Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Fanar

Sinonime

  • crâng
  • felinar
  • lampă
  • prâsnel

Definiție : Fanar

() este un substantiv neutru utilizat în limba română pentru a desemna diferite semnificații.

Un prim sens al cuvântului „fanar” este „lanternă” sau „lampadar”. Poate face referire și la un cartier grec din Constantinopol. Cuvântul derivă din greaca „φανάρι” (fanári) și din latină „fanarium”. „Fanar” este de asemenea o variantă a cuvântului „fanal” care înseamnă „lanternă” și provine din italiană „fanale” și franceză „fanal”. Găsim de asemenea și derivatul „fanaragiu” care desemnează un angajat responsabil cu aprinderea becurilor din iluminatul public, precum și cuvântul „fînăraș” care înseamnă „greier” în moldovenească.

Termenul „fanariot” desemnează de asemenea un grec din Constantinopol care aparține nobilimii cartierului Fanar. Acești greci au ocupat funcții importante în Țara Românească și Moldova în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. Se utilizează de asemenea cuvântul „fanariot” ca adjectiv pentru a califica tot ceea ce este legat de Fanarioți sau perioada cuprinsă între 1711 și 1821 în istoria românească.

„Fanotism” desemnează politica exploatatorilor venețieni, în timp ce „fanariotiza” este verbul care înseamnă „a gestiona în stilul grecilor”.

Cuvântul „fanar” poate desemna de asemenea cartierul Fanar din Constantinopol, precum și cuvântul „fanar” în sine care înseamnă „lanternă” sau „lampadar” în mod mai general. În sensul său cel mai obișnuit, „fanar” face referire la o cutie de sticlă în care arde o lampă sau o lumânare, protejată de vânt. În unele regiuni, se utilizează termenul „fînar” sau „fînarĭ” ca variantă a cuvântului „fanar”. La nord, se întâlnește și „fenér” sau „fénarĭ” (derivat din turcă). În final, în zona montană, se poate întâlni cuvântul „felinár”.

În concluzie, cuvântul „fanar” are multiple semnificații, de la „lanternă” la „cartier grec”, trecând prin derivate și variante legate de iluminat și de istoria grecească din Constantinopol.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.