Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Decădea

Sinonime

  • regresa
  • (înv.) (se) înapoia
  • scădea
  • scăpăta
  • (înv. fig.) retrograda
  • declasa
  • degrada
  • corupe

Definiție : Decădea

Decădea este un verb intranzitiv cu multiple sensuri și semnificații.

În primul rând, decădea înseamnă a ajunge într-o stare inferioară sau mai rea decât înainte, a fi în declin sau a slăbi. Poate fi folosit pentru a descrie o scădere a puterilor sau o pierdere de valoare morală sau de stima în ochii celorlalți. De exemplu, o prăvălie poate decădea prin scăderea numărului de clienți sau caracterul unei persoane poate decădea prin implicarea în comportamente necorespunzătoare.

În al doilea rând, decădea poate însemna a pierde un drept prin neîndeplinirea unor condiții sau formalități prevăzute de lege. De exemplu, o persoană poate decădea din drepturi prin neplata unor taxe sau prin nepreluarea unor responsabilități în termenul stabilit de lege.

Decădea poate avea și sensul de a se deprava, a deveni vicios sau a se degrada moralicește. În acest caz, poate fi folosit pentru a descrie o persoană care își pierde valorile morale sau care se implică în comportamente imorale sau rele.

O altă semnificație a cuvântului decădea este aceea de a merge spre cădere sau ruină. Este folosit în acest sens pentru a descrie o mișcare sau evoluție negativă în termeni materiali, sociali sau politici.

Decădea este un cuvânt format din prefixul de- și verbul cădea, având astfel o rădăcină latină. Este similar cu termenul franțuzesc déchoir sau cuvântul latin decadere. Din acest verb derivă și alte cuvinte precum decadent (adjectiv), decadență (substantiv feminin) sau decadentism (substantiv masculin).

În concluzie, decădea este un verb cu multiple semnificații, exprimând ideea de a ajunge într-o stare inferioară, de a pierde puterile sau de a se degrada moralicește. Poate fi folosit și într-un context juridic pentru a indica pierderea unor drepturi prin neîndeplinirea unor condiții sau formalități. Este un cuvânt care exprimă și regresul sau declinul în diverse contexte.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.