Ce se întâmplă pe 24 februarie?

Da Responsabile Editorial

Pe data de 24 februarie au avut loc evenimente importante în istoria lumii și a României. O sărbătoare tradițională românească numită Dragobete este celebrată în această zi și reprezintă echivalentul Sărbătorii Valentine’s Day. Totodată, pe 24 februarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, iar conform tradițiilor românești, în această zi este interzisă munca și lucrul la câmp sau acasă, deoarece acestea pot atrage certuri, necazuri și boli.

Pentru cititorii grăbiți, iată cele 5 puncte cheie de reținut:

 • 24 februarie 1711: Premiera operei Rinaldo la Queen’s Theatre din Londra.
 • 24 februarie: Sărbătoarea românească Dragobetele, considerată echivalentul Valentine’s Day.
 • 24 februarie: Aflarea cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul.
 • 24 februarie 2022: Declanșarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina de către Rusia.
 • 24 februarie: Diverse evenimente importante în istorie, cum ar fi nașterea lui Steve Jobs.

Pe data de 24 februarie se sărbătoresc mai multe evenimente importante în istorie. Aceasta este o zi plină de semnificații și tradiții în diferite culturi și religii din întreaga lume. Iată mai jos o serie de evenimente și sărbători care au loc în această zi.

Sărbătoarea Dragobetelui

Dragobetele este sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie în România și reprezintă ziua iubirii în tradiția românească. În această zi, se celebrează natura, iubirea, renașterea și fertilitatea. Există numeroase superstiții și tradiții asociate acestei sărbători.

Potrivit legendei, Dragobete este fiul babei Dochia și îi îndrumă pe cei îndrăgostiți pe calea iubirii. Ziua de Dragobete este festivă în întreaga țară, iar cei aflați într-o relație își fac daruri și sărbătoresc iubirea, în timp ce cei singuri își caută potențiala jumătate.

Tradițiile Dragobetelui includ căutarea ghioceilor și viorelelor în natură, așezarea lor la icoane, alergarea fetelor iar băieții încercând să le prindă pentru a simboliza legământul lor pe tot parcursul anului. În această zi, se spune că anumite cuvinte rostite pe un anumit ton au puterea de a aprinde și menține vie flacăra iubirii pe parcursul anului. Este important ca aceste cuvinte să fie rostite doar în prezența persoanei iubite, altfel puterea lor se pierde.

În tradiția românească, Dragobetele este considerat un zeu al iubirii și un protector al vieții și al naturii. Această sărbătoare marchează și începutul anului agricol și renașterea naturii.

Aflarea cinstitului cap al sfântului Ioan Botezătorul

Pe 24 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc aflarea cinstitului cap al sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit tradiției, capul sfântului a fost tăiat în timpul unui ospăț, la cererea Irodiadei. Se crede că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capul sfânt și l-a îngropat la Ierusalim, în Muntele Măslinilor.

Prima aflare a capului sfântului a avut loc în timpul împăratului Constantin, când acesta s-a arătat unor monahi. După o perioadă de timp, capul a ajuns în posesia unui monah numit Eustațiu, care l-a ascuns într-o peșteră lângă Emesa. A doua aflare a capului sfântului a fost în jurul anului 452, când starețul unei mănăstiri a văzut un foc mare în interiorul peșterii în timpul rugăciunii.

În cadrul sărbătorii cu cruce neagră pentru Întâia și a Doua Aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii ortodocși se roagă și aduc mulțumire Sfântului Ioan Botezătorul pentru mijlocirea sa înaintea lui Hristos și pentru ajutorul său în obținerea păcii și a mântuirii sufletelor lor.

Opera Rinaldo de Georg Friedrich Händel

Pe 24 februarie 1711, la Queen’s Theatre din Londra, a avut loc premiera operei Rinaldo compusă de Georg Friedrich Händel. Acesta a fost primul spectacol de operă în limba italiană care a fost pus în scenă în Londra. Opera Rinaldo a reprezentat un moment important în cariera lui Händel și a adus o nouă perspectivă asupra muzicii italiene în Anglia.

Această operă a fost primită cu entuziasm de către publicul londonez și a contribuit la creșterea popularității lui Händel. Rinaldo este considerată una dintre cele mai importante opere ale compozitorului german și a cunoscut succes în întreaga Europă.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina în 2022

Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a anunțat declanșarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, provocând cel mai grav conflict din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia a invadat Ucraina acuzând-o de „genocid” și denunțând o politică „agresivă” a NATO.

Armata rusă a avansat către Kiev și alte regiuni ale Ucrainei, iar exploziile puternice și sirenele de raid aerian au zguduit țara. Tensiunile au escaladat rapid, iar țările occidentale au condamnat acțiunile Rusiei și au impus sancțiuni economice și financiare împotriva Kremlinului. Ucraina a mobilizat forțele și a proclamat legea marțială, iar președintele Zelenski a cerut sprijinul aliaților occidentali.

Conflictul a avut un impact devastator asupra populației și a infrastructurii Ucrainei. Sute de mii de oameni și-au părăsit casele și au devenit refugiați. Situația pe teren este în continuă schimbare, iar comunitatea internațională încearcă să găsească soluții pentru a pune capăt violențelor și a restabili pacea în regiune.

