Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Filter by Categories
Sinonime
Sinonimele care încep cu litera A
Sinonimele care încep cu litera B
Sinonimele care încep cu litera C
Sinonimele care încep cu litera D
Sinonimele care încep cu litera E
Sinonimele care încep cu litera F
Sinonimele care încep cu litera G
Sinonimele care încep cu litera H
Sinonimele care încep cu litera I
Sinonimele care încep cu litera J
Sinonimele care încep cu litera K
Sinonimele care încep cu litera L
Sinonimele care încep cu litera M
Sinonimele care încep cu litera N
Sinonimele care încep cu litera O
Sinonimele care încep cu litera P
Sinonimele care încep cu litera Q
Sinonimele care încep cu litera R
Sinonimele care încep cu litera S
Sinonimele care încep cu litera T
Sinonimele care încep cu litera U
Sinonimele care încep cu litera V
Sinonimele care încep cu litera X
Sinonimele care încep cu litera Z

Sinonime pentru Hac

Sinonime

  • leafă
  • remunerație
  • retribuție
  • salariu

Definiție : Hac

Exclamație emisă atunci când cineva sughite sau când are o oprire bruscă a respirației. Această interjecție este o onomatopee ce imită sunetul sughițului sau al unei căderi, precum și respirația greoaie în general. Cuvântul „hac” vine dintr-o creație spontană și are o legătură cu cuvintele din limba sârbă și croată „hakati” care înseamnă „a sufla” (Cihac, II, 133).

Interjecție care exprimă zgomotul unei căderi, sughițul și gâfâitul în general. Este rezultatul unei încrucișări cu cuvântul „icni” și are forma verbală „hâcni” care înseamnă „a plânge cu sughițuri, a gâfâi”. De asemenea, există și verbul „hâcîi” care înseamnă „a gâfâi” și substantivele „hîcă” (necaz, grijă, supărare) și „hîc” (exclamație emisă atunci când respirația este întreruptă brusc).

Cuvântul „hac” este folosit pentru a exprima ideea de retribuție, remunerație, răsplată, salariu sau leafă. Provine din limba maghiară „kökölni” care înseamnă „a merge cu spatele” în referire la animale. Astăzi, acest cuvânt este folosit doar în expresia „a-i veni de hac” care se traduce prin „a-și găsi modalitatea de a învinge pe cineva”. În limba maghiară, se poate observa o expresie similară „léou éna hákk” care înseamnă „a avea o datorie”. Cuvântul „hac” a fost preluat și în limba rusă sub forma „hak”.

Potcoavă mică de fier, cunoscută și sub denumirea de ‘cui de potcoavă’. Cuvântul provine din limba germană „Haken” și a intrat în limba română prin intermediul limbii poloneze și ucrainene. Este folosit pentru a asigura o aderență mai bună pe sol în cazul potcoavelor de cai.

În zona Transilvaniei, cuvântul „hac” este folosit pentru a desemna surcele sau vreascuri. Provine din limba germană „Hack(holtz)”. Există o legătură între „hac” și cuvântul „hăcui” care este folosit în același sens.

Această formă a cuvântului „hac” este folosită în contextul cailor și se referă la cuiurile de la picioarele acestora pentru a preveni alunecarea lor. Cuvântul are origine poloneză din „HAK” care înseamnă „haken” în limba germană.

Termenul „hac” mai poate însemna și o răfuială sau o luptă. Este folosit în expresia „a veni de hac”, care înseamnă a învinge pe cineva sau a-l face inofensiv. Provine dintr-un cuvânt vechi care înseamnă „plată în natură, leafă, simbrie” și este folosit și în sensul de cheltuieli de gospodărie.

Ce este un sinonim?

Un sinonim este un cuvânt care are un înțeles similar sau identic cu un alt cuvânt, dar diferă în formă.

Dicționarul de sinonime permite găsirea unor termeni mai potriviți pentru context decât cei pe care îi folosim spontan. De asemenea, ajută la identificarea unor termeni mai adecvați pentru a reda o caracteristică, scopul, funcția etc. a lucrului, ființei sau acțiunii în cauză. În final, dicționarul de sinonime ajută la evitarea repetiției de cuvinte în același text pentru a îmbunătăți stilul redactării.

Căutare de sinonime în ordine alfabetică.