Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Eu

Sinonime

  • MĂRITĂ-MĂ-MÁMĂ
  • (BOT.; Rudbeckia laciniata)
  • (reg.) ruji-galbene (pl.)

Definiție : Eu

Eu (concept filozofic) este un substantiv neutru care se traduce prin „eu” în limba română. Acest termen are mai multe semnificații. În primul rând, se referă la pronominal personal de prima persoană, utilizat ca subiect în propoziții, exemplu: „Eu merg.” De asemenea, este folosit în formulările introductive din acte oficiale, exemplu: „Eu, X, declar…”.

În a doua semnificație, eu (pron. pers. 1, s. n.) este folosit ca pronume personal pentru a indica posesiunea sau pentru a forma verbe reflexive construite cu acuzativul pronumelui personal. De exemplu, „Poveștile isprăvilor lui încă nu mi le-a spus” sau „M-am trezit târziu”. În plus, poate fi folosit și cu valoare de dativ etic, exemple: „Aici mi-ai fost?” sau „Sărut mâna mătușii, luându-mi ziua bună”.

O altă utilizare a eu este în sensul de a exprima ideea de izolare, atunci când este folosit împreună cu „unu” sau „una” în diferite cazuri. De exemplu, „Mie unuia nu-mi trebuie”.

Eu (S. n., Fil.; Psih.) reprezintă nucleul personalității și instanța conștientă a psihicului conform teoriei lui Freud. Această totalitate a impulsurilor instinctive și relațiilor cu lumea exterioară contribuie la echilibrarea forțelor la care individul este supus. Este tradus în limba română ca „eu” și se pronunță „ieu”.

Eu (S. n., Fil.) face referire la ceea ce constituie individualitatea și personalitatea cuiva. În acest sens, doar în om materia a ajuns la conștiința propriului său eu și a devenit capabilă să se cunoască. „Eu absolut” este o expresie care poate fi întâlnită în acest context.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.