Ce este vertijul?

Da Responsabile Editorial

Ce este vertijul? Descoperă în acest articol un rezumat complet al acestei afecțiuni, care poate fi cauzată de tulburări ale urechii interne și creierului responsabile de menținerea echilibrului. Iar dacă vrei să ai acces la sfaturi practice pentru tratarea și prevenirea vertijului, nu uita să citești până la final.

Pentru cei care sunt presați de timp, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

  • Vertijul este o senzație de amețeală și pierdere a echilibrului.
  • Cauzele vertijului pot include tulburări ale urechii interne și ale creierului, precum și probleme de sănătate grave.
  • Simptomele comune ale vertijului includ senzația de mișcare a corpului sau a obiectelor care nu se mișcă, greață, vărsături și dificultăți în mers.
  • Diagnosticul și tratamentul vertijului depind de cauza subiacentă și pot include examene medicale și teste, medicamente și terapie fizică.
  • Pentru a preveni vertijul, se recomandă evitarea anumitor activități și obiceiuri, cum ar fi consumul de alcool și cofeină, și menținerea unei diete sănătoase și a unui stil de viață echilibrat.

Ce este vertijul?

Vertijul este o senzație de amețeală și pierdere a echilibrului, în care persoana simte că se mișcă sau că obiectele din jur se mișcă, deși acestea rămân în realitate staționare. Acest simptom poate fi cauzat de tulburări ale urechii interne și creierului implicate în menținerea echilibrului.

Urechea internă conține organul vestibular, care este responsabil de simțirea poziției și mișcărilor corpului. Informațiile de la urechea internă sunt transmise către creier prin intermediul nervului vestibulocohlear, cunoscut și sub denumirea de nervul cranian 8. Acest nerv este implicat atât în menținerea echilibrului, cât și în auz.

Cauzele vertijului pot fi împărțite în două categorii principale: periferic și central. Vertijul periferic este cauzat de probleme ale urechii interne sau vestibulare, în timp ce vertijul central este cauzat de leziuni ale centrelor de echilibru din sistemul nervos central.

Există mai multe afecțiuni care pot cauza vertij periferic, printre care se numără:
* Vertijul pozițional paroxistic benign (VPPB) – caracterizat de senzația de amețeală care apare în anumite poziții ale capului;
* Boala Ménière – o afecțiune caracterizată prin amețeli severe, pierderea auzului și tinitus;
* Nevrita vestibulară – inflamație a nervului vestibular care poate provoca amețeli și pierderea echilibrului;
* Fistula perilimfatică – o ruptură sau fisură în labirintul urechii care poate provoca simptome de vertij;
* Sindromul de dehiscentă a canalului semicircular superior (SSCDS) – o afecțiune care apare atunci când canalul semicircular superior este mai subțire decât de obicei, ceea ce poate duce la amețeli și dezechilibru.

Vertijul central poate fi cauzat de o serie de probleme la nivelul creierului, cum ar fi leziuni cerebrale, boli sau infecții ale creierului, tumori cerebrale sau accidente vasculare cerebrale.

Care sunt simptomele vertijului?

Vertijul este însoțit adesea de greață, vărsături, transpirații sau dificultăți în mers. Poate fi descris ca o senzație de rotație sau balansare a mediului înconjurător. Simptomele pot varia în intensitate și pot dura de la câteva secunde până la câteva ore.

Alte simptome comune ale vertijului includ scăderea auzului, tinitus (sunete în urechi, cum ar fi fosnete sau bâzâit) și dificultăți de concentrare.

Cum se diagnostichează vertijul?

Diagnosticul vertijului implică de obicei examene medicale și teste specifice. Printre acestea se numără:
* Electrostagmografia – o procedură care măsoară activitatea electrică a ochilor pentru a detecta anomalii vestibulare;
* Manevra Dix-Hallpike – un test care implică schimbarea poziției capului pentru a provoca simptomele de vertij și a le evalua;
* Teste de auz – pentru a evalua funcția auditivă și a exclude alte cauze ale simptomelor.

Este important să consulți un medic specialist pentru evaluarea și diagnosticarea simptomelor de vertij. Aceasta implică adesea consultarea unui medic ORL (otorinolaringolog) sau a unui neurolog.

Cum se tratează vertijul?

Tratamentul pentru vertij depinde de cauza subiacentă a simptomelor. În unele cazuri, vertijul poate trece de la sine și nu necesită un tratament specific. Pentru cazurile severe sau recurente, pot fi recomandate următoarele opțiuni de tratament:

* Medicamente – medicamentele antivertigo pot reduce simptomele de vertij și pot îmbunătăți echilibrul. Dizolvarea calculilor vestibulari în cazul vertijului pozițional paroxistic benign este un alt tratament posibil;
* Terapie fizică – exercițiile de reabilitare vestibulară pot ajuta la restabilirea echilibrului și la reducerea simptomelor de vertij;
* Manevre de repozitionare – aceste manevre sunt utilizate în cazul vertijului pozițional paroxistic benign și implică schimbarea poziției capului și a corpului;
* Intervenție chirurgicală – în unele cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata cauza subiacentă a vertijului.