Alte evenimente și sărbători de pe 24 februarie

Pe lângă cele menționate mai sus, pe data de 24 februarie au avut loc și alte evenimente semnificative în istorie. Printre acestea se numără menționarea documentară a Târgului Siret în anul 1340, încheierea tratatului de pace de la Oradea în 1538 între Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg, introducerea calendarului gregorian de către Papa Grigore al XIII-lea în 1582, înființarea Facultății de Drept la Iași în 1856, inaugurarea noii clădiri a Monetăriei Statului în 1870, și multe altele.

Aceste evenimente și sărbători își au locul lor în istorie și își aduc contribuția la evoluția societății și culturii umane. Fiecare dintre ele are propriile sale semnificații și împărtășește un mesaj important pentru generațiile viitoare.

FAQ

FAQ: Cele mai frecvente întrebări despre ce se întâmplă pe 24 februarie

Ce este pe 24 februarie?

 • Ce s-a întâmplat în istorie pe 24 februarie?

 • Pe data de 24 februarie au avut loc mai multe evenimente importante în istoria României și a lumii. Printre acestea se numără menționarea documentară a Târgului Siret în anul 1340, încheierea tratatului de pace de la Oradea în 1538 între Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg, introducerea calendarului gregorian de către Papa Grigore al XIII-lea în 1582, înființarea Facultății de Drept la Iași în 1856, inaugurarea noii clădiri a Monetăriei Statului în 1870, schimbarea numelui Partidului Muncitoresc German în Partidul Nazist de către Adolf Hitler în 1920, inaugurarea postului de radio „Vocea Americii” în 1942, impunerea Guvernului Groza în 1945, demiterea și execuția lui Lucrețiu Pătrășcanu în 1948, nașterea lui Steve Jobs în 1955, începerea procesului intelectualilor acuzați de citirea și răspândirea operelor lui Mircea Eliade în 1960, logodna Prințului de Wales cu Lady Diana Spencer în 1981, câștigarea Supercupei Europei de către echipa Steaua București în 1987, și retragerea lui Fidel Castro de la conducerea Cubei în 2008.

 • Ce este Dragobetele?

 • Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească celebrată în fiecare an pe 24 februarie și este considerată echivalentul Sărbătorii Valentine’s Day sau a zilei Sfântului Valentin. În această zi, oamenii se îmbracă în haine de sărbătoare și se întâlnesc în fața bisericii pentru a căuta flori de primăvară în păduri și lunci. Fetele adună florile și le pun în lăutoarea lor, rostind cuvinte speciale pentru a fi îndrăgostite întregul an. Dragobetele este uneori asociat cu un personaj mitic românesc numit Dragobete, care este zeul dragostei și al bunei dispoziții. În această zi, se organizează petreceri și sunt făcute jurăminte de ajutor reciproc. Dragobetele este o ocazie pentru a celebra iubirea și pentru a-ți declara sentimentele în fața comunității. În plus, există unele obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare, cum ar fi evitarea certurilor între bărbați și femei și efectuarea curățeniei generale în casă. Dragobetele este sărbătorit mai ales în sudul României și are multiple semnificații legate de renăscerea naturii și de începutul anotimpului de primăvară.

 • Pe 24 februarie a avut loc o premieră importantă în istoria operei. Ce s-a întâmplat?

 • Pe 24 februarie 1711, la Queen’s Theatre din Londra, a avut loc premiera operei Rinaldo compusă de Georg Friedrich Händel. Acesta a fost primul spectacol de operă în limba italiană care a fost pus în scenă în Londra. Opera Rinaldo a reprezentat un moment important în cariera lui Händel și a adus o nouă perspectivă asupra muzicii italiene în Anglia.

 • Ce sărbătoare importantă este pe data de 24 februarie pentru creștinii ortodocși?

 • În fiecare an, pe 24 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc aflarea cinstitului cap al sfântului prooroc Înaintemergător și Botezător Ioan. Sfântul Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte, iar capul său a fost tăiat într-o petrecere. Tradiția spune că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capul sfântului și l-a îngropat în Ierusalim.

 • Ce tradiții și obiceiuri sunt asociate cu Dragobetele?

 • Dragobetele este sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie în România și reprezintă ziua iubirii în tradiția românească. Există anumite superstiții și tradiții asociate acestei sărbători. Se spune că unele cuvinte spuse pe un anumit ton au puterea de a aprinde și menține vie dragostea pentru tot anul. Cuvintele trebuie să fie rostite doar în prezența persoanei iubite, altfel puterea lor se pierde. De Dragobete, nu sunt permise lucrările grele ale gospodăriei, precum țesutul sau cusutul, dar curățenia este încurajată pentru a aduce spor și prospătate. Este interzis să plângi în această zi, deoarece lacrimile aduc necazuri și supărări în lunile următoare. Nu se sacrifică animale, deoarece acest lucru ar strica împerecherea lor. Bărbații nu trebuie să cauzeze disconfort femeilor și să se angajeze în gâlcevi, altfel vor avea parte de o primăvară ghinionistă și un an neprielnic. Atât bărbații, cât și femeile trebuie să se bucure de Dragobete pentru a avea parte de iubire pe tot parcursul anului.

Impărți

Lasă un comentariu