Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Geme

Sinonime

  • a se lamenta
  • a se tângui
  • a se văita
  • (înv. și reg.) a (se) scrivi
  • (~ de durere)

Definiție : Geme

gémă s. f. (gémei au pluriel)
Nume generic pentru pietre prețioase, considerate de valoare. Acestea pot fi diamante, rubine sau alte tipuri de pietre semiprețioase. De asemenea, este folosit pentru a descrie o bijuterie ce conține aceste pietre prețioase gravate cu figuri sau motive decorative. Sarea gemă este un termen utilizat pentru a face distincție între sarea extrasă din mine și sarea marină.

GÉMĂ s. f.
Piatră prețioasă care se găsește în forma sa cristalină pură. Este folosit pentru a denumi o piatră prețioasă, făcând referire în special la starea sa de cristal. De asemenea, este folosit pentru a descrie o bijuterie ce conține o piatră (semi)prețioasă, cu gravuri decorative. În botanică, termenul se referă la muguri de plante.

GÉMĂ s. f.
Nume generic pentru orice piatră prețioasă translucidă. Poate fi utilizat pentru pietre prețioase în stare de cristal pur. De asemenea, denumește obiecte de artă sau bijuterii confecționate din piatră (de obicei dintr-o rocă tare) cu gravuri sau motive decorative. Sare gemă se referă la sare de bucătărie cristalizată, extrasă din saline.

géme v. intr.
A emite sunete slabe în semn de durere sau disconfort. Aceste sunete pot fi scoase deoarece cineva este ranit sau poate fi utilizat într-un sens figurat, în cazul unui subjugat sau supus străinilor. Acest termen poate fi asociat și cu un lucru care este foarte plin sau aglomerat.

gem géme vb.
A scoate sunete nearticulate ca urmare a unei dureri și a se plânge. Este folosit pentru a descrie activitatea de a emite gemete în cazul ființelor umane sau a altor ființe. De asemenea, poate fi asociat cu faptul de a fi foarte plin sau încărcat peste măsură.

geme v. intr.
A respira cu durere sau jale. Poate fi folosit pentru a sugera o stare de suferință sau anxietate. A fi apăsat sau suferind. Acest termen poate fi folosit și pentru a descrie un loc care este plin sau aglomerat.

GÉME, gem vb.
A scoate sunete nearticulate ca urmare a durerii. Aceasta poate fi aplicată unor ființe umane sau altor ființe și se referă la emiterea de gemete. În sens figurat, poate fi folosit pentru a descrie elemente ale naturii care murmura, fremătă sau vuiete. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a exprima o stare de suprasolicitare sau de încărcare excesivă.

GÉME, gem vb.
A scoate sunete nearticulate ca urmare a unei dureri. Se referă la emiterea de gemete și poate fi asociat cu suferința unei persoane. Într-un sens figurat, poate fi folosit pentru a descrie o încărcare excesivă sau o supraaglomerare a unui anumit lucru sau loc.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.