Ce sărbătoare este pe 2 februarie?

Da Responsabile Editorial

V-ați întrebat vreodată de ce există o sărbătoare pe 2 februarie? Aflați că în această zi se celebrează Întâmpinarea Domnului, momentul în care Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului după 40 de zile de la naștere. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Stretenie în tradiția românească, vine la pachet cu numeroase tradiții și obiceiuri fascinante.

Pentru cei grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

  • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este marcată pe data de 2 februarie în calendarul ortodox.
  • Evenimentul celebrat în această zi este momentul când Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului după 40 de zile de la naștere, conform Legii lui Moise.
  • Tradițiile și obiceiurile asociate cu această sărbătoare includ ducerea pruncilor la biserică pentru închinare, cinstirea Icoanei Maicii Domnului și ritualul „Îmblânzirea inimilor împietrite”.
  • Un alt nume sub care este cunoscută sărbătoarea este „Stretenia”.
  • În această zi se desfășoară și ritualul „Tarcolitul viilor” în Transilvania, iar în popor este cunoscută ca Ziua Ursului.

Pe 2 februarie este sărbătorită Întâmpinarea Domnului în calendarul ortodox. Această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de Stretenie în tradiția românească.

În ziua de 2 februarie, se sărbătorește un eveniment important din viața lui Iisus Hristos. Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului după 40 de zile de la naștere, conform Legii lui Moise. Deși Maica Domnului nu avea nevoie de purificare din cauza nașterii fără stricăciune a lui Iisus, se aducea jertfă Domnului pentru a îndeplini Legea.

Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri în cultura românească. Femeile sunt încurajate să ducă pruncii la biserică pentru a fi închinați ca „copiii lui Iisus”. Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru a primi binecuvântare și sănătate.

Un alt obicei este „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”, în care părinții își ungeau copiii cu untură de urs pentru a le dărui putere și sănătate. De asemenea, se spune că în această zi are loc și ritualul „Tarcolitul viilor” în care viticultorii ocolesc viile. În Transilvania, bărbații taie și leagă vie, împodobindu-și pălăriile cu crenguțe de vie și dezgropând o sticlă de vin din anii trecuți.

Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este asociată cu diverse superstiții și credințe populare. În popor, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Stretenia sau Ziua Ursului. Oamenii credeau că pot căpăta puterea ursului și obișnuiau să se ungă cu grăsime de urs, în special copiii.

Schimbarea vremii era considerată a fi influențată de comportamentul ursului: dacă ursul ieșea din bârlog, era soare și se speria când își vedea umbra, iarna se prelungea cu încă 6 săptămâni, iar dacă cerul era înnorat și ursul nu-și vedea umbra, se apropia primăvara.

În ziua de Întâmpinarea Domnului, se dăruiesc pomeni pentru sufletele celor decedați. Aceste pomeni constau în mâncare gătită, coliva, fructe, legume, carne și băuturi, toate fiind sfințite la Sfânta Liturghie. Este important ca aceste pomeni să fie făcute din suflet și să fie împărțite cu dragoste, nu din obligație.

„Bucură-te, Ceea ce ești Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei din întuneric. Veselește-te și tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în brațe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă și Învierea. Amin”.

În concluzie, sărbătoarea Întâmpinarea Domnului este un moment important în calendarul ortodox și în tradiția românească. Ea marchează momentul în care Iisus Hristos a fost dus de către Fecioara Maria și de dreptul Iosif la Templul din Ierusalim, conform Legii. Această sărbătoare este însoțită de tradiții și obiceiuri specifice, precum aducerea pomenilor pentru sufletele celor decedați și îmblânzirea inimilor împietrite cu untură de urs. Este un moment de bucurie și aducere de mulțumiri pentru creștini, iar rugăciunea Întâmpinării Domnului este rostită cu sinceritate și devotament.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre sărbătoarea de pe 2 februarie.

Ce sărbătoare este pe 2 februarie?

Pe 2 februarie, în calendarul ortodox este sărbătorită Întâmpinarea Domnului, cunoscută și sub denumirea de Stretenie în tradiția românească. Această sărbătoare marchează momentul în care Pruncul Sfânt, Iisus Hristos, a fost dus la Templul Ierusalimului de către Fecioara Maria și dreptul Iosif, după 40 de zile de la naștere, conform Legii lui Moise. În această zi, se aduce jertfă pentru purificarea Domnului, deși Maica Domnului nu avea nevoie de acest lucru datorită nașterii fără stricăciune a lui Iisus.

Care sunt tradițiile și superstițiile asociate cu această sărbătoare?

Această sărbătoare este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. Femeile sunt încurajate să ducă pruncii la biserică pentru a fi închinați ca „copiii lui Iisus”. Credincioșii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru a primi binecuvântare și sănătate. Un obicei asociat acestei sărbători este „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”, în care părinții își ungeau copiii cu untură de urs pentru a le dărui putere și sănătate. Un alt obicei specfic este „Tarcolitul viilor” în care viticultorii ocolesc viile. În Transilvania, bărbații taie și leagă vie, împodobindu-și pălăriile cu crenguțe de vie și dezgropând o sticlă de vin din anii trecuți.

Ce sarbatoare este pe 2 februarie în calendarul ortodox?

Pe 2 februarie, în calendarul ortodox, are loc sărbătoarea Întâmpinarea Domnului. Aceasta are loc la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos și marchează momentul în care el este dus la Templu de către Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Tot în această zi are loc și curățirea mamei și întâmpinarea lui Iisus la Templu de către dreptul Simeon și prorocita Ana.

De ce copiii erau unși cu grăsime de urs în această zi?

Un obicei specific legat de această sărbătoare este unirea copiilor cu puterea ursului. Se credea că grăsimea de urs conferă putere oamenilor, așa că în ziua Întâmpinării Domnului, copiii erau unși cu grăsime de urs, în special în regiunile tradiționale. Această tradiție a fost menținută, întrucât oamenii considerau că va aduce putere și sănătate copiilor.

Există vreo superstiție legată de comportamentul ursului pe 2 februarie?

Da, există o superstiție legată de comportamentul ursului în ziua de 2 februarie. Oamenii considerau că schimbarea vremii era influențată de comportamentul ursului. Dacă ursul ieșea din bârlog și își vedea umbra, se speria și se întorcea înapoi în bârlog, însemna că iarna se va prelungi cu încă 6 săptămâni. Dacă cerul era înnorat și ursul nu-și vedea umbra, aceasta însemna că primăvara este aproape.

Aceasta a fost o prezentare a sărbătorii Întâmpinarea Domnului și a tradițiilor și superstițiilor asociate acestei zile speciale. Sperăm că aceste informații v-au fost utile și vă invităm să sărbătoriți în mod special acest eveniment în 2 februarie, respectând tradițiile și bucurându-vă de această sărbătoare importantă a creștinătății.

Impărți

Lasă un comentariu