Ce înseamnă preeclampsia?

Da Responsabile Editorial

Ce este preeclampsia? Descoperă în continuare despre această afecțiune medicală gravă a sarcinii, caracterizată prin tensiune arterială ridicată și prezența excesivă de proteine în urină, care poate avea consecințe serioase atât pentru mama, cât și pentru făt.

Pentru cei care în grabă, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

  • Preeclampsia este o tulburare gravă a sarcinii, caracterizată prin tensiune arterială crescută și prezența excesivă de proteine în urină.
  • Simptomele preeclampsiei pot include hipertensiune arterială, cefalee severă, tulburări de vedere, durere abdominală, grețuri și vărsături.
  • Diagnosticul se bazează pe măsurarea tensiunii arteriale și a cantității de proteine în urină.
  • Tratamentul implică de obicei nașterea copilului și a placentei și, uneori, administrarea de medicamente pentru a controla tensiunea arterială.
  • Prevenția poate include administrarea de aspirină la femeile cu risc ridicat și suplimentarea cu calciu în zonele cu un aport scăzut.

Preeclampsia este o afecțiune gravă care poate apărea în timpul sarcinii și care se caracterizează prin tensiune arterială ridicată și prezența excesivă de proteine în urină. Această afecțiune se manifestă de obicei după 20 de săptămâni de sarcină și poate duce la complicații atât pentru mama, cât și pentru făt. Preeclampsia este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în timpul sarcinii și afectează aproximativ 2-8% dintre sarcini la nivel mondial.

Cauzele exacte ale preeclampsiei nu sunt cunoscute în totalitate, însă există unele factori care pot crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni. Printre acești factori se numără obezitatea, hipertensiunea preexistentă, vârsta înaintată și diabetul. Se crede că mecanismul de producere a preeclampsiei implică formarea anormală a vaselor de sânge în placenta, ceea ce duce la afectarea fluxului de sânge și la creșterea tensiunii arteriale.

Simptomele preeclampsiei pot varia de la ușoare la severe și pot apărea treptat sau brusc după săptămâna 20 de sarcină. Principalele simptome ale preeclampsiei includ hipertensiune arterială (tensiune arterială mai mare de 140/90 mm Hg), prezența excesivă de proteine în urină, cefalee severă, tulburări de vedere (cum ar fi orbire temporară, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină), durere abdominală superioară, grețuri și vărsături, amețeli, scăderea cantității de urină, creștere bruscă în greutate, edemul feței și mâinilor.

Singurul tratament pentru preeclampsie este nașterea copilului. Dacă sarcina este într-un stadiu timpuriu și preeclampsia este severă, atât copilul, cât și mama sunt expuși riscului de complicații grave. În cazurile mai ușoare, medicul poate recomanda repaus la pat pentru a reduce tensiunea arterială și a crește fluxul de sânge către placenta. De asemenea, poate fi necesară administrarea de medicamente antihipertensive pentru a controla tensiunea arterială.

Pentru prevenirea preeclampsiei, se recomandă administrarea de aspirină la femeile cu risc ridicat și suplimentarea cu calciu în zonele cu un aport scăzut. De asemenea, este important ca gravidele să efectueze controale regulate la medic și să urmeze recomandările acestuia pentru a reduce riscul de dezvoltare a preeclampsiei.

Netratată sau tratată necorespunzător, preeclampsia poate duce la complicații grave și chiar deces pentru mama și copil. Printre complicațiile asociate preeclampsiei se numără apariția convulsiilor (eclampsia), detasarea de placenta, accident vascular cerebral, insuficiență renală, afectarea ficatului și sângerarea vaginală excesivă. De aceea, diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale în cazul preeclampsiei pentru a preveni apariția complicațiilor și pentru a asigura sănătatea mamei și copilului.

Preeclampsia este o afecțiune gravă care poate apărea în timpul sarcinii și care necesită o atenție deosebită. Este important ca gravidele să își controleze tensiunea arterială și să urmeze recomandările medicului în ceea ce privește stilul de viață și tratamentul. De asemenea, este esențial să se acorde atenție simptomelor preeclampsiei și să se solicite imediat asistență medicală în cazul în care apar simptomele caracteristice. Prin diagnostic și tratament precoce, se pot minimiza riscurile și se poate asigura o sarcină sănătoasă și un copil sănătos.

FAQ

Întrebări frecvente: ce este preeclampsia?

1. Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afecțiune complicată care poate apărea în timpul sarcinii. Se caracterizează prin tensiune arterială ridicată, niveluri crescute de proteine în urină și leziuni la nivelul organelor interne. Aceasta apare de obicei după 20 de săptămâni de sarcină și afectează femeile care aveau anterior tensiune arterială normală.

2. Care sunt simptomele preeclampsiei?

Simptomele preeclampsiei pot varia de la ușoare la severe. Acestea pot include:
– Hipertensiune arterială (tensiune arterială mai mare de 140/90 mm Hg, documentată în urma a două măsurători la un interval de cel puțin 6 ore, dar nu mai mult de 7 zile).
– Proteinurie (prezența excesivă de proteine în urină).
– Cefalee severă.
– Tulburări de vedere, cum ar fi orbire temporară, vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
– Durere abdominală superioară, adesea sub coastele din partea dreaptă.
– Grețuri și vărsături.
– Ameteli.
– Scăderea cantității de urină.
– Creștere bruscă în greutate, mai mult de 0,9 kilograme pe săptămână.
– Edemul feței și mâinilor.

3. Care sunt cauzele preeclampsiei?

Cauzele exacte ale preeclampsiei nu sunt cunoscute cu precizie. Cu toate acestea, se crede că următorii factori pot fi responsabili pentru dezvoltarea acestei afecțiuni: fluxul de sânge insuficient către făt, afectarea vaselor de sânge, probleme la nivelul sistemului imunitar și o dietă săracă. Alte forme de hipertensiune arterială care pot apărea în timpul sarcinii includ hipertensiunea cronică și hipertensiunea arterială gestațională.

4. Cum se tratează preeclampsia?

Singurul tratament pentru preeclampsie este nașterea. Până când tensiunea arterială nu scade, există un risc crescut de apariție a convulsiilor, detasarea de placenta, accident vascular cerebral și sângerare vaginală. Tratamentul medicamentos poate consta în administrarea de medicamente antihipertensive, corticoizi și anticonvulsivante pentru a preveni apariția primei convulsii. În cazurile mai ușoare de preeclampsie, medicul poate recomanda repaus la pat pentru a reduce tensiunea arterială și a crește fluxul de sânge către placenta, oferindu-i astfel suficient timp copilului să crească. Pentru cazurile mai severe, este posibil să fie necesar să rămâi internată în spital pentru a urmări evoluția sarcinii prin teste și monitorizări constante. După naștere, tensiunea arterială se va normaliza.

5. Care sunt complicațiile preeclampsiei?

Preeclampsia poate avea complicații grave și poate fi chiar fatală pentru mama și copil. Neglijată sau tratată necorespunzător, această afecțiune poate duce la convulsii, detasare de placenta, accident vascular cerebral, sângerări severe, insuficiență renală sau hepatică și chiar moartea. De aceea, este important să se consulte imediat un medic dacă apar simptomele preeclampsiei.

Această FAQ acoperă cele mai importante aspecte legate de preeclampsie, inclusiv cauzele, simptomele și opțiunile de tratament. Dacă sunteți însărcinată și aveți temeri sau îngrijorări cu privire la preeclampsie, este întotdeauna recomandat să consultați un medic pentru evaluare și sfaturi personalizate.

Impărți

Lasă un comentariu