Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Descotorosi

Sinonime

  • debarasa
  • a se debarasa
  • a scăpa
  • a se curăța
  • dezbăra

Definiție : Descotorosi

Cuvântul ‘Descotorosi’ este un verb românesc care poate avea mai multe înțelesuri. Iată diferitele moduri în care poate fi folosit:

1. Cortorosésc (Munt.) și cotorosésc (Munt. Mold.) : acest verb, derivat din bulgară „kurtulisŭ” și cuvintele turcești „kurtarmak” și „kurtulmak”, înseamnă „a elibera”, „a se elibera”, „a ușura”, „a scăpa”. De exemplu, se poate spune „a te cortorosi de un om” (a te elibera de cineva) sau „a te cortorosi de-o belea” (a te scăpa de o problemă).

2. Descotorosesc (Mold.) : acest verb este o variantă a lui „cortorosésc” și poate însemna, de asemenea, „a se elibera”, „a se scăpa”. De exemplu, se poate spune „M’am cortorosit de el” (m’am eliberat de el) sau „M’am descotorosesc de el” (m’am scăpat de el).

3. Descotorosì : acest verb este folosit în principal în Moldova și înseamnă „a se elibera de cineva”. De exemplu, se poate spune „nu se poate descotorosi de mine” (el/ea nu se poate elibera de mine).

4. Descotorosì : acest verb este folosit, de asemenea, în Moldova și înseamnă „a se elibera”, „a se dezlega”, „a se scăpa”. De exemplu, se poate spune „băieții se descotoroseau de guler și cravată” (băieții se dezlegeau de guler și cravată) sau „Sabina s-a descotorosit atît de repede” (Sabina s-a eliberat atât de repede).

5. Descotorosi : acest verb este o altă variantă a lui „cortorosesc” și poate însemna „a se elibera”. De exemplu, se poate spune „Descotorosi!” (Eliberează-te!).

În concluzie, cuvântul ‘Descotorosi’ este un verb românesc care poate însemna „a elibera”, „a se elibera”, „a ușura”, „a se dezlega” sau „a se scăpa” în funcție de context și de diferitele variante regionale ale cuvântului.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.