Ce înseamnă fauna?

Da Responsabile Editorial

Vrei să afli ce este fauna? Ei bine, fauna este totalitatea animalelor care se găsesc în mod natural într-o anumită zonă și studiul acesteia cade în responsabilitatea faunisticii. Descoperă mai multe despre acest subiect fascinant în continuare!

1. **Fauna** reprezintă totalitatea animalelor care trăiesc într-o anumită zonă.
2. **Studiul faunei** este responsabilitatea faunisticii și se încadrează în domeniul biogeografiei.
3. Termenul „fauna” derivă de la numele zeiței romane a naturii, Fauna.
4. Fauna poate fi împărțită în diferite categorii, precum **fauna marină**, **fauna de plaje**, **fauna pădurii** și **fauna deșertului**.
5. Flora reprezintă totalitatea plantelor care trăiesc într-o anumită zonă și este echivalentul dintre faună și animale.

Ce este fauna?

Fauna reprezintă totalitatea animalelor care se găsesc în mod natural într-o anumită zonă sau, în sens restrâns, toate speciile de animale din această zonă. Studiul faunei este responsabilitatea faunisticii, iar știința aferentă este biogeografia. Când este luată în considerare întreaga planetă Pământ, fauna cuprinde toate speciile de animale, de exemplu în paleontologie, unde se vorbește despre o „faună a cretacicului”, de exemplu.

Termenul este derivat de la numele zeiței romane a naturii, Fauna. Corespondentul faunei în regnul vegetal este flora.

Fauna marină

Fauna marină este formată din animalele care trăiesc în mediul marin. Acesta poate fi împărțită în mai multe sub-categorii, cum ar fi:

– Epifauna: animale aflate pe suprafața sedimentelor slabe sau pe alte organisme, cum ar fi corali sau plante marine.
– Infauna: animale care trăiesc săpând în sedimentele slabe sau în substratul dur.
– Criofauna: specii animale specializate care trăiesc în cavitățile gheții marine.
– Criptofauna: animale „ascunse”, care trăiesc în cavități sau fisuri de pe fundul mării.

Fauna de plaje mâloase

Această categorie de fauna include animalele care trăiesc în habitatul specific al insulelor și plajelor mâloase. Aici putem întâlni o varietate de specii adaptate la mediul sărăcăcios în resurse și condiții specifice.

Fauna de pădure

Această categorie cuprinde toate speciile de animale care trăiesc în habitatul specific al pădurii. Acesta poate include mamifere, păsări, reptile și alte categorii de animale care s-au adaptat la viața în mediul forestier.

Fauna deșertului

Aceasta este fauna specifică deșertului, care s-a adaptat la condițiile extreme ale acestui mediu arid. Aici putem întâlni animale precum cămile, șopârle, lilieci și multe altele.

Alte grupe sistemice

Fauna poate fi clasificată și în funcție de grupa sistemica a speciilor de animale. De exemplu:

– Avifaună: păsări.
– Entomofaună: insecte.
– Herpetofaună: reptile și amfibieni.
– Ichthyofaună: pești.
– Malacofaună: moluște.

Mărimea corpului

Fauna poate fi, de asemenea, clasificată în funcție de mărimea organismului. Există diferite categorii, cum ar fi:

– Microfaună: microorganisme și animale foarte mici.
– Meiofaună: animale intermediare între microfaună și macrofaună.
– Macrofaună: animale vizibile cu ochiul liber.
– Megafaună: animale mari.

Acestea sunt doar câteva exemple ale diversității faunei din întreaga lume. Fiecare habitat are propria sa faună caracteristică, adaptată la condițiile specifice ale mediului în care trăiește. Studiul acestei faune este esențial pentru conservarea biodiversității și protejarea habitatelor naturale.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre fauna

Ce este fauna?

