Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Cenușie

Sinonime

  • firicică

Definiție : Cenușie

Cenușiu este un adjectiv în limba română și se referă la culoarea gri sau sură. Acest termen poate fi substantivat și folosit pentru a desemna culoarea cenușie. Este un cuvânt format prin adăugarea sufixului „-iu” la radacina cuvântului „cenușă”.

Cenușiu poate fi folosit și ca adjectiv masculin sau feminin, cu sensul de „de culoarea cenușie”. Este utilizat și în forma de plural pentru a desemna obiecte, animale sau persoane care au aceeași culoare gri.

Acest cuvânt mai are și o utilizare figurată, pentru a descrie ceva sau pe cineva lipsit de expresivitate, tern sau fad.

Cenușiu poate fi de asemenea folosit și ca substantiv pentru a descrie o culoare obținută prin amestecarea în diferite proporții a culorilor alb și negru, obținându-se astfel o nuanță de gri.

De asemenea, poate fi utilizat ca adjectiv pentru a descrie un cer noros, acoperit de nori grosi și care creează o atmosferă cenușie, cețoasă sau întunecată.

Materie cenușie este un termen folosit pentru a descrie substanța nervoasă care formează creierul și măduva spinării. Aceasta este denumită astfel datorită culorii sale cenușii.

În concluzie, cenușiu este un cuvânt cu multiple sensuri în limba română, referindu-se la culoarea gri, dar și la obiecte sau fenomene asociate cu această culoare. De asemenea, poate fi utilizat figurat pentru a descrie aspecte legate de expresivitate sau pentru a descrie substanța nervoasă din creier și măduva spinării.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.