Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Eugenie

Sinonime

  • eugenetică

Definiție : Eugenie

EUGENÍE este un substantiv feminin în limba română cu multiple sensuri și semnificații. Unul dintre sensurile acestui cuvânt se referă la teoria care promovează îmbunătățirea calităților biologice umane prin intervenții genetice, cum ar fi alegerea părinților sau sterilizarea celor cu deficiențe mentale, dar care poate fi folosită în mod eronat în scopuri rasiste. Această teorie este uneori asociată cu conceptul de eugenism. (sursa: fr. eugénie, cf. gr. eu – bine, gennan – a zămisli).

Un alt sens al cuvântului se referă la o ramură a geneticii aplicate care studiază posibilitățile de apărare și ameliorare a patrimoniului genetic al speciei umane. Acest domeniu de cercetare este cunoscut sub denumirea de eugenism sau eugenetică. (sursa: fr. eugénie)

EUGENÍE mai poate fi folosit în sensul de a se naște sănătos la trup și la suflet și frumos. Acest sens se referă la calitatea de a te naște absolut sănătos și frumos și este uneori asociat cu ideea de nobilime. (sursa: vgr. eugéneia, d. eû, bine, și geneá, naștere)

De asemenea, acest cuvânt poate fi folosit și în sensul de disciplină care studiază aplicarea practică a biologiei eredității în ameliorarea genetică a individului. Această disciplină se bazează pe un ansamblu de metode și se ocupă cu îmbunătățirea patrimoniului genetic al individului. (sursa: lat. eugenia)

În fine, termenul de EUGENÍE poate fi folosit și în sensul de pseudoștiință burgheză care, sub pretextul studierii ameliorării rasei umane, propagă idei reacționare despre inegalitatea biologică și intelectuală a oamenilor și a raselor umane și încearcă să justifice existența claselor sociale și exploatarea. Acest sens al cuvântului se referă la o abordare critică a conceptului de eugenism și la utilizarea lui în scopuri discriminatorii și de control social. (sursa: fr. eugénisme)

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.