Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Fieri

Sinonime

  • colecist
  • biliă
  • veziculă biliară

Definiție : Fieri

Fierea este un lichid amar, de culoare galbenă-verzuie, secretat de ficat, cunoscut sub numele de bilă. Acest lichid are un rol important în procesul digestiv. Pe lângă aceasta, termenul poate avea și o conotație figurată, exprimând amărăciunea, necazul sau supărarea unei persoane.

Fierea pământului, cunoscută și sub denumirea de potroacă, este o plantă medicinală din familia gențianei. Aceasta are flori roșietice sau rar albe și un gust amar. Este folosită în medicină ca febrifug, carminativ, stomahic și aperitiv. Se mai poate face referire și la o altă plantă numită și călbază, care aparține genului Marchantia și are aspectul unei plante erbacee inferioare, cu talul târâtor și rudimente de frunză pe partea inferioară.

Fierea este înțeleasă ca un lichid extrem de amar, galben-verzui, secretat de ficat. Expresia „amar ca fierea” este folosită pentru a descrie ceva extrem de amar. De asemenea, într-o expresie figurată, „a plesni fierea în tine” înseamnă a fi foarte înciudat sau ostenit. Termenul „fierea pământului” poate face referire atât la potroacă (Erythraea centaurium), o plantă medicinală cu flori roșietice sau rar albe, cu gust amar, cât și la călbază (Marchantia polymorpha), o altă plantă erbacee inferioară.

Fierea este un lichid amar, de culoare galbenă-verzuie, secretat de ficat, cunoscut sub numele de bilă. Termenul poate fi folosit și în sens figurat, exprimând amărăciunea, supărarea sau necazurile cuiva. În sintagma „bășica fierii” se face referire la vezicula biliară. Expresia „a-i crăpa (sau plesni) cuiva fierea” înseamnă a fi foarte necăjit, mânios sau invidios.

Fierea gențiană este un gen de plante care cresc pe munți și ale căror rădăcini amare sunt folosite în medicină. Un exemplu de acest gen de plantă este fierea-pământului, cunoscută și sub denumirea de potroacă.

Expresii precum „a-și vărsa fierea/veninul” sau „a-și scuipa fierea” sunt folosite pentru a descrie faptul de a vorbi cu ură sau de a exprima dezamăgire sau frustrare față de cineva sau ceva.

În concluzie, fierea este un termen care poate avea mai multe sensuri și semnificații. De la lichidul amar secretat de ficat, la amărăciunea sau supărarea unei persoane, până la diverse plante medicinale sau expresii figurate legate de acest cuvânt, fiecare sens aduce cu sine o specificitate și utilizare distinctă.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.