Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Deochi

Sinonime

  • deochetură
  • potcă
  • mirătură
  • râvnă

Definiție : Deochi

DEÓCHI (rar) poate avea două înțelesuri. În primul rând, se referă la o putere (magică) atribuită de superstițioși unor persoane, care le permite să îmbolnăvească pe cei asupra cărora își îndreaptă privirea (cu răutate, invidie, etc.). În al doilea rând, termenul se referă la efectul privirii malefice; este o boală cauzată de această privire, numită și „deochiură”. În plus, expresia „de-a deochiul” înseamnă admirativ. În zilele noastre, această expresie este adesea utilizată în sens umoristic. „Să nu(-i) fie (cuiva) de deochi!” este o formulă de admirație pentru calitățile fizice sau inteligența unei persoane (care nu trebuie să fie înjurată). De asemenea, poate fi folosit în mod preventiv pentru a nu te îmbolnăvi sau deteriora. „Leac de deochi” se referă la un remediu împotriva deochiului. În unele dialecte regionale, cuvântul este scris „dióchi”.

DEÓCHI este de asemenea un substantiv masculin care reprezintă puterea atribuită anumitor persoane superstițioase de a îmbolnăvi pe cei asupra cărora își îndreaptă privirea (cu admirație, uimire sau intenția de a face rău). Expresiile „să nu fie de deochi” și „să nu-ți fie de deochi” sunt folosite de persoanele superstițioase pentru a se proteja de propriile lor priviri malefice asupra celor pe care îi admiră.

DEÓCHI este de asemenea un substantiv care denumește efectul privirii malefice și boala sau suferințele cauzate de aceasta. De exemplu, se poate spune „tușa Uța o scuipă, ca s-o apere de deochi”, ceea ce înseamnă că Tanti Uța scuipă asupra ei pentru a o proteja de ochiul rău.

DEOCHEÁ este un verb tranzitiv care înseamnă „a încânta cu privirea”. De exemplu, „nu te uita așa mult la copil să nu-l deochi” înseamnă „nu te uita atât de mult la copil pentru a nu-i arunca un blestem cu privirea”. Poate fi folosit și reflexiv pentru a exprima faptul de a se îmbolnăvi sau deteriora din cauza ochiului rău. De exemplu, „mă îmbolnăvesc, încep să decad din cauza deochiului” înseamnă „mă îmbolnăvesc, încep să mă deteriorăm din cauza ochiului rău”.

DEOCHEÁ, în cele din urmă, este un verb tranzitiv care înseamnă „a face rău cu o privire malefică”. De exemplu, „știi, cred că m-a deocheat omul acela” înseamnă „știi, cred că omul acela mi-a făcut rău cu privirea lui”. Poate fi folosit și reflexiv pentru a exprima faptul de a se deteriora sau a-și pierde reputația. De exemplu, „mă compromit, pierd prestigiu” înseamnă „mă compromit, îmi pierd reputația”.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.