Ce reprezintă marijuana?

Da Responsabile Editorial

Ce este marijuana? Descoperiți mai multe despre această substanță psihoactivă, cunoscută și sub numele de canabis, care a captivat oamenii în ultima decadă și care are efecte variate asupra sănătății și bunăstării.

Pentru cei care doresc un rezumat rapid, iată 5 puncte esențiale despre marijuana:

  • Marijuana: canabisul este o substanță psihoactivă consumată frecvent în anul 2010. Este disponibilă în trei forme principale: marijuana, hasis și ulei de hasis.
  • Efecte: consumul de marijuana poate duce la schimbarea perceptiei, schimbarea stării de spirit, palpitații, dificultăți de concentrare, apetit crescut și paranoia. Dozele ridicate pot cauza stări de panică sau psihoză. Persoanele dependente pot experimenta simptome de sevraj.
  • Consecințe negative: consumul de marijuana poate avea consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi afectarea memoriei și probleme respiratorii. Cei care încep consumul înainte de vârsta de 16 ani pot fi expuși unui risc mai mare de schizofrenie.
  • Tratamente: tratamentele comportamentale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și terapia familială, sunt eficiente în combaterea dependenței de marijuana.
  • Legalizare: utilizarea canabisului în scopuri medicale este susținută de Parlamentul European, cu condiția unei definire legale clare și a unui cadru de protecție pentru minori și grupurile vulnerabile.

Ce este marijuana?

Marijuana, cunoscută și sub denumirea de canabis, este o substanță psihoactivă derivată din planta de cânepă indiană (Cannabis sativa). Această plantă conține compuși chimici numiți canabinoizi, care au efecte psihoactive și medicinale. Principala substanță activă din marijuana este delta-9 tetrahidrocanabinolul (THC), care este responsabil de senzația de „high” sau euforie asociată cu consumul de canabis.

Ce forme pot avea canabisul?

Canabisul este disponibil în trei forme principale: marijuana, hasis și ulei de hasis.

1. Marijuana – este un amestec de frunze, flori și tulpini ale plantei de cânepă indiană, care sunt uscate și apoi fumate sau consumate în alte forme.
2. Hasisul – este o pastă obținută din secrețiile rășinoase ale florilor femele ale plantei de cânepă indiană. Hasisul are o concentrație mai mare de canabinoizi și poate fi fumat sau adăugat în alimente.
3. Uleiul de hasis – este un extract concentrat de canabis, care conține o cantitate mare de canabinoizi. Uleiul de hasis poate fi utilizat sublingual sau adăugat în alimente.

Ce efecte poate avea consumul de canabis?

Consumul de canabis poate avea diverse efecte, care pot varia de la persoană la persoană. Unele dintre efectele comune ale consumului de canabis pot include:

1. Schimbarea perceptiei – persoanele care consumă canabis pot experimenta o schimbare a percepției asupra timpului, culorilor și sunetelor.
2. Schimbarea stării de spirit – canabisul poate produce stări de euforie sau relaxare, dar poate și provoca anxietate sau paranoia.
3. Palpitații – consumul de canabis poate crește ritmul cardiac și provoca palpitații.
4. Dificultăți de concentrare – unele persoane pot experimenta dificultăți în concentrare și scăderea capacității cognitive.
5. Apetit crescut – consumul de canabis poate crește apetitul și poate provoca senzația de foame excesivă, cunoscută sub numele de „foame de canabis”.
6. Paranoia – în unele cazuri, consumul de canabis poate provoca stări de anxietate sau paranoia.

Este important de menționat că efectele consumului de canabis pot varia în funcție de tipul de canabis consumat, doza și sensibilitatea fiecărei persoane.

Există consecințe negative ale consumului de canabis?

Da, consumul de canabis poate avea consecințe negative asupra sănătății. Unele dintre acestea includ:

1. Afectarea memoriei – consumul de canabis poate afecta memoria pe termen scurt și pe termen lung.
2. Probleme respiratorii – fumatul de canabis poate cauza iritații ale căilor respiratorii și poate crește riscul de bronșită sau alte afecțiuni respiratorii.
3. Efecte psihiatrice – dozele ridicate de canabis pot provoca stări de panică, anxietate sau psihoză, mai ales în cazul persoanelor cu predispoziție.
4. Risc crescut de dependență – consumul frecvent și îndelungat de canabis poate duce la dependență psihică, ceea ce înseamnă că o persoană poate avea dificultăți în a renunța la consumul de canabis.
5. Risc crescut de schizofrenie – consumul de canabis înainte de vârsta de 16 ani poate crește riscul de dezvoltare a schizofreniei în cazul persoanelor cu predispoziție genetică.

