Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Celare

Sinonime

  • veghetoare
  • (~ la stână.)

Definiție : Celare

Celár este un substantiv neutru ce poate avea mai multe semnificații și înțelesuri. În primul rând, celár poate fi înțeles ca o cămară, o încăpere de mici dimensiuni utilizată pentru depozitarea alimentelor și a obiectelor casnice. Aceasta poate fi găsită în locuințele țărănești, la stână și în alte locuri similare. Termenul provine din cuvântul latin „cellarium”.

Un alt sens al cuvântului celár se referă la o mică încăpere sau despărțitură în interiorul caselor țărănești, folosită pentru a păstra alimente și obiecte de lemn, precum oale sau ciubere. Această incăpere mai este cunoscută și sub denumirea de prelipcă sau polată în anumite regiuni. De asemenea, în munții Dunării și în zona Transilvaniei de Vest, celár desemnează cămara stânei, unde se depozitează brânzeturile.

În altă accepțiune, celár poate fi interpretat ca fiind un spațiu în care se depun și se păstrează alimente. Termenul provine din vechiul românesc „celar”, cu sensul de cămară în general, termen derivat din limba latină „cellarium”. Este similar cu cuvintele „chelar” și „chiler” din limba română.

În folclorul popular, celár poate fi o mică încăpere din locuințele țărănești, destinată păstrării alimentelor și obiectelor casnice. Acest sens este mai frecvent întâlnit în mediul rural. Termenul provine din limba latină „cellarium”.

În final, celár poate fi interpretat ca o încăpere mică sau simplă despărțitură în locuințele țărănești, folosită pentru a păstra obiecte casnice și în special alimente. Acest sens poate fi ilustrat prin exemplul în care cineva intră în celar pentru a scoate un mic cioltar.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.