Ce reprezintă hernia hiatală?

Da Responsabile Editorial

Ce este hernia hiatală și cum se tratează? Descoperă în acest articol metodele de tratare a herniei hiatale, de la terapia medicamentoasă până la intervenția chirurgicală, pazitele!

Pour les plus pressés, voici les 5 points essentiels à retenir :

  • Tratamentul herniei hiatale este de obicei neprescris și rareori necesită medicamente.
  • Un regim alimentar sănătos ajută la controlul simptomelor herniei hiatale. Se recomandă evitarea alimentelor grase sau prăjite, cafeaua în exces, alcoolul, ciocolata, alimentele mentolate și băuturile carbogazoase.
  • Fumatul trebuie evitat, deoarece poate agrava simptomele herniei hiatale. Oprirea fumatului poate îmbunătăți simptomele la pacienții fumători.
  • Pierderea în greutate poate fi benefică pentru pacienții supraponderali sau obezi, deoarece poate reduce presiunea abdominală și poate ameliora simptomele herniei hiatale.
  • În cazurile severe și neameliorate de tratamentul conservator, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a corecta hernia hiatală și a elimina simptomele.

1. Ce este hernia hiatală?
Hernia hiatală este o afecțiune în care partea superioară a stomacului pătrunde prin orificiul diafragmatic și intră în cavitatea toracică. Există mai multe tipuri de hernie hiatală, cum ar fi cea prin alunecare, paraesofagiană și mixtă. Această afecțiune poate fi asimptomatică sau poate cauza simptome precum durere în piept, arsuri la nivelul esofagului și stomacului, dificultăți la înghițire și reflux gastroesofagian.

2. Cauzele herniei hiatale
Cauzele herniei hiatale pot fi legate de creșterea presiunii intraabdominale cauzate de obezitate, sarcina, ascită sau traumatisme toraco-abdominale. Alți factori de risc includ fumatul, înaintarea în vârstă și esofagitele cronice.

3. Simptomele herniei hiatale
Simptomele herniei hiatale pot varia de la durere toracică, arsuri retrosternale, greață, regurgitare alimentară și gastrică, la senzație de plenitudine și satietate precoce în timpul mesei. Alte simptome comune includ dificultate la înghițire și respirație, precum și vomă în zat de cafea.

4. Diagnosticul herniei hiatale
Diagnosticul herniei hiatale se stabilește pe baza anamnezei, examenului clinic și investigațiilor paraclinice imagistice, cum ar fi radiografia gastrică baritată și endoscopia digestivă superioară. Aceste metode pot ajuta la identificarea și clasificarea herniei hiatale.

5. Tratamentul herniei hiatale
Tratamentul herniei hiatale poate implica terapie medicamentoasă pentru ameliorarea simptomelor și, în cazurile mai grave, intervenție chirurgicală pentru relocarea segmentului gastric herniat și restabilirea tonicității orificiului diafragmatic. Există diferite tehnici chirurgicale utilizate, de la proceduri minim invazive efectuate laparoscopic, până la intervenții chirurgicale clasice.

Este important ca pacienții cu hernie hiatală să urmeze și să respecte modificările stilului de viață și regimul alimentar recomandate. De exemplu, evitarea alimentelor care cresc aciditatea gastrică și favorizează refluxul, pierderea în greutate pentru cei supraponderali și încetarea fumatului.

Este recomandat ca pacienții să consulte un medic specialist în gastroenterologie pentru evaluare și stabilirea tratamentului adecvat în funcție de severitatea herniei hiatale.

FAQ

FAQ: cele mai frecvente întrebări despre hernia hiatală.

Ce este hernia hiatală?

Hernia hiatală este o afecțiune în care o porțiune gastrică se deplasează în cavitatea toracică prin hiatusul diafragmatic. Există mai multe modalități prin care se poate produce această deplasare: prin alunecare a joncțiunii eso-gastrice, hernie hiatală paraesofagiană sau o combinație a celor două situații. Hernia hiatală prin alunecare este mai frecvent întâlnită și poate prezenta evoluție asimptomatică sau cu discomfort minim. Herniile hiatale paraesofagiene sunt mai rare și pot avea complicații, iar în cazuri grave, pot determina obstrucții cu potențial letal la nivelul tubului digestiv superior.

Care sunt cauzele herniei hiatale?

Cauzele herniei hiatale pot fi legate de creșterea presiunii intraabdominale cauzate de obezitate, sarcină, ascită sau traumatisme toraco-abdominale. Alți factori de risc includ fumatul, înaintarea în vârstă și esofagitele cronice.

Care sunt simptomele herniei hiatale?

Simptomele herniei hiatale pot include durere toracică, arsuri retrosternale, greață, regurgitare alimentară și gastrică, precum și senzație de plenitudine și satietate precoce în timpul meselor.

Cum se pune diagnosticul herniei hiatale?

Diagnosticul herniei hiatale se stabilește pe baza anamnezei, examenului clinic și investigațiilor paraclinice imagistice, cum ar fi radiografia gastrică baritată și endoscopia digestivă superioară.

Care este tratamentul herniei hiatale?

Tratamentul herniei hiatale poate implica terapie medicamentoasă pentru ameliorarea simptomelor și, în cazurile mai grave, intervenție chirurgicală pentru relocarea segmentului gastric herniat și restabilirea tonicității orificiului diafragmatic. Există mai multe tehnici chirurgicale de abordare, de la proceduri minim invazive efectuate laparoscopic, până la operații chirurgicale clasice. Fundoplicarea endoluminală este o metodă mai puțin invazivă, care implică montarea unor clipsuri la nivelul joncțiunii gastro-esofagiene.

Care sunt complicațiile herniei hiatale?

Complicațiile herniei hiatale pot include:

– Esofagita de reflux – inflamația esofagului cauzată de reflul acid din stomac în esofag
– Stenoza esofagiană – îngustarea esofagului care poate determina dificultăți la înghițire
– Ulcer esofagian – rănire a mucoasei esofagiene
– Hemoragii digestive – sângerare la nivelul tractului digestiv superior
– Barrett esofagian – modificări precanceroase ale mucoasei esofagiene
– Perforația esofagului – găurile în peretele esofagului
– Volvulus gastric – rotație anormală a stomacului de 180 de grade

În concluzie, hernia hiatală este o afecțiune în care o porțiune gastrică se deplasează în cavitatea toracică prin hiatusul diafragmatic. Aceasta poate fi asimptomatică sau poate cauza diverse simptome, iar tratamentul poate implica terapie medicamentoasă sau intervenție chirurgicală, în funcție de severitatea cazului.

Impărți

Lasă un comentariu