Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Centură

Sinonime

  • cingătoare
  • cordon
  • curea
  • v. centiron

Definiție : Centură

Centură este un substantiv feminin cu mai multe semnificații și înțelesuri.

1. În primul rând, se referă la o curea lată făcută din piele sau pânză, care se poartă în jurul taliei. Aceasta se folosește în special de militari pentru a-și agăța diverse obiecte precum sabia sau baioneta. De asemenea, poate avea și alte utilizări, cum ar fi susținerea corpului în timpul unor exerciții de gimnastică sau în tratamentul unor afecțiuni ortopedice.

2. În domeniul anatomic, centură se referă la oasele care leagă extremitățile corpului de trunchi. De exemplu, centura pelviană este formată din oasele bazinului și leagă membrele inferioare de trunchi, în timp ce centura scapulară este formată din clavicule și omoplați și leagă membrele superioare de trunchi.

3. În ceea ce privește sportul, centură poate însemna linia imaginară la nivelul ombilicului, sub care nu sunt permise loviturile în box. Tot în acest domeniu, se poate referi și la un procedeu tehnic de prindere a mijlocului adversarului cu mâinile în timpul luptelor.

4. În astronomie, centură se referă la zonele din jurul Pământului în care radiația corpusculară ionizantă este intensă, fiind nocivă pentru cosmonauți.

5. Centură poate însemna și o zonă fortificată construită în jurul unei localități, cunoscută sub numele de centură de fortificații. De asemenea, poate însemna și calea ferată care înconjoară un oraș.

6. Alte semnificații ale cuvântului centură includ o grindă orizontală din beton armat, folosită pentru a lega trunchiurile clădirilor între ele, o fâșie continuă de tablă de oțel care formează bordajul unei nave sau un cadru de formă circulară.

7. Există și expresii și locuțiuni în care se utilizează cuvântul centură, cum ar fi „până la centură” pentru a indica o mărime sau o măsură sau „lovitură sub centură” pentru a indica o lovitură sau un gest necinstit.

În concluzie, cuvântul centură are multiple semnificații și poate fi folosit în diferite contexte, de la obiecte purtate în jurul taliei până la construcții sau concepte din domeniul sportului și astronomiei.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.