Ce înseamnă carotida?

Da Responsabile Editorial

Ați auzit vreodată de artera carotidă? Aceasta este o importantă cale de alimentare a creierului și a ochilor, cu o ramificație specifică în segmentele anatomice. Articolul nostru vă va dezvălui toate detaliile despre acest subiect fascinant, inclusiv despre circulația sângelui în cadrul său și importanța sa în sistemul arterial cerebral.

Pentru cei mai grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

 • Artera carotidă internă este tăiată într-o singură lovitură
 • Artera carotidă internă alimentează creierul și ochii
 • Artera carotidă internă are mai multe segmente anatomice
 • Artera carotidă internă formează un cerc arterial cerebral
 • Artera carotidă internă este înconjurată de un plex carotidian

Ce este carotida?

Artera carotidă, denumită și artera principală a gâtului, este una dintre cele două artere principale care furnizează sânge creierului. Este una dintre cele mai importante artere din sistemul circulator al omului și joacă un rol crucial în asigurarea alimentării cu sânge a creierului. Artera carotidă internă și artera carotidă externă sunt cele două ramuri majore ale arterei carotide comune, fiecare având rolul său specific în alimentarea cu sânge a diferitelor părți ale capului și creierului.

Anatomia arterei carotide interne

Artera carotidă internă este ramura care se ocupă de alimentarea cu sânge a creierului, inclusiv a ochilor. Aceasta are mai multe segmente anatomice, fiecare cu rolul său specific în alimentarea creierului. Sistemul de clasificare Bouthillier este utilizat în mod obișnuit pentru a descrie cele șapte segmente anatomice ale arterei carotide interne. Aceste segmente sunt:

 • Cervical: segmentul care se află în partea anterioară a gâtului, aproape de claviculă.
 • Petros: segmentul care traversează regiunea temporală și trece prin osul temporal.
 • Lacerum: segmentul care străpunge fosa craniană medială.
 • Cavernos: segmentul care trece prin sinusul cavernos.
 • Clinoid: segmentul care traversează procesul clinoid anterior al osului sfenoid.
 • Oftalmic: segmentul care se ocupă de alimentarea cu sânge a ochilor.
 • Comunicant: segmentul care se conectează cu alte artere din creier.

Traseul și ramurile arterei carotide interne

Artera carotidă internă are un traseu specific și se ramifică pentru a alimenta diferite părți ale creierului și structurilor înconjurătoare. Pe durata călătoriei sale, artera carotidă internă se împarte în următoarele ramuri majore:

 • Artera oftalmică: alimentează ochii cu sânge.
 • Artera cerebrală anterioară: alimentează partea frontală a creierului.
 • Artera cerebrală mijlocie: alimentează părțile laterale ale creierului.
 • Artera comunicantă posterioară: conectează arterele carotide interne cu cele vertebrale.

Importanța arterei carotide interne și a cercului arterial cerebral

Una dintre cele mai importante caracteristici ale arterei carotide interne este capacitatea sa de a primi un flux de sânge prin cercul arterial cerebral, cunoscut și ca Cercul Willis. Acesta este un sistem complex de artere circulatorii care asigură o rută colaterală importantă pentru alimentarea cu sânge a creierului. Cercul Willis are rolul de a compensa eventualele obstrucții sau tulburări ale fluxului sanguin în arterele principale care alimentează creierul.

Cercul arterial cerebral este format dintr-o serie de anastomoze (conexiuni) între arterele care alimentează creierul, inclusiv artera carotidă internă și arterele vertebrale. Acest sistem colateral oferă o rețea de siguranță în cazul apariției unor probleme cu fluxul normal de sânge în arterele principale. Astfel, chiar și în cazul în care una dintre arterele principale este blocată sau îngustată, sângele poate continua să circule către creier prin alte artere din cercul arterial cerebral.

Rolul arterei carotide interne în patologie

Artera carotidă internă poate fi afectată de diferite afecțiuni sau patologii, cum ar fi:

 • Ateroscleroza: acumularea de plăci de colesterol pe pereții arterelor, ceea ce poate conduce la îngustarea sau obstrucția arterei carotide.
 • Stenoza carotidiană: îngustarea severă a arterei carotide interne, care poate restricționa fluxul normal de sânge către creier.
 • Anevrism cerebral: umflătura sau dilatarea anormală a peretelui arterei carotide interne, care poate pune presiune asupra țesutului cerebral sau poate rupe, provocând sângerare grave.
 • Tromboza carotidiană: formarea unui cheag de sânge în artera carotidă internă, ceea ce poate obstrucționa fluxul normal de sânge și poate provoca ischemie în creier.

În aceste cazuri, un tratament adecvat și o monitorizare medicală sunt esențiale pentru a preveni complicațiile grave și pentru a asigura un flux normal de sânge către creier.

În concluzie, artera carotidă internă este o componentă vitală a sistemului circulator al omului, responsabilă de alimentarea creierului și ochilor cu sânge. Anatomia sa complexă și traseul specific sunt esențiale pentru funcționarea normală a creierului. Importanța sa în asigurarea unui flux adecvat de sânge și a unui sistem colateral eficient subliniază necesitatea protejării și menținerii sănătății arterei carotide interne.

FAQ

Întrebări frecvente (FAQ): Ce este artera carotidă?

Ce este artera carotidă?

Artera carotidă este o arteră importantă din sistemul circulator al corpului uman. Este responsabilă de furnizarea de sânge oxigenat către creier și alte structuri înconjurătoare. Artera carotidă se împarte în două ramuri principale: artera carotidă internă și artera carotidă externă.

Care este rolul arterei carotide interne?

Artera carotidă internă este cea care alimentează cu sânge creierul, inclusiv ochii și părțile superioare ale feței. Ea traversează o serie de segmente anatomice care au fiecare funcții specifice în alimentarea cu sânge a creierului.

Ce este sistemul de clasificare Bouthillier?

Sistemul de clasificare Bouthillier descrie șapte segmente anatomice ale arterei carotide interne. Aceste segmente sunt clasificate în funcție de poziția lor anatomică și au roluri diferite în alimentarea cu sânge a creierului și structurilor înconjurătoare.

Ce este Cercul Willis?

Cercul Willis este un sistem de vase de sânge care asigură o cale colaterală importantă pentru alimentarea cu sânge a creierului. Acest sistem este format din artere și conexiuni anastomotice între arterele principale care alimentează creierul. Rolul său este de a asigura un flux de sânge constant către creier în cazul blocării sau deteriorării unei artere.

Ce rol are artera carotidă externă?

Artera carotidă externă vascularizează alte părți ale capului, cum ar fi fața și scalpul. Ea furnizează sânge oxigenat pentru a hrăni țesuturile și structurile externe capului. Această arteră este esențială pentru funcționarea normală a regiunii capului și a feței.

Impărți

Lasă un comentariu