Este important să menționăm că fiecare persoană poate reacționa diferit la consumul de canabis și există factori individuali care pot influența efectele și consecințele consumului.

Există tratamente disponibile pentru dependența de canabis?

Da, există tratamente disponibile pentru dependența de canabis. Tratamentele comportamentale, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală și terapia familială, sunt eficiente în combaterea dependenței de canabis. Aceste terapii pot ajuta persoana să își dezvolte strategii de gestionare a tentațiilor și să facă față factorilor de stres care pot contribui la consum.

De asemenea, în unele cazuri, poate fi necesară intervenția medicamentoasă pentru a trata simptomele de sevraj și alte probleme de sănătate legate de consumul de canabis. Este important ca persoanele care se confruntă cu dependența de canabis să caute ajutor specializat, cum ar fi un medic sau un consilier în dependențe, pentru a primi sprijin și îndrumare adecvată în procesul de recuperare.

În concluzie, canabisul sau marijuana este o substanță psihoactivă care poate avea efecte atât benefice, cât și negative asupra sănătății. Consumul de canabis trebuie realizat cu responsabilitate și în conformitate cu legile în vigoare în fiecare țară. Este important să fim conștienți de efectele și consecințele consumului de canabis și să căutăm informații de la surse credibile pentru a lua decizii informate în ceea ce privește consumul acestei substanțe.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre marijuana.

**Ce este marijuana?**

Marijuana, cunoscută și sub denumirea de canabis, este o substanță psihoactivă obținută din planta de cânepă indiană (Cannabis sativa indica). Aceasta este folosită atât în scop recreativ, cât și în scopuri medicale.

**Care sunt principalele substanțe din marijuana și cum afectează acestea corpul?**

Principala substanță activă din marijuana este delta-9 tetrahidrocanabinolul (THC). La consumul de marijuana, THC-ul afectează sistemul endocanabinoid din corpul nostru și se leagă de receptorii din creier și din alte părți ale sistemului nervos central. Acest lucru produce senzația de „high” caracteristică consumului de marijuana. THC-ul poate afecta și schimba perceptia, starea de spirit, concentrarea și poate crește apetitul. De asemenea, consumul de marijuana poate provoca palpitații, paranoia și dificultăți de concentrare.

**Care sunt formele disponibile de marijuana?**

Marijuana se găsește în trei forme principale:

1. Marijuana – amestec verde, maro sau gri format din frunze, tulpini, semințe și flori uscate ale plantei Cannabis sativa indica. Aceasta conține THC, principala substanță psihoactivă.
2. Hașiș – o pastă obținută din secrețiile rășinoase ale florilor femele ale plantei Cannabis sativa indica. Hașișul conține o cantitate mai mare de compuși halucinogeni decât marijuana.
3. Uleiul de hașiș – un ulei concentrat obținut prin extragerea substanțelor active din hașiș și diluarea acestora cu ulei vegetal sau alte substanțe.

**Care sunt efectele consumului de marijuana?**

Efectele consumului de marijuana pot varia de la persoană la persoană. Unele dintre efectele comune includ senzația de relaxare și plăcere, schimbări ale stării de spirit, amețeli, palpitații, tulburări de concentrare și anxietate. Unele persoane pot prezenta și efecte negative, cum ar fi agitație, paranoia sau panică. Consumul de marijuana poate afecta memoria și poate avea consecințe negative asupra sănătății sistemului respirator. De asemenea, consumul prelungit și frecvent de marijuana poate duce la dependență psihică.

**Ce afecțiuni pot fi tratate cu marijuana?**

Cercetările recente au descoperit că unele afecțiuni pot fi tratate cu marijuana. Acestea includ scleroza multiplă, Parkinson, dureri cronice neuropate, sindromul Tourette și reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei la pacienții diagnosticați cu cancer. Marijuana poate ajuta și la stimularea apetitului, reducerea stresului și anxietății și ameliorarea simptomelor unor tulburări psihice sau epilepsiei. Cu toate acestea, este important să consultati un medic specialist înainte de a utiliza marijuana în scopuri medicale.

**Referințe :**

1. drugabuse.gov
2. nhs.uk
3. medicalnewstoday.com
4. learnaboutmarijuanawa.org
5. mentalhealthdaily.com

Impărți

Lasă un comentariu