Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Gospodar

Sinonime

  • căsar
  • căsaș

Definiție : Gospodar

Gospodar este un cuvânt care are mai multe semnificații în limba română. În primul rând, poate fi folosit ca substantiv masculin pentru a desemna un domn sau un conducător, ca traducere a termenului slavon „domn”. În documentele scrise în slavona veche, acest termen era folosit pentru a se referi la domnitorii Moldovei și Munteniei.

În al doilea rând, gospodar poate fi folosit ca substantiv masculin pentru a indica un stăpân sau proprietar. Este utilizat pentru a descrie pe cineva care deține și gestionează o gospodărie sau o proprietate. Acest termen este adesea asociat cu o persoană harnică și pricepută în administrarea resurselor sale.

În al treilea rând, gospodar poate fi folosit ca substantiv masculin pentru a desemna capul familiei sau stăpânul casei. Este o persoană responsabilă de conducerea și organizarea activităților casnice și de menținerea ordinii în gospodărie.

De asemenea, gospodar poate fi utilizat ca adjectiv masculin pentru a descrie pe cineva harnic, priceput și care știe să se descurce în diferite situații. Este folosit pentru a descrie o persoană care are abilități bune de chivernisire și gestionare a resurselor.

Există și varianta rară a acestui termen, „hospodar”, care este folosită uneori în locul formei „gospodar”.

Pe lângă termenul de gospodar, derivări ale acestuia includ: gospod (adjectiv, însemnând „domnesc”), gospodăreasă (substantiv feminin, desemnând stăpâna casei), gospodină (substantiv feminin, desemnând femeile care se ocupă de treburile casnice), gospodăresc (adjectiv, însemnând „economic” sau „priceput”), gospodărește (adverb, semnificând „serios” sau „cum se cuvine”), gospodăros (adjectiv, semnificând „priceput”), gospodări (verb, însemnând „a conduce o casă” sau „a administra”), gospodărie (substantiv feminin, însemnând „menaj” sau „activitate casnică”), gospodin (substantiv masculin, însemnând „domn”).

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.