile Editorial

Acest articol vă prezintă ceea ce înseamnă tartarul, o regiune întunecată și înfricoșătoare a lumii, descrisă ca o închisoare pentru zeii învinși sau un loc de pedeapsă pentru păcătoși, având o adâncime egală cu cea dintre pământ și cer.

Pentru cei care sunt mai grăbiți, iată 5 puncte cheie pe care trebuie să le rețineți:

  • Tartarul este cea mai joasă regiune a lumii în mitologia greacă, situată sub pământ.
  • Tartarul este descris ca fiind un loc întunecat, umed, trist și înconjurat de un zid de bronz.
  • Tartarul este considerat închisoarea zeilor înfrânți și a păcătoșilor.
  • Tartarul este menționat în legende ca fiind locul unde sunt pedepsiți Titansi, Hecatonchirii, Typhon și alții.
  • Tartarul este opusul Elysiumului, care reprezintă viața de apoi pentru cei binecuvântați.

## Ce este tartarul

Tartarul este o regiune mitologică din mitologia greacă, situată în cele mai adânci și întunecate adâncuri ale lumii, chiar sub pământ. Conform poetului grec Hesiod, Tartarul este atât de adânc sub pământ încât este cât pământul sub cer. Este înconjurat de un zid de bronz și protejat de un strat triplu de noapte. În mitologia greacă, Tartarul este descris ca un loc întunecat, umed și trist.

## Zeii închiși în Tartar

Tartarul a fost folosit ca închisoare pentru zeii înfrânți în timpul luptei împotriva zeilor olimpieni. Aici au fost exilați Titanii și Hecatonchirii, care serveau ca gardieni la porțile de bronz ale acestei închisori întunecate. Chiar și monstrul Typhon a fost aruncat în Tartar după ce a fost învins de Zeus.

## Tartarul ca loc de pedeapsă

Pe lângă a servi ca închisoare pentru zeii înfrânți, Tartarul devine și un loc de pedeapsă pentru păcătoși, asupra cărora sunt aplicate diverse torturi. Se aseamănă cu conceptul de Iad și este opusul Elysium, locul unde trăiesc sufletele binecuvântate. Aeneas, eroul din mitologia romană, a vizitat Tartarul și a văzut acolo pedepsele aplicate Titanilor, Tityos, Otus și Ephialtes. Morții sunt judecați de Rhadamanthus și Minos, care le stabilesc pedeapsa în acest abis întunecat.

## Cât de adânc este Tartarul?

Hesiod, poetul grec, descrie cât de adânc este Tartarul, afirmând că o nicovală de bronz ar trebui să cadă timp de nouă zile pentru a călători de la cer la pământ, ceea ce înseamnă că și pentru un obiect ar dura tot atât timp pentru a ajunge de pe pământ în Tartar. Această descriere sugerează că Tartarul este situat la o distanță imensă subterană.

## Tartarul în miturile timpurii și târzii

În miturile timpurii, Tartarul era văzut ca o închisoare pentru zei înfrânți, în timp ce în miturile mai târzii a devenit un loc de pedeapsă pentru păcătoși. Aceasta arată evoluția mitologiei grecești de-a lungul timpului și transformarea conceptului de Tartar.

## Conclusion

Tartarul este, conform mitologiei grecești, o regiune întunecată și adâncă, descrisă ca un loc de închisoare pentru zeii înfrânți și o locație în care păcătoșii sunt pedepsiți. Este unul dintre primele entități care există în univers și se află la o distanță imensă subterană.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre tartar

Ce este Tartarul?

Tartarul (în greacă: Τάρταρος, Tartaros; în latină: Tartarus) este cea mai joasă regiune a lumii, fiind atât de adânc sub pământ pe cât este pământul sub cer. Ce este anume această regiune misterioasă și cum este descrisă în mitologie?

Care este originea și semnificația Tartarului?

Tartarul este una dintre primele entități care există în univers, alături de Haos, Gaia și Eros. Conform poetului grec Hesiod, este un loc întunecat, umed și trist, înconjurat de un zid de bronz, iar după acesta se află un strat triplu de noapte. Tartarul poate fi considerat o regiune inferioară, unde aleg să locuiască sau să fie pedepsiți zeii învinși și păcătoșii.

De ce sunt închiși zeii înfrânți în Tartar?

În mitologia greacă, Tartarul servește drept închisoare pentru zeii învinși. După înfrângerea lor în lupta împotriva zeilor olimpieni, Titanii au fost exilați în această regiune adâncă și întunecată. În plus, Hecatonchirii stau deasupra lor, fiind gardieni la porțile de bronz. Acest mit relatează lupta dintre vechile puteri și noile zeități dominante.

Cum este Tartarul asociat cu pedeapsa păcătoșilor?

Odată cu dezvoltarea mitologiei, Tartarul devine, de asemenea, un loc de pedeapsă pentru păcătoși. Asemănător cu Iadul, este considerat opusul Elysium-ului, care reprezintă viața de apoi pentru cei binecuvântați. Există numeroase legende care descriu torturile aplicate în Tartar, printre care se numără cele asupra Titanilor, lui Typhon și a altor figuri mitologice precum Tityos, Otus și Ephialtes.

Cine judecă morții și le stabilește pedeapsa în Tartar?

Personajele care judecă morții și le stabilesc pedeapsa în Tartar sunt Rhadamanthus și, în unele versiuni, fratele său, Minos. Aceștia sunt responsabili de a judeca acțiunile păcătoșilor și de a le aplica pedepsele potrivite pentru faptele lor. Pedeapsa în Tartar este considerată una severă și reprezintă o încercare de a menține echilibrul în lumea mitologică.

Aceasta a fost o scurtă prezentare a mitului și semnificația Tartarului în mitologia greacă. Pe baza informațiilor și legendarului asociat, putem observa că Tartarul este un loc întunecat și adânc, ce servește drept închisoare pentru zeii învinși și loc de pedeapsă pentru păcătoși. Aceste mituri ne oferă o înțelegere a vechilor credințe și a interpretărilor mitologice ale universului grec antic.

Impărți

Lasă un comentariu