Ce este ulcerul peptic?

Da Responsabile Editorial

Ce este ulcerul peptic? Distrugerea mucoasei stomacului sau a duodenului de către acidul gastric sau sucurile digestive poate cauza această afecțiune. Durerea de stomac, arsurile și alte simptome neplăcute sunt asociate cu ulcerul peptic. Descoperă cauzele comune și opțiunile de tratament pentru această afecțiune.

Pentru cei mai grăbiți, iată 5 puncte cheie despre ulcerul peptic:

  • Ulcerul peptic este o afecțiune în care mucoasa gastrică sau duodenală este distrusă de acidul gastric sau sucurile digestive.
  • Simptomele ulcerului peptic includ durerea de stomac, arsura, senzația de apăsare sau gol în stomac, balonarea, eructația, intoleranța la alimentele grase și greața. Pot apărea și vărsături, scaune cu sânge, dificultăți de respirație, amețeală și scădere în greutate.
  • Cauzele comune ale ulcerului peptic sunt infecția cu bacteria Helicobacter Pylori și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Diagnosticul se poate face pe baza anamnezei și a investigațiilor clinice, inclusiv a unei endoscopii digestive superioare.
  • Tratamentul implică de obicei antibiotice și medicamente care reduc aciditatea stomacului. În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Ce este ulcerul peptic?

Ulcerul peptic este o afecțiune comună în care mucoasa gastrică sau duodenală este distrusă de acidul gastric sau sucurile digestive. Acesta poate provoca simptome precum durere de stomac, arsură în stomac, senzație de gol în stomac, balonare, eructație, intoleranță la alimentele grase și greață. Uneori, pot apărea și vărsături, scaune cu sânge, dificultăți de respirație, amețeală și scădere în greutate.

Cauzele ulcerului peptic

Cauzele comune ale ulcerului peptic includ infecția cu bacteria Helicobacter Pylori și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Fumatul, consumul excesiv de alcool și predispoziția genetică sunt, de asemenea, factori de risc pentru ulcerul peptic. Alte cauze mai puțin comune includ stresul cauzat de alte afecțiuni grave de sănătate, boala Behçet, sindromul Zollinger-Ellison, boala Crohn și ciroza hepatică.

SIMPTOMELE ulcerului peptic

Simptomele ulcerului peptic pot varia, dar cele mai frecvente sunt durerea de stomac și arsurile stomacale. Cu un ulcer duodenal, durerea abdominală superioară poate apărea noaptea și se poate ameliora odată cu mâncarea. În cazul unui ulcer gastric, durerea poate fi exacerbată de mâncare. Alte simptome pot include înfometarea nocturnă, vărsături, scădere în greutate sau pierderea apetitului. Este important de menționat că aproximativ o treime dintre persoanele în vârstă nu prezintă simptome.

DIAGNOSTICUL ulcerului peptic

Diagnosticul ulcerului peptic poate fi stabilit de medic pe baza anamnezei și a investigațiilor clinice. De obicei, medicul recomandă o endoscopie digestivă superioară pentru a examina mucoasa stomacului și a duodenului. Această procedură ajută la detectarea prezenței unei ulcerații și a bacteriei Helicobacter Pylori. Alte teste diagnostice pot include teste de sânge pentru depistarea anticorpilor, testul respirator cu uree și biopsia stomacului.

TRATAMENTUL ulcerului peptic

Tratamentul ulcerului peptic implică, de obicei, o combinație de antibiotice și medicamente care reduc aciditatea stomacului. Antibioticele sunt administrate pentru a eradica bacteria Helicobacter Pylori, iar medicamentele care reduc aciditatea stomacului ajută la vindecarea și protejarea mucoasei gastrice sau duodenale. În unele cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a trata ulcerele complicate.

COMPLICAȚIILE ulcerului peptic

Ulcerul peptic netratat poate duce la complicații grave, cum ar fi sângerări, perforații și blocarea stomacului. De aceea, este important să cauți asistență medicală de urgență dacă simptomele se înrăutățesc sau devin severe.

Ulcerul peptic este o afecțiune comună care poate fi gestionată și tratată cu succes cu ajutorul medicului. Respectarea planului de tratament prescris și adoptarea unui stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea recurenței ulcerei și la menținerea sănătății digestive.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre ulcerul peptic

Ce este ulcerul peptic?

Ulcerul peptic este o afecțiune în care mucoasa gastrică sau duodenală este distrusă de acidul gastric sau sucurile digestive. Este o leziune care poate apărea în stomac, esofag sau intestinul subțire. Această condiție poate provoca simptome precum durere de stomac, arsură, senzație de apăsare sau gol în stomac, balonare, eructație, intoleranță la alimentele grase și greață. Uneori, pot apărea și vărsături, scaune cu sânge, dificultăți de respirație, amețeală și scădere în greutate.

Care sunt cauzele ulcerului peptic?

Cauzele comune ale ulcerului peptic sunt infecția cu bacteria Helicobacter Pylori și utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Alți factori de risc includ fumatul, consumul excesiv de alcool și predispoziția genetică. Există și alte cauze mai puțin comune, cum ar fi stresul cauzat de alte afecțiuni grave de sănătate, boala Behçet, sindromul Zollinger-Ellison, boala Crohn și ciroza hepatică.

Care sunt simptomele ulcerului peptic?

Principalele simptome ale ulcerului peptic sunt durerea de stomac, care poate fi însoțită de arsură, senzație de apăsare sau de gol în stomac. Alte simptome includ balonare, eructație, intoleranță la alimentele grase și greață. În unele cazuri, pot apărea și vărsături, scaune cu sânge, dificultăți de respirație, amețeală și scădere în greutate. Este important să consultați un medic dacă persistă aceste simptome.

Cum se pune diagnosticul de ulcer peptic?

Diagnosticul ulcerului peptic poate fi stabilit de medic pe baza anamnezei și a investigațiilor clinice, inclusiv a unei endoscopii digestive superioare. Prin endoscopie, medicul poate examina interiorul stomacului sau duodenului și poate preleva mostre de țesut pentru analiză. De asemenea, pot fi recomandate și alte teste, cum ar fi testarea sângelui pentru depistarea bacteriei Helicobacter Pylori sau testarea scaunului pentru semne ale acestei bacterii.

Care este tratamentul pentru ulcerul peptic?

Tratamentul ulcerului peptic implică de obicei antibiotice pentru a trata infecția cu Helicobacter Pylori și medicamente care reduc aciditatea stomacului. Medicația folosită în acest scop poate fi un inhibitor de pompa de protoni sau un blocant H2. În cazurile severe, când tratamentul medicamentos nu este suficient, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Care sunt posibilele complicații ale ulcerului peptic?

Dacă ulcerul peptic nu este tratat corespunzător, pot apărea complicații grave precum sângerare, perforație și blocarea stomacului. Este important să consultați un medic și să urmați tratamentul prescris pentru a preveni apariția acestor complicații.

Impărți

Lasă un comentariu