Introducere:
Fauna reprezintă totalitatea animalelor care se găsesc în mod natural într-o anumită zonă sau, în sens restrâns, toate speciile de animale din această zonă. Studiul faunei este responsabilitatea faunisticii, iar știința aferentă este biogeografia. Când este luată în considerare întreaga planetă Pământ, fauna cuprinde toate speciile de animale, de exemplu în paleontologie, unde se vorbește despre o „faună a cretacicului”, de exemplu. Termenul este derivat de la numele zeiței romane a naturii, Fauna. Corespondentul faunei în regnul vegetal este flora.

1. Ce înseamnă habitatul faunei?
Fauna poate fi clasificată în funcție de habitatul în care trăiește animalele. Există diverse tipuri de habitate pentru diferitele specii. Acestea includ:
– Fauna marină – în habitatul marin
– Epifauna (numită și epibentică) – animale aflate pe suprafața sedimentelor slabe sau pe alte organisme (corali, plante)
– Infauna (numită și endofaună) – animale care trăiesc săpând în sedimentele slabe sau săpând în substratul dur
– Criofauna, fauna de gheață – specii animale specializate care trăiesc în cavitățile gheții marine, în special pe partea inferioară a acesteia
– Criptofauna – animale „ascunse”, de exemplu în cavități sau fisuri de pe fundul mării
– Fauna de plaje mâloase – în habitatul insulelor
– Fauna de pădure – în habitatul pădurii
– Fauna deșertului – în habitatul deșertului

2. Cum este clasificată fauna în funcție de grupele mari sistemice?
Fauna poate fi clasificată în funcție de diverse grupe sistemice. Iată câteva exemple:
– Avifaună – păsări
– Entomofaună – insecte
– Herpetofaună – reptile și amfibieni
– Ichthyofaună – pești
– Malacofaună – moluște

3. Care sunt categoriile de faună în funcție de mărimea corpului animalelor?
Fauna poate fi clasificată și în funcție de mărimea corpului animalelor. Aceste categorii includ:
– Microfaună – microorganisme și animale foarte mici
– Meiofaună – animale care se situează între microfaună și macrofaună
– Macrofaună – animale vizibile cu ochiul liber (0,2-20 milimetri)
– Megafaună – animale mari

4. Care este originea cuvântului „fauna” și cum este utilizat în domeniul științific?
Cuvântul „fauna” provine de la numele zeiței romane a naturii, Fauna. Termenul a fost folosit pentru prima dată de Carl Linnaeus din Suedia în titlul lucrării sale din 1745 „Fauna Suecica”. Astăzi, termenul „fauna” este folosit pentru a desemna totalitatea viețuitoarelor din regnul animal care trăiesc într-o anumită regiune sau areal geografic. Fauna poate fi clasificată în funcție de talia speciilor animalelor, incluzând microfauna, macrofauna și megafauna. De asemenea, fauna poate fi clasificată în grupuri taxonomice, cum ar fi avifauna, piscifauna și altele.

5. Care sunt alte informații utile despre fauna și studiul acesteia?
– Fauna poate fi împărțită în mai multe subdiviziuni în funcție de regiune, cum ar fi cryofauna, cryptofauna, epifauna, infauna, limnofauna, mesofauna, microfauna, megafauna și altele.
– Există numeroase cărți și surse de referință care se concentrează pe fauna specifică unei regiuni sau perioade, oferind informații detaliate despre aceasta.
– Wikipedia este o sursă valoroasă de informații despre fauna din întreaga lume, oferind detalii despre diverse specii, habitatul lor și alte aspecte relevante.
– Studiul faunei este important pentru înțelegerea ecosistemelor și a relațiilor dintre diferitele specii de animale, contribuind la conservarea biodiversității și îmbunătățirea gestionării mediului înconjurător.

Acestea sunt câteva informații generale despre fauna și studiul acesteia. Pentru mai multe detalii și informații specifice, puteți consulta sursele recomandate sau căutați informații suplimentare pe Wikipedia.

Impărți

Lasă un comentariu