Este important să consulți un medic specialist care să evalueze simptomele tale, pentru a obține cel mai adecvat tratament în funcție de cauza vertijului. De asemenea, este recomandat să eviți situațiile sau activitățile care pot provoca sau agrava simptomele de vertij.

Cum se poate preveni vertijul?

În cazul în care se manifestă simptome de vertij, există unele măsuri pe care le poți lua pentru a preveni apariția sau agravarea lor:
* Evită mișcările bruște și schimbările rapide de poziție;
* Folosește balustrade sau sprijină-te de obiecte pentru a-ți menține stabilitatea atunci când urci sau cobori scările;
* Practică exerciții care îmbunătățesc echilibrul, cum ar fi yoga sau tai chi;
* Evită consumul excesiv de cofeină, alcool și tutun, deoarece aceste substanțe pot agrava simptomele de vertij;
* Asigură-te că bei suficientă apă și că dormi minim șapte ore pe noapte;
* Evită situațiile stresante și adoptă o dietă sănătoasă, bogată în legume, fructe și proteine slabe;
* Consultă un medic specialist pentru remedii naturale care pot întări sistemul imunitar și pentru suplimente alimentare care pot ajuta în afecțiunile ORL.

Este important să consulți un medic dacă simptomele tale persistă sau se înrăutățesc. Numai un specialist poate identifica cauza subiacentă a vertijului și poate recomanda cel mai adecvat tratament sau măsuri de prevenire.

FAQ

Întrebări frecvente despre vertij

Ce este vertijul?

Vertijul este o afecțiune caracterizată prin senzația de mișcare sau de mișcare a obiectelor din jur, în timp ce acestea se află în realitate în poziție statică. Este cel mai frecvent tip de amețeală și indică o problemă la nivelul sistemului vestibular, responsabil de echilibru. Vertijul poate fi declanșat de tulburări ale urechii interne și creierului implicate în menținerea echilibrului. Urechea internă conține organul vestibular, care este responsabil de simțirea poziției și mișcării corpului. Informațiile de la urechea internă sunt transmise către creier prin nervul 8 cranian, numit vestibulocohlear, care este implicat atât în menținerea echilibrului, cât și în auz. Tulburările urechii interne pot provoca și scăderea auzului și/sau tinitus. Vertijul poate fi clasificat în două tipuri principale: periferic și central.

Care sunt cauzele vertijului?

Cele mai frecvente cauze ale vertijului periferic sunt:
– Vertijul pozițional paroxistic benign (VPPB)
– Boala Ménière
– Nevrita vestibulară
– Fistula perilimbică
– Sindromul de dehiscentă a canalului semicircular superior (SSCDS)

Vertijul central este cauzat de o boală sau leziune a creierului, cum ar fi leziuni cerebrale, boli sau infecții, tumori cerebrale sau accidente vasculare cerebrale. De asemenea, migrena vestibulară poate fi o cauză comună a vertijului și este în creștere în recunoaștere.

Care sunt simptomele vertijului?

Simptomele vertijului pot varia de la persoană la persoană, dar cele mai frecvente includ:
– Senzația de mișcare sau de mișcare a obiectelor, când acestea sunt, de fapt, în repaus
– Senzație de rotație sau balansare
– Greață și vărsături
– Transpirație excesivă
– Dificultăți de mers sau de menținere a echilibrului

Cum este diagnosticat vertijul?

Diagnosticul vertijului este stabilit de medicul specialist după efectuarea unui examen medical și a anamnezei complete. Pentru a confirma diagnoza, pot fi efectuate următoarele teste:
– Electrostagmografia, care măsoară răspunsul electric al urechii interne la stimulul caloric.
– Manevra Dix-Hallpike, care verifică prezența vertijului pozițional paroxistic benign.
– Teste de audiometrie, care evaluează funcția auditivă.
– Videonistagmografia, care înregistrează mișcările oculare pentru a detecta anormalități ale sistemului vestibular.

Care este tratamentul pentru vertij?

Tratamentul vertijului depinde de cauza subiacentă și poate include:
– Medicamente pentru ameliorarea simptomelor și gestionarea cauzei principale.
– Terapie fizică specializată pentru îmbunătățirea echilibrului și gestionarea simptomelor.
– Manevre de repozitionare a canalelor pentru tratamentul vertijului pozițional benign.
– Intervenție chirurgicală în cazurile grave sau în cele în care este necesară repararea unei leziuni.

Este important să consulți un medic specialist pentru un diagnostic adecvat și pentru a determina cel mai potrivit tratament în cazul vertijului.

Această informație oferită este strict informativă și nu înlocuiește sfatul medicului.

Impărți

Lasă un comentariu