Ce înseamnă penalty?

Da Responsabile Editorial

Ce este un penalty? Este o lovitură de pedeapsă acordată în mai multe sporturi, inclusiv fotbal, handbal, hochei pe gheață și altele, pentru faulturi comise în apropierea porții echipei adverse. Executarea penalty-ului implică un jucător desemnat sau un jucător care se simte în stare să marcheze. În fotbal, penalty-ul este acordat pentru fault sau henț în propriul careu. Portarul poate să se miște pe linia porții, dar nu în față, iar ceilalți jucători trebuie să stea în afara careului mare sau a semicercului de protecție. Loviturile de penalty pot fi decisive într-un meci și pot determina câștigătoarea în unele competiții.

Pentru cei care doresc să citească rapid, iată 5 puncte cheie de reținut:

  • Penalty-ul este o lovitură de pedeapsă acordată în fotbal și în alte sporturi.
  • În fotbal, penalty-ul se acordă pentru fault sau henț în propriul careu.
  • Regulile privind executarea penalty-ului variază în funcție de sport.
  • Penalty-ul în fotbal implică executarea unei lovituri de la punct fix de la 11 metri de poartă.
  • Parierile pe penalty-uri sunt populare în fotbal și sunt oferite de multe case de pariuri.

Ce este penalitatea în fotbal, handbal, hochei și alte sporturi

Penalitatea în fotbal

Penalitatea este o lovitură de pedeapsă acordată în fotbal atunci când un jucător comite un fault sau henț în propriul careu. Executarea penalității poate fi făcută de un jucător desemnat mai devreme sau de un jucător care se simte în stare să marcheze. Portarul are voie să se miște pe linia porții, dar nu în față. Restul jucătorilor trebuie să stea în afara careului mare sau a semicercului de protecție.

Există și reguli specifice privind modul în care un jucător execută o lovitură de penalitate în fotbal. Mingea trebuie să fie staționară pe punctul de penalitate, la 11 metri distanță de linia porții. Toți ceilalți jucători trebuie să fie la cel puțin zece metri distanță de minge, dar în afara ariei de pedeapsă. Jucătorii nu pot intra în arie înainte ca mingea să fie lovită. Portarul nu poate să se miște de pe linia sa până când mingea este executată.

În timpul meciului, un jucător poate relovi mingea în poartă dacă revine la el, dar în cazul loviturilor de departajare, o reîncercare este anulată. Dacă un meci se încheie la egalitate, se joacă reprize de prelungiri, iar în caz de persistența egalității, se execută loviturile de departajare pentru a determina echipa învingătoare. Recordul pentru cele mai multe penalități apărate la loviturile de departajare îi aparține portarului Helmuth Duckadam, care a apărat toate cele patru lovituri de departajare în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 împotriva echipei FC Barcelona.

Penalitatea în hochei pe gheață și alte sporturi

Penalitatea este, de asemenea, o lovitură acordată în hochei pe gheață și alte sporturi precum polo și rugby. În hochei pe gheață, penalitatea este acordată atunci când un jucător este privat de o șansă de a marca un gol prin faultul unui adversar. Toți jucătorii trebuie să părăsească suprafața de joc în timp ce jucătorul faultat se confruntă doar cu portarul echipei adverse. Jucătorul are la dispoziție douăzeci de secunde pentru a recupera puck-ul și a încerca să înscrie un gol.

În polo, o penalitate este acordată în cazul în care un jucător comite o greșeală majoră în cadrul zonei de șase metri, ceea ce împiedică un gol probabil.

În rugby, dacă o echipă comite o infracțiune, adversarul poate alege să execute o lovitură la poartă de la locul în care s-a produs înfrângerea. O penalitate reușită valorează două puncte în rugby league și trei puncte în rugby union.

În polo pe apă, o penalitate este acordată atunci când un apărător comite o greșeală majoră în interiorul zonei de șase metri, ceea ce împiedică un gol probabil.

În hochei pe iarbă, o penalitate sau o lovitură de la colț este acordată după un fault.

Penalitatea în alte sporturi

Mișcarea de a acorda o lovitură de pedeapsă pentru o abatere sau o infracțiune este întâlnită și în alte sporturi, precum baschetul și fotbalul american.

În baschet, aruncările libere sunt echivalentul loviturii de penalitate în fotbal. Acestea sunt acordate în urma unui fault și sunt mult mai frecvente decât loviturile de penalty în alte sporturi datorită ratei mai mari de înscris.

În fotbalul american, nu există un echivalent explicit pentru loviturile de penalitate. Situațiile în care un act ilegal privează pe cineva de un punctaj sunt tratate prin acordarea penalizării și prin acordarea unui număr de downuri și yarduri pentru echipa defavorizată.

În concluzie, penalitatea este o lovitură de pedeapsă acordată în fotbal, hochei pe gheață și alte sporturi pentru faulturi sau abateri comise de jucători. Regulile privind acordarea și executarea penalităților variază în funcție de sport, iar acestea pot influența rezultatul unui meci. Penalitatea oferă oportunitatea jucătorilor de a marca un gol într-o situație favorabilă, dar și portarilor de a-și demonstra abilitățile de apărare.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre penalty.

**Ce inseamna penalty?**

Un penalty este o lovitura de pedeapsă acordată în fotbal, handbal, hochei pe gheață și alte sporturi pentru faulturi făcute de jucători în apropierea porții. În fotbal, penaltiul este acordat atunci când un jucător comite fault sau henț în propriul careu. Executarea penaltiului poate fi făcută de un jucător desemnat mai devreme sau de un jucător care se simte în stare să marcheze.

Portarul are voie să se miște pe linia porții, dar nu în față. Restul jucătorilor trebuie să stea în afara careului mare sau a semicercului de protecție. În timpul meciului, un jucător poate reia mingea în poartă dacă revine la el, dar în cazul loviturilor de departajare, reîncercarea este anulată. Dacă un meci se încheie la egalitate, sunt jucate reprize de prelungiri, iar în caz de continuare a egalității, se execută loviturile de departajare pentru a determina echipa învingătoare.

**Ce trebuie să știu despre penaltiul în fotbal?**

Penaltiul în fotbal este acordat atunci când un jucător comite o abatere în propriul careu. Arbitrul decide acordarea penaltiului și sancționează infracțiunea comisă. Executarea penaltiului implică un singur jucător, care trebuie să șuteze de la 11 metri distanță, într-o mișcare continuă. Portarul echipei adverse încearcă să apere lovitura.

Pentru ca o lovitură de penalitate să fie executată corect, mingea trebuie să fie staționară pe punctul de penalizare, la o distanță de 11 metri de linia porții. Toți ceilalți jucători trebuie să se afle la cel puțin zece metri distanță de minge, în afara careului de 16 metri. Jucătorii nu au voie să intre în careu până nu mingea nu a fost atinsă. Portarul nu poate să se miște de pe linia sa până când mingea este executată.

**Care sunt regulile penaltiului în fotbal?**

– Pentru a acorda o lovitură de penalitate, arbitrii trebuie să constate o abatere sau o fault în careu.
– Executarea penaltiului se face de la 11 metri distanță față de linia porții.
– Portarul echipei adverse trebuie să rămână pe linia porții până în momentul executării loviturii.
– Mingea trebuie să fie staționară pe punctul de penalizare înainte de executarea lovituri.
– Restul jucătorilor trebuie să rămână în afara careului de 16 metri până la finalizarea executării.
– Arbitrul poate acorda un penalti și pentru faulturi sau hențuri comise înainte de finalizarea unei ocazii de gol.

**Ce este o lovitură de penalty în alte sporturi?**

Penaltiul nu există numai în fotbal, ci și în alte sporturi precum rugby, handbal, baschet sau hochei, sub diferite denumiri și cu caracteristici specifice. În rugby, de exemplu, o lovitură de penalizare poate fi acordată pentru încălcarea regulilor. În handbal, echipa adversă primește o lovitură de penalizare dacă un jucător comite o infracțiune în propriul careu.

În baschet, aruncările libere reprezintă echivalentul loviturii de penalizare în fotbal. Acestea sunt acordate pentru încălcarea regulilor și sunt frecvente în timpul unui meci. În hochei pe gheață, o lovitură de penalty este acordată atunci când un jucător aflat într-o poziție bună de șut este împiedicat să înscrie un gol prin faultul unui adversar.

**Care este importanța penaltiului în fotbal?**

Penaltiul reprezintă o oportunitate unică de a marca un gol în fotbal și poate influența rezultatul unui meci. Executarea cu succes a unui penalti poate aduce echipei un avantaj semnificativ sau poate decide rezultatul final al meciului. De asemenea, penaltiul este o modalitate de a sancționa faulturile comise în propriul careu și de a menține jocul corect și echilibrat.

În plus, penaltiul poate crea o presiune mare asupra jucătorilor implicați, în special asupra executantului și a portarului, ceea ce face acest moment una dintre cele mai intense și antrenante faze ale unui meci.

**Ce este un penalty în hochei pe gheață și alte sporturi?**

În sporturi precum hochei pe gheață, polo și rugby, un penalty se acordă în situații în care jucătorii comit anumite abateri sau încalcă regulile. În hochei pe gheață, un jucător aflat într-o poziție bună de șut, care este împiedicat să înscrie un gol prin faultul unui adversar, primește o lovitură de penalty. În rugby, o echipă poate alege să execute o lovitură la poartă de la locul în care s-a produs infracțiunea.

Impărți

Lasă un comentariu