Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Flașnetă

Sinonime

  • caterincă
  • minavet

Definiție : Flașnetă

FLAȘNETĂ este un substantiv feminin care are mai multe sensuri în limba română. Inițial, acest cuvânt a fost preluat din limba germană (Flaschnett), dar ulterior a fost adaptat în limba română.

Prima înțeles a termenului FLAȘNETĂ este acela de a desemna o mică orgă portativă acționată prin învârtirea unei manivele. Aceasta este o unealtă muzicală asemănătoare unei orgițe sau unui fluier, care permite interpretarea unor piese muzicale prin rotația manivelei.

Un alt sens al termenului FLAȘNETĂ este în argou și se referă la gură sau cioc. Aceasta este o utilizare figurativă a cuvântului, care face referire la partea anatomică a corpului uman sau a unei păsări.

În unele regiuni ale României, termenul FLAȘNETĂ este sinonim cu cuvintele „catirincă” sau „minavetă”. Este vorba despre un fel de orgă portativă specială, inventată de un lăutar din Klingenthal, în Saxonia, la 1829. Aceasta funcționează prin învârtirea manivelei și poate interpreta o serie de cântece.

Există și o altă utilizare a termenului FLAȘNETĂ în sensul de „orgă portativă cu manivelă și sul dintețat”. Aceasta poate fi folosită în special pentru a învăța copiii să cânte la instrumente muzicale, dar și pentru a încânta păsările cu cântecele sale speciale.

În literatură, termenul FLAȘNETĂ este întâlnit în operele unor autori precum Sadoveanu sau Demetrescu. Acesta este folosit pentru a descrie sunetul caracteristic pe care îl produce o orgă portativă în timp ce este cântată, sau chiar pentru a exprima senzația de falsitate sau răutate în cazul în care sunetul produs de instrument este distorsionat sau neplăcut auzului